Днес стартираме заедно едно по-интересно и нестандартно пътешествие, в което да отведем всички любители на виното на правилните места. А всъщност, България е пъстра откъм вино разнообразие, което я прави привлекателна дестинация за всички ценители на божествената напитка. От Мелник до Шумен и от Асеновград до Лом, разновидностите на вина имат силата да ни удивят до толкова, че да пожелаем поне по бутилка от всеки вид за собствената ни колекция вкъщи. 

България се нарежда сред една от държавите с най-богато разнообразие на уникални по своите характеристики вина. Климатът и пъстрият ни релеф предразполагат различните краища на страната да ни даряват с богати по разновидност видове вина. А както добре знаем, истинско блаженство е да се наслаждаваме на местен вид вино, който е отлежавал десетки години само на няколко километра от дома ни или пък е току що бутилиран. Започваме разходката си северно от Родопите, в един малък район около Перущица и Асеновград, където зрее специфичният тъмночервен сорт грозде Мавруд.

Мавруд

Гроздовият храст е сравнително малък, по-нисък от добре познатите ни, а името му произхожда от гръцката дума за черно „mavro”.  Гроздето от Мавруд узрява късно, беритбата му е точно в този период от средата/края на месец октомври. Резултатът е ароматно вино с високо съдържание на танини и повече от подходящо за отлежаване.

Районът около Асеновград се отличава с този вид вино и в никакъв случай не се колебайте да се насладите на Мавруд именно там.

Широка мелнишка

Пътешествието ни продължава из Южна България, този път около град Мелник. Няма как да пропуснем широката мелнишка – така специфична лоза, която ражда неустоимо вино, привличащо любителите на напитката от цял свят.

Виното от широка мелнишка лоза притежава специфичен характер и аромати и се отличава от вината от други сортове грозде. Във вкусът се усеща съчетание от ягоди, бели череши, костилка, а според степента на узряване, начините на винификация и отлежаване вкусът може да бъде допълнен с тютюн, суха мента или черен пипер.

Противно на легендите, цветът на типичното вино от широка мелнишка лоза не е мастилено черен, а по-скоро прозрачен рубин до тъмно пурпурен. Години наред винопроизводителите се опитват да пренесат сорта и да го култивират по останалите райони на България, но всеки от опитите завършва с неуспех. Затова, без да се колебаете, поглезете сетивата си с този наистина удивително и специфично вино.

Червен мискет и Мускат

Пътеводителят ни доближава все повече до Северна България, но преди това нека се отбием до град Карлово, където има нещо забележително по наш вкус, а именно традиционният за района Карловски мискет.

От гроздето Мискет се произвеждат предимно леки и приятни вина без потенциал за стареене. Това прави видовете вино от този сорт грозде толкова популярни. Вкусът е богат, наситен, а ароматите сякаш безброй.

Сортът грозде е късно зреещ и устойчив на измръзване. Мискетът е с характерна нотка на деликатно флорално българско вино. В най-добрата си форма виното е с цветисти нотки, допълнени от микс аромати на акация, роза, цитруси и други тропически плодове, а карловчани умеят да предразположат всеки свой гост и да направят изживяването още по-забележително.

Но нека не забравяме, че Карлово не е последна дестинация от виненото пътешествие, затова прекосяваме Балкана, за да се насладим на така характерната за Северна България Гъмза.

Гъмза

Септември е месецът за гроздобер в районите около Плевен, Лясковец, Русе, Свищов, Сухиндол, Видин, Ловеч и Лом, където са най-големите винарски центрове на този сорт вино. Гъмзата е от къснозреещите сортове вино, в края на септември местните отдават цялото си време и внимание по събирането на всеки грозд. Най-подходящи за него са проветривите и хълмовидни места със сравнително богата почва и добро изложение.

От гроздето се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки и хармонични, но са променливи като качество, в зависимост от района и реколтата.

Смята се, че всеки опитал вино Гъмза, остава влюбен за цял живот. Благият му вкус, богатия аромат и наситена плътност го нареждат сред любимите и най-разпространени видове вино за България. Стотици почитатели на виното от целия свят посещават България, за да опитат от специфичната Гъмза, да се насладят и отнесат от нея в своя роден край.

Продължаваме пътешествието си на североизток, където е задължително да опитаме характерното за района на Шумен и Варна вино – Димят.

Димят

Всъщност, не само за северната част на страната ни, Димятът е сред най-широко разпространеният сорт бяло вино в България. Най-често то се консумира охладено през горещите летни дни. Гроздето от този сорт освен изключително ароматно е и разпознаваемо с големите си големите си гроздове.

Интересна легенда разказва, че гроздето е оригинално култивирано в Египет при делтата на Нил и е било внесено в България от кръстоносците. Въпреки тази легенда за произход, обаче, характеристиките му са на типично балканско вино. Ако минавате покрай Шумен, попитайте за Димят, местните знаят как да ви посрещнат.

Рубин

Сами може да се досетите, че цветът на този сорт е рубинен. Може да се насладим на вкусът му в районите около Плевен. Този сорт е създаден не толкова отдавна, през 1944 г. като смесица между сортовете Небиоло и Сира. Узрява около септември и не търпи студени температури. Оптималното събиране на реколтата е много важно за този сорт, тъй като след събирането, гроздето бързо отделя захари, но също толкова бързо губи киселинността си.

Виното, което ни дава този сорт грозде набира бърза популярност поради интензивния си и омайващ аромат, който напомня на идеално зрели боровинки.

Не се колебайте да обогатите своята колекция с едни от най-популярните видове българско вино. Изборът си заслужава!

Вярно е, че пътеводителят за хубаво вино в България може да продължи сякаш до безкрай, но е важно вие да допълните също някоя от любимите си дестинации за вино. Кой вид вино и в кой район на България ви е впечатлил най-много? Очакваме ви на територията на Facebook дискусията ни.