Здравето на очите е нещо, което мнозина от нас приемат за даденост. За съжаление, в днешно време не особено голям брой хора отчитат натоварването на което ги подлагаме.

Ясно е, че съвременната диета също не винаги е най-здравословната. От друга страна,  използването на наблягането върху „по-добър“ хранителен режим може да бъде от полза на очите, зрението и правилното функциониране на организма.

Точно поради тази (и ред други причини, естествено) ще представим кои храни обикновено се считат за едни от най-полезните за очите?

Яйца

Как обичате яйцата си на закуска? Какъвто и да е този начин, яйцата съдържат лутеин и зеаксантин, които се натрупват в макулния пигмент на окото.

Този пигмент е един вид „слънцезащитен крем“, предназначен да защитава клетките, „откриващи“ светлината в очите ви. Мнозина приемат тези хранителни вещества (заедно с мезо-зеаксантин) като хранителни добавки и добиха особена популярност след като бяха представени различни предавания и публикации (основно те се грижат специално за здравето на макулата).

Има също така вярване, че тези макулни каротиноиди помагат за намаляване на риска от свързана с възрастта загуба на зрението, но това е недоказано. Яйцата също са добри източници на витамини С, Е и цинк, като всички се смятат за полезни хранителни вещества за здравето на очите.

Зелени и листни зеленчуци

Също така богати на лутеин, зеаксантин, както и на витамин С, са листните зеленчуци, които навремето са ви карали да ядете (насила дори). Що се отнася до здравето на очите, на първо място тук се класират добре зелето, „модерният“ кейл и спанака.

Киви

Плодовете от вида киви са обявени отдавна за „суперхрана“. Благодарение на съдържанието лутеин и зеаксантин, плодовете са не само вкусни, но и подходящи за поддържането на добро здраве на очите.

Моркови

Почти e сигурно, че сте очаквали морковите да се появят в статия за здравето на очите (а и имате добра причина да мислите така). Те съдържат изобилие както от витамин А, така и от бета-каротин (който е предпоставка за появата на оранжев цвят разбира се). Витамин А играе съществена роля за зрението и е компонент на протеин, наречен родопсин, който подпомага за абсорбцията на светлината от ретината. Ако не сте любители на морковите, опитайте сладък картоф като алтернативен източник на бета-каротин и витамин Е.

Портокали и лимони

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, който от своя страна е силен антиоксидант. Смята се, че помага в борбата с уврежданията на очите в следствие на старост. Грейпфрутите са от същото семейство плодове и са също толкова добър източник на полезни вещества (а и не са толкова кисели като лимоните).

Ядки

Ядките са отличен източник на омега-3 мастни киселини, както и съдържат високи нива на витамин Е. За тях се смята, че помагат да се предпази окото от увреждания от възрастта. Омега-3 мастни киселини, известни също така като DHA, може да помогнат за запазване на зрението, облекчаване на сухотата на очната ябълка и хронично възпаление на клепачите.

Мнозина се отклоняват от ядките заради високото съдържание на калории, но това е относително. Калориите са с високо качество в сравнение с така наречените празни калории и когато се консумира правилната порция, ядките могат да бъдат част от балансирана диета с много полезен ефект.

Риба

Друг основен източник на омега-3 мастни киселини е рибата, която отдавна присъства като основен продукт в здравословните режими на хранене. Общото схващане и препоръка (за добро здраве) е да се консумира риба поне 1 път в седмицата. Най-добрите източници на омега-3 са риба тон, сьомга, пъстърва, скумрия, сардини, аншоа и херинга. Ако държите да намерите алтернатива на рибата, може също да опитате конопено, чия и ленено семе.

При влошено зрение или при по-големи натоварвания на очите (например при работа с компютър) е препоръчително да отделяте време за тяхната почивка. Ще се радваме, ако споделите и вашите препоръки и съвети на официалната ни фейсбук страница!