Днес отделяме специално внимание на един суперпродукт, който определено има място в хладилника без значение дали в домакинството е на дневен ред Великденския пост или друг хранителен режим. Сега, когато имаме повече време вкъщи и сме се запасили с основни продукти, спокойно можем да разнообразим приложенията им с нещо, което е изключително вкусно и подходящо за спестовен режим. Имате ли брашно? Ще ви потрябва за приготвянето на сайтан.

Какво представлява сайтанът?

Сайтан – термин, с който се нарича вегетарианското „месо“. Продуктът се приготвя от брашно по необичаен начин и е лесно да бъде приготвен в домашни условия. Сайтанът съдържа голямо количество белтъчени, а на вкус наподобява месото. Тези две основни предпоставки го правят така хранителен и в същото време подходящ за периоди, в които спестяваме, оползотворяваме хранителни запаси или просто експериментираме.

Как да си го приготвим вкъщи?

Въпреки трудността по приготвяне на продукта, не можем да я изключим като непосилна. Растителният заместител на месото се получава след отмиването на тестото, предварително направено от пшенично брашно и вода. Резултатът от това отмиване е остатък от чист протеин, който може да бъде приготвян по различни начини и замества достойно месото.

Необходими продукти:

1 кг. брашно

700 мл. вода

50 мл. соев сос

подправки на вкус

Брашното и водата се смесват до получаване на меко тесто. Оставяте го да си отпочине около един час. След като е достатъчно отпочинало, тестото се промива с вода докато водата стане прозрачна. След това приготвяме бульон от вода, 50 мл соев сос и подправки по вкус. Разделяме тестото на парченца, всяко от които се оформя като малко кюфте. Оформените топчета се слагат във врящия ароматен бульон и варим на бавен огън няколко часа, докато тестото не стане приятно на вкус и добре сготвено. Готовият сайтан е подходящ за комбинация в други ястия, както и за самостоятелно консумиране. В случай че сте приготвили в повече, може да съхранявате във фризер за дълго време.

До скоро най-често, сайтанът се срещаше в азиатската кухня, но днес може да го срещнем като основна съставка на редица други ястия. Какви ли?

Какво е приложението на сайтана?

Голямо! Сайтанът може да замести месото във всяка една месна рецепта. Единственото, което трябва да се съобрази е да се постави накрая, защото няма нужда от дълга топлинна обработка, както другаря си по вкус – месото. Сайтанът си подхожда прекрасно с джинджифил, соев сос, сусамово олио и редица други подправки.

Със сайтан могат да се приготвят шишчета със зеленчуци. Сайтанът може да се изпече във фурна с картофи или да се запържи в тигана самостоятелно, поръсен със ситно нарязан чесън.

Подготвили сме и лесна, но много вкусна рецепта:

Кюфтета от сайтан

 

Какво ни е необходимо?

100г червена леща

100г сайтан

шепа сурово белено слънчогледово семе

подправки по избор

сол на вкус

Как се прави?

Накиснете сайтана в гореща вода в съотношение 1:2. Оставете сайтана да се накисне за десетина минути. Сварете лещата за десетина минути.

Отцедете добре лещата и сайтана от водата. Добавете подправките към горните продукти и разбъркайте добре.Оформете кюфтенца с желаната големина и изпечете за около 25-30 минути на 200 градуса с вентилатор върху хартия за печене.

Получените вкусни кюфтенца може да гарнирате със задушени зеленчуци.

Ако имате друг опит със сайтана и сте очаровани от рецепта с него, не се колебайте да споделите и заедно да обменим мнение, да обогатим рецептите, които знаем за сайтан. Очакваме ви на нашата Facebook страница