Съществуват куп неща, които допринасят за статуса и удоволствието от живота: коли, часовници, вино… . И пурите несъмнено принадлежат към този списък. 

Историята


Пурите невинаги са били толкова прецизно произвеждани, както в днешно време. В миналото тютюнът е завиван в палмови листа или в листа от бананови дървета. Вероятно първите, които са събирали тютюн са били древните маи. Христофор Колумб е не само откривател на непознати земи, но и е допринесъл за разпространението на цигарите в Европа.

Пушенето на свитите листа се е превърнало в хоби за европейските мореплаватели. Модата бързо се разпространява в Испания, Португалия и Франция.

Търговската изгода изпъква с построяването на първата цигарена фабрика в Куба от испанските колонизатори през 1542-а година. Кубинските пури са били прочути и високо ценени заради качеството, докато Кастро поема властта през 1950-а година. Голяма част от кубинските производители на пури създават собствен бизнес в други латиноамерикански държави, като Доминиканска Република Хондурас, и стават лидери в цигарения бизнес и до днес. Испанските фабриканти от друга страна, намират по-добри начини за свиването на тютюна, като използват специална хартия, вместо листа. Свиването на цигари постепенно се превръща в изкуство.

Какво подсказва размера на пурите?


Размерът (диаметърът, наречен ринг) и формата са най-важните фактори, определящи пурите.

Въпреки че размерът им може силно да варира в зависимост от марката, няма връзка между него и тежестта на цигарата. Тежестта се определя по скоро от самия тютюн.

В повечето случаи обаче, тънките цигарите изгарят по-бързо от дебелите. Традиционно, колкото по-голяма е пурата, толкова е по-добра, тъй като това е символ за мъжественост.

Пурите Parejo, създадени от маите, са считани за пури с оригинална форма. Обикновеният цилиндър с прави страни и един отворен край е характерен за видове като Corona, Carlota или Cigarillo. В чест на някои известни личности, които са пушили и рекламирали някои от Pajero цигарите, има видове, кръстени на тези хора, като Чърчил или Ротшилд.

Figurados не са толкова известни в днешно време.

Тяхната нестандартна форма ги прави трудни за производство и много скъпи. Те са считани за висококачествени и са популярни сред колекционерите.

Когато се правят пури, единствено небето е граница.

Нестандартните форми и размери, като тези на Culebra – три преплетени пури, свързани заедно – са се превърнали в сензация през последните години. Каква ли ще е следващата изненада, която ще се появи по магазините в бъдеще можем само да гадаем.

Най-добрите пури изискват най-доброто съхранение


Качествените и скъпи пури трябва да се съхраняват на място с еднакво и постоянно ниво на влажност, което е около 68% – 75% и вътрешна температура между +16°C и +20°C.

Тези климатични условия запазват дълготрайността на ароматите. Съхранявана при такива условия, пурата ще гори равномерно и ароматът й ще се повиши. Различните температури изискват различни количества влага.

Правилото гласи: ако температурата на въздуха е намалена от +20°C с един градус, то влагата трябва да нарасне с 1 % и обратно. При съхранението на пурите при твърде ниска влажност на въздуха те изсъхват и губят аромата и качеството си. При твърде висока температура съществува опасността от плесенясване на ценните тютюневи изделия. В хумидора пурите могат да зреят дълъг период от време при перфектни климатични условия. Уредите за съхранение на пури наречени хумидори пресъздават мекия и влажен климат на Карибите, като се превръщат в перфектно средство за съхранението им. Важно е да използвате дестилирана вода вместо чешмяна. Не се притеснявайте от ярко сивия прашец на тютюневите листа. Това е знак за правилно отлежаване, което е още една полза, предлагана от този вид уреди.

Хумидорите на Либхер използват испанско кедрово дърво, което осигурява мек климат. Висококачественото дърво спомага за процеса на отлежаване и за запазването на уникалния аромат дори на най-висококачествените пури. Благодарение на перфектния дизайн, хумидорът на Либхер модел ZKes 453 е подходящ както за дома, така и за изложби и заведения.