Информационна претовареност, характерна за нашето ежедневие, често подвежда краткосрочната ни памет. Характерно за това е забравянето на имена на хора, къде сме оставили важни неща или пък пропускаме важен имейл, на който обещахме да отговорим само преди 5 минути. Познато, нали? В тази статия събрахме 5 начина да се справим с това неудобство, подкрепени от науката, които могат да ви помогнат да подобрите паметта си и да премахнете тези неудобства!

#1. Драскулки


Изследване на университета във Ватерло открива, че рисуването и драскулките всъщност са доста ефективен начин да се подобри краткосрочната памет. При проучването изследователите дали на участниците списък с думи, които да си нарисуват или напишат на лист хартия.

След кратък междинен период, в който участниците нарочно били разсеяни, те били помолени да си припомнят колкото се може повече думи от оригиналния списък – за една минута. Оказало се, че тези, които решили да си опишат думите с драскулки били два пъти по-успешни в припомнянето от тези, които решили просто да ги напишат по 2-3 пъти.

#2. Алкохол


Ако имате нужда от оправдание за редовното си вечерно питие – това ще ви свърши работа! Според проучване на университета в Ексетър хората употребяващи умерени количества алкохол са по-добри в запомнянето на информация от пълните въздържатели. Учените изследвали 88 човека, които разделили на две групи – в едната си пийвали колкото им душа иска след като се опитали да научат нещо, а в другата се въздържали напълно след учебните занятия.

И докато и двете групи имали сходни резултати на проведените веднага след ученето тестове, групата консумираща алкохол всъщност се справила доста по-добре на следващата сутрин (въпреки махмурлука). Истината е, че изследователите не успели да определят реалната причина за тези резултати, но предположили, че причината може би се крие в това, че ново-научената информация стои блокирана докато си пийват и затова вместо да бъде обработена от краткосрочната памет като нещо, което се случва сега, консумиращите алкохол обработвали научената в момента информация в дългосрочната си памет. Кой би си помислил за това…

#3. Ръчно писане на бележки


За съжаление ръчно написаните бележки все по-бързо вървят към историята, тъй като днес повечето от нас ги пишат на лаптопите си. Последната им надежда може би е факта, че писането на ръчни бележки е по-полезно от това на лаптоп. Според проучване на университета в Принстън и Калифорнийския университет, воденето на бележки в тетрадка, дневник или бележник с истински молив или писалка е чудесен начин да се запомни информация.

Чрез сравняването на студенти, които си водели бележки на лаптоп и такива, които използвали традиционния лист хартия, изследователите открили, че тези, които използвали ръчно написани бележки имали по-добри резултати при задаването на концептуални въпроси, по-ясно разбирали материала и били по-способни да си припомнят информация.

#4. Музика


Благодарение на това прочуване, вече знаем, че музиката действително може да подобри паметта и вербалната интелигентност.

#5. Четене на висок глас


Според ново прочуване на университета на Ватерло, ние сме по-склонни да запомним нещо, ако го прочетем на глас! Изследователите тествали и сравнили четири метода за учене на писмена информация – четене с тих глас, слушане на някой как чете информацията, слушане на запис на собствения си глас и четене на висок глас в реално време.

Този метод бил приложен на 95 участника, резултатът показал, че четенето на висок глас в реално време им помогнало да запомнят повече информация.

Опитвали ли сте някой от тези трикове за подобряване на паметта?