Няма как да не споделим, че главен герой в аксесоарите за хладилник е именно поставката за яйца, с опцията за съхранение и на пъдпъдъчи яйца! Защо малките яйчица се превръщат в златна находка и кое ги отличава от кокошите яйца? Да видим!

 

Пъдпъдъкът – малкото прелетно богатство

Точно така, тези мъници са прелетни и са от семейство Фазанови. Изненада? А може би не, но европейският пъдпъдък е една от най-дребните прелетни полски птици на континента. Докато в Япония сведения за пъдпъдъци се откриват на повече от 400 години, у нас традиции за отглеждане на този вид птица има едва от около 20 години. Към днешна дата, яйцата и месото от този вид птица набират все по-голяма популярност и могат да бъдат открити в почти всеки супермаркет.

Защо да изберем пъдпъдъчи яйца?

Разбира се, причините пъдпъдъкът да е богатство за нас, а пъдпъдъчите яйца да са предпочитан продукт не са една, две. Започваме с основните определящи фактори:

  • Телесната температура на пъдпъдъка е около 42 градуса, което е причина пъдпъдъците да са устойчиви на инфекциозни заболявания. Това от своя страна е предпоставка при отглеждане да не бъдат третирани с медикаменти, което елиминира опасността от натрупване в организма на птицата и в яйцата ѝ лекарствени вещества.

  • Богати са на биоактивни вещества, които облекчават проявите на алергичен ринит и астма – острите прояви на сезонна алергия. Високото количество отделени протеази отключва характерните за алергична реакция симптоми, наблюдавани при хора с ринит, астма и др. заболявания. Тук се намесват пъдпъдъчите яйца, които чрез веществата си инхибират отделянето на протеазни ензими и съответно облекчават алергичните симптоми.

  • Пъдпъдъчето яйце е истинска витаминозна бомба. В едно яйце се съдържа огромно разнообразие от мастноразтворими и водноразтворими витамини, сред които А, D и Е. С консумиране на пъдпъдъчи яйца спокойно могат да бъдат препоръчителните количества за приемане на витамин А, който е от огромна важност за поддържане на зрителното здраве. Ролята на този витамин се изразява в подхранване на роговицата, поддържане естественото овлажняване на очите и осигуряване на суровина за производството на очните пигменти. Това не е всичко! В жълтъка на едно яйце е концентрирана почти пълната гама витамини B-комплекс, сред които В1, В2, В3, В4, В6, В9 и В12.

  • Микро- и макроелементи в яйцата. Съдържанието на витамини в пъдпъдъчи яйца е впечатляващо, но още по-голяма изненада са елементите, които са с концентрирано присъствие в яйцето – желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий, цинк, калций са сред водещите герои във всяко мъниче.

  • По-сияйна кожа благодарение на аминокиселината лизин в яйцата. Организмът ни не може да произвежда сам точно този вид киселина и необходимите количества трябва да бъдат набавяни единствено и само чрез храната. Пъдпъдъчите яйца са сред водещите храни с най-високо съдържание на лизин.

Важно е да се има предвид, че съдържанието на холестерол в едно пъдпъдъче яйце е с няколко пъти по-високо от съдържанието на холестерол в едно кокоше яйце. Ежедневната консумация на пъдпъдъчите яйца не се препоръчва за хора със завишени стойности на холестерол.

А ето как може да включим полезните мъници в менюто си дори в забързаното ежедневие:

Пастет от пъдпъдъчи яйца

Какво ни е необходимо?

8 пъдпъдъчи яйца

1 ч.ч извара

1 с.л зехтин

сол на вкус

мащерка

червен пипер

Как да си приготвим?

В пасатор се разбиват предварително сварените и почистени яйца, изварата и зехтина. Разбиват се до получаването на хомогенна смес и се прибавят подправките. Полученият пастет е подходящ за намазване върху билкови брускети, препечени филийки и др. Децата са си вкъщи, да им приготвим полезна закуска!

За по-смелите в кухнята сме подготвили още една вкусна рецепта тук!

Споделете какъв е Вашият опит с пъдпъдъчи яйца и бихте ли ги добавили в количката си за пазаруване?

Очакваме Ви на нашата Facebook страница!