Разбира се, съществуват много изискани бели вина, които са сред най-скъпите в света. На масовия пазар обаче съществува тенденцията те да са по евтини от червените. Защо?

Когато се мисли за крайната цена на едно вино трябва да се вземат предвид факторите, които в най-голяма степен определят неговата стойност. Това обикновено са два основни фактора: производствените разходи и самото търсене. При добрите вина от т.нар. базов сегмент влияние върху ценообразуването оказва най-вече първият фактор. В този случай направата на червеното вино е по-сложно и следователно то е по-скъпо от бялото.

Различната обработка на бялото и червеното вино


Докато за направата на бялото вино се използва ферментиралия гроздов сок, при създаването на червено се използват и самите гроздове с кожата (плодът).

Това е и причината за наситения червен цвят, който се получава веднага щом се задейства процеса на ферментация. Този метод на производство е в контраст с ферментацията на бялото вино – при червеното има повече усилия и разходи и следователно крайният продукт е по-скъп.

В допълнение към това, особено при по-обикновените бели вина, за получаването на бутилка бяло вино се разполага с по-голямо количество суровина – т.е. повече налично грозде на декар, отколкото може да се набави за приозводството на червено вино.

Това на свой ред също допринася за по-ниската цена на бялото вино.

По-голямо търсене на червеното вино


Колкото по-високо е качеството и цената на виното, толкова по-малко влияние имат производствените разходи върху крайната цена.

В този случай тя се определя не толкова от тях, колкото от характеристиките на крайния продукт. За премиум вината търсенето им на пазара е много по-важно от тяхната цена. В тази връзка търсенето на червено вино на световния пазар е значително по-голямо от това на бялото вино.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.