icecream

Когато човек докосне сетивата си до кремообразно лакомство като замразения яйчен крем няма как да остане равнодушен. Щом веднъж го опитаме много от нас просто се влюбват в него. Със своя изключително богат вкус, това е един от най-вкусните видове сладолед, който може да опитате.

Ако се абстрахираме от насладата, която ни носи този десерт, логичният въпрос, който веднага ще изникне в съзнанието ни е по какво замразения яйчен крем се различава от сладоледа?

Разликата между замразения яйчен крем и сладоледа

За приготвянето на сладолед се използва мляко, сметана или комбинацията от двете, докато замразеният яйчен крем се приготвя от мляко, сметана и яйчен жълтък. Също така, докато машините за приготвяне на сладолед добавят към сладоледа въздух, за да направят вкуса му по-лек и ефирен, то замразеният яйчен крем се прави в машини, които почти не влагат въздух в крайния продукт, което го прави много по-плътен – точно като вкусен крем.

Маслеността и нейното значение

Според един от основните световни стандарти, за да бъде определен един продукт като „сладолед“, то той трябва да съдържа поне 10% масленост.

От своя страна замразеният яйчен крем следва същото правило, но в допълнение трябва да съдържа и 1.4% яйчен жълтък. Следователно, наличието на яйчния жълтък е задължително условие за замразения яйчен крем, което го прави десерт с по-богат и наситен вкус.

Това може и да изглежда леко объркващо, понеже някои видове сладолед, и в частност домашният, също съдържат яйчен жълтък. Следователно домашният сладолед също може да се нарече замразен яйчен крем. Но съществува още една причина, по която замразеният яйчен крем се различава от сладоледа.

Това, което в действителност различава замразения яйчен крем от сладоледа, е плътността. Както вече споменахме, сладоледът, за разлика от замразения яйчен крем, е смесен с голямо количество въздух, който го прави лек и пухкав.

Значението на машините, които се използват за приготвянето

panthermedia_A37732525_1167x1748

Количеството на вложения въздух в десерта зависи най-вече от машината, използвана за приготвянето му. В професионалните машини за приготвяне на сладолед, по време на замразяването сладоледената основа се смесва с въздуха. След което сместа се поставя във фризер, където се втвърдява напълно, преди да бъде разпределена в различни разфасовки. От своя страна професионалните машини за яйчен крем влагат колкото е възможно по-малко въздух, а самият яйчен крем обикновено се сервира директно от машината при умерена температура, така че започва да се топи още с първата хапка.

Ако предпочитате комбинацията между сладолед и по-плътен крем, може да опитате италианското Джелато, който се различава от традиционния сладолед по своята текстура. Заради технологията си на приготвяне плътността му е по-близка до замразения яйчен крем. Този десерт се приготвя не със сметана, както традиционния сладолед, а с повече мляко, но без яйца като яйчния крем. Обикновено сладоледът се съхранява при минус 12 градуса, иначе започва да се топи. При джелато нещата са малко по-различни, поради по-ниското съдържание на мазнини – сервира се при температура от минус 5 до 0 градуса.

Е, кое  предпочитате: студен яйчен крем или пухкав сладолед….?