Пенливото вино не е просто напитка, а изживяване, събитие и нещо толкова специално, че години наред се счита за празнична традиция. Но как да се ориентираме сред всички видове пенливо вино на пазара, ако не сме специалисти? Може би сте забелязали, че на етикетите има всякакви абревиатури, съкращения и фрази, които е трудно да бъдат разгадани. Текстовете върху етикета на пенливото вино не са случайни. Те разказват цели истории и, за да изберем подходящото за нас, е добре да бъдем максимално информирани за тези значения.

 

На първо място е важно да уточним: „шампанско“ наричаме единствено пенливото вино, произвеждано в областта Шампан, Франция. Пазарът изобилства от вариации на пенливо вино, които волно/неволно наричаме също „шампанско“.

Е, нека приветстваме празничното настроение, засилим повечко джаз музиката и да се информираме преди да прибавим в списъка си за пазаруване пенливото вино.

Millésimé или Vintage

Може би сте забелязвали такъв надпис върху етикета на пенливо вино? Какво означава ли? Вероятно сте чували, че винарните от Шампан са привърженици на това да смесват различни сортове грозде за своите вина. Те обаче често смесват и различни вина, произведени през различните години. Тази практика ги отличава от голяма част от френските производители и ги изправя на първи позиции по популярност в света. Освен вина от различните години, при добра реколта, винарните в Шампан произвеждат вино само от гроздето на съответната година, без да смесват различни вина, за да получат крайния резултат.

Точно тези вина се отличават по етикета и могат да бъдат откроени като Millésimé или Vintage. Те са с неповторим вкус в сравнение с останалите видове пенливо вино и си подхождат отлично с изискани специалитети, гурме кухня и определено са предпочитани за специални поводи.

Blanc de noirs

Едно е сигурно – пенливо вино с този етикет е произведено от червено грозде. Фразата  Blanc de noirs е ясен знак за това, че празничната напитка е направена или от грозде пино ноарм, или от пино мьоние, а е възможно да бъде комбинация от двата сорта. Сортовете са с червени зърна, от които се извлича бял сок и се обработва до получаването на силно пенливо вино.

При избора на този тип шампанско подгответе към празничната трапеза сушени меса, които отлично си подхождат с този вид вино.

Blanc de blancs

Или познатото като „женското шампанско“ е вид пенливо вино, направено от шардоне. Пенливото вино е необикновено, изключително елегантно, свежо и леко. Комбинира се отлично с морски деликатеси, стриди, хайвер и др, а дамите го обожават!

Brut nature

Обърнете внимание, дали присъства този надпис на етикета, защото наличието му подсказва дали и в какви количества е била добавяна захар по време на последния етап от производството на пенливо вино. Тази фраза обикновено е разположена точно под името на винарната и често може да бъде заменена със Zéro dosage.

Количеството захар в пенливото вино го разделя на три основни категории:

  • Brut – сухо;
  • Demi-sec – полусладко;
  • Doux – сладко.

Във вариантите, в които захарта е по-малко от 3 г/литър, виното се обозначава на етикета като Brut nature.

Съкращения 

R-M, N-M и C-M са сред най-често срещаните върху етикетите на бутилките с пенливо вино. Тези съкращения ни дават ясна информация за  производителя на пенливото вино и за неговия вкус.

R-M (Récoltant manipulant) – производителят на виното не купува гроздето, за да произведе виното, а самият той обработва лозя и извлича различните сортове грозде.

N-M (Négociant-Manipulant) – производителят купува сортовете грозде и в резултат на закупените сортове произвежда пенливо вино.

C-M (Coopérative-Manipulant) – голяма част от производителите на шампанско работят с така наречените кооперации. Кооперациите изкупуват грозде от различни производители, произвеждат шампанско, което може  да бъде продавано на пазара с индивидуална марка. Кооперациите заемат 8,5% от пазара на пенливо вино в цяла Франция.

Това са едни от най-важните и отличителни елементи, които имайте предвид при избора на пенливо вино за празниците. Четейки етикета и разбирайки какво означават описаните специфики, със сигурност ще направите добър и обоснован избор за Вас и най-близките Ви!

Екипът ни Ви пожелава весели празници!