Сезонът на гъбите е в разгара си и ако сте решили да съчетаете излета в планината със събиране на гъби, тези съвети определено ще са ви полезни.

  • Отидете за гъби рано сутринта

Ранното утро е най-доброто време за търсене на гъби. И не само, за да изпреварите другите берачи, а и поради факта, че събраните сутрин гъби са по-трайни. Под въздействието на яркото слънце качеството на събраните през деня гъби може бързо да се влоши.

  • Събирайте само тези гъби, за които сте сигурни, че са ядливи

Основно правило в събирането на гъби гласи: ако не сте сигурни, не пипайте! Ако сте начинаещи гъбари (и особено при първото ви събиране) трябва да ви придружава опитен берач на гъби, който да ви покаже как да различавате ядливите от отровните.

  • Не се събират гъби в близост до пътища и предприятия

Гъбите имат способността да абсорбират вредните вещества от околната среда.

  • При откъсването завъртете пънчето, а не го изрязвайте

Така ще намалите увреждането на гъбното тяло.

  • Проверявайте по-големите гъби

В повечето случаи те са развалени. Затова, когато попаднете на по-голяма гъба, просто повдигнете шапката, за да видите, дали вътрешността не е изгнила.

  • Почистете събраните гъби веднага

Още с откъсването на гъбата, веднага я почистете от полепнатите по нея наслоения и пръст. Така няма да изцапате кошницата си и гъбите в нея.

  • Поставете гъбите в кошницата с шапките надолу

Така те ще се запазят по-добре.

  • У дома нарежете гъбите на дължина

Когато нарежете гъбите, ги огледайте внимателно. Изхвърлете тези, които ви се сторят подозрителни, развалени или които имат червеи във вътрешността си.

  • Пригответе гъбите още в деня, в който са събрани

Ако притежавате хладилник Либхер с отделение BioFresh можете съвсем спокойно да оставите на съхранение гъбите в него до 5 дни след набирането им. Технологията BioFresh  създава специални климатични условия, които позволяват вкусът, ароматът и полезните качества  на хранителните продукти да се съхраняват по-дълго в сравнение със стандартните хладилни отделения. За сравнение, в стандартен хладилник гъбите могат да се съхраняват от 1 до 3 дни.

  • Изсушете или замразете гъбите, които не сте използвали

Изсушаването е най-лесният и достъпен начин за обработване на гъбите. Той е използван още в древността. Преди самото изсушаване те трябва да се почистят старателно от всякакви остатъци върху тях (от пръст, листа и други отпадъци). Измиването не е препоръчително, защото то може да влоши качеството на гъбите по време на сушенето. Нарежете гъбите на дължина и на тънки филийки и ги поставете върху хартия за печене. Оставете ги за 2 часа в предварително загрята до 75°С фурна. След като извадите гъбите от фурната, ги оставете да се охладят напълно и ги поставете в херметически затворен съд.

Замразяване във фризера – измийте гъбите старателно.

Сменете няколко пъти използваната вода. След като ги подсушете внимателно пристъпете към замразяването. Най-добре е предварително да активирате функцията SuperFrost, с която температурата във фризерното отделение ще спадне до -32°С.


Разпределете гъбите равномерно върху таблата за замразяване и я поставете във фризера за няколко часа. След това извадете гъбите, опаковайте ги херметически в специални пликове за съхранение и отново ги сложете във фризера.

Бележка: При размразяването, можете да преместите гъбите от фризера в хладилника.