Как да си направите перфектния пикник на плажа [всичко необходимо]

Лятото е тук и е време да разпуснем! Или не съвсем… в ежедневието на възрастните няма толкова много време за почивка, колкото ни се иска.

И все пак, със сигурност поне веднъж този сезон ще отидете на плаж. И когато го направите, вероятно ще ви се прииска и да похапнете. От плуването и слънчевите бани определено се огладнява.

Колкото и „перфектен“ да ви се иска да бъде вашият плажен пикник, има фактори, от които няма как да избягате. Един от тях е пясъкът, който, независимо от усилията ви, винаги ще намери път към вашата храна. Не е възможно да го ограничите, дори и често да си миете ръцете, да използвате чинии или да се въздържате от строеж на пясъчни замъци. Ако от самото начало сте подготвени за това, няма да бъдете разочаровани в последствие. Не можете да избегнете и досадните чайки, които винаги ще кръжат около вас и ще ви досаждат за храна. Не ги хранете, защото просто няма да ви оставят на мира. Но да оставим настрани дразнителите и проблемите, произтичащи от околната среда, и да се върнем към самия пикник и въпроса какво трябва да вземете със себе си. Няма да ви предлагаме конкретно меню (все пак не знаем точно какво ще ви се хапва), а ще ви дадем полезни насоки за приготвянето и поднасянето на храната и напитките, които ще ви помогнат да си изкарате един приятен пикник на плажа.

ПРИНАДЛЕЖНОСТИТЕ

Дръжте важните неща на хладно.

Добре е да си подсигурите средство за охлаждане на храната. Все пак никой не харесва полусварени от жаркото слънце плодове, разтопен кашкавал, топло бяло вино или още по-зле – топла бира. Затова вземете хладилна чанта с предварително заредени акумулатори за студ.

Content_Zubehoer_Kaelteakku_Liebherr

Ако нямате акумулатори за студ, добро подръчно средство, което също ще ви свърши работа, са предварително замразени балони, напълнени с вода. Хладилната чанта определено е мобилна и удобна и в нея лесно ще се намери място за няколко бутилки вино и свежа храна.

Вземете си метални прибори. Това, че сте на пикник, не означава, че трябва да се откажете от металните прибори. Даже напротив. Имайте предвид, че дори за храна, която се консумира с ръце, ще ви е необходим поне един нож за рязане. Помислете и за резервни прибори, в случай, че тези, които използвате паднат на пясъка. И не е задължително приборите да са пластмасови – пластмасовите вилици и ножове се чупят лесно.

Като споменахме резерви, вземете си и допълнителни чаши. Те ще ви потрябват не само в случай, че изпуснете питието си на пясъка, но и ако искате да консумирате допълнително и други напитки или под чадъра ви се присъединят още хора.

За повече удобство използвайте здрави картонени чинии. На плажа ще искате да опитате от всичко. Затова добра работа ще ви свършат здрави чинии за еднократна употреба.

Внесете малко стил с платнени салфетки. Дори да похапвате нещо от заведение за бързо хранене, на плажа използвайте платнени салфетки вместо хартиени такива. Те са по-здрави, а и от тях пясъкът се изтърсва по-лесно.

ХРАНАТА

Удобната за поднасяне и консумация храна винаги е добра идея. Въпреки необходимостта от прибори и съдове, които изброихме по-горе, трябва да отбележим, че колкото по-малко принадлежности вземете със себе си, толкова повече място ще имате за храните и напитките. А и на плажа определено няма да ви се занимава с ножове и вилици. Ако сте внимателни и успеете да избегнете влизащия навсякъде пясък, ще може да се насладите на всякакъв вид храна.

Направете си сандвич. Някога чували ли сте за муфулета. Ако не, вашият плажен пикник е идеалният повод да опитате този екзотичен сандвич, приготвен със сусамово хлебче, месо, кашкавал, маслини, зеленчуци и каперси. Можете да експериментирате и с други рецепти по ваш избор.

Muffuletta

Съвет: нарежете сандвича си на хапки, преди да отидете на плажа.

Всъщност, добре е да разделите всички ястия на порции. Особено, ако сте приготвили нещо, което изисква това – паста, салата, задушени зеленчуци, месо. Ако разпределите порциите предварително у дома, после ще си спестите усилието да го правите на плажа, където това може да не е толкова удобно.

Внимавайте със сирената. Сиренето и кашкавалът са едни от основните продукти, които използваме при пикник. Но бъдете внимателни с тях на плажа, защото ако не разполагате с надеждна хладилна чанта, рискувате сиренето и кашкавала да се размекнат и омазнят. Заложете на по-леките и твърди сирена.

НАПИТКИТЕ

По възможност не пийте алкохол. В горещината ще се нуждаете от разхлаждащи и освежаващи напитки. Алкохолът определено  не е измежду тях, защото консумацията му допълнително дехидратира организма.

 

picnic

Ако не можете да се въздържите от алкохолните питиета, спрете се на по-леките, мента, мастика, бира или бяло вино. Добър избор в горещината са пейл ейл, розето, сухите бели вина и плодовата бира.

Не забравяйте отварачката за бутилки. Може и да звучи просто и логично, но много плажни събирания на по бира са разваляни, когато се окаже, че никой не носи отварачка или метална вилица, с която да се отвори бутилката. Ако пък ще консумирате вино, тирбушонът просто е задължителен!

Забъркайте коктейлите предварително у дома. Ако искате да разнообразите пикника си с екзотични коктейли, препоръчваме ви да ги смесите предварително вкъщи. Така на плажа ще имате повече време да се насладите на почивката си.

Освежете напитките.

Най-лесният начин да направите това е като добавите предварително замразени във фризера плодове като резен лимон, листа от мента или парченца ягоди и диня, или друга свежа съставка, която искате да добавите към питието си.

Е, какво най-много обичате да хапвате и пийвате на плажа? Споделете с нас в коментарите: