Малък и зелен, шамфъстъкът е истинско удоволствие за сетивата, особено за сутрешна и следобедна закуска. Дали в сладолед или основно ястие: можем да открием шамфъстъка във всякакъв вид ястия, дори там, където най-малко го очакваме. Подготвили сме полезна информация, затова какво точно представлява тази изкусителна храна и как бихме могли да обогатим ежедневното си меню чрез нея.

Напълно екзотично: Дървото шам

Някога чували ли сте за растението смрадлика? В действителност шамът е именно от семейството на смрадликовите растения. Представители на това семейство раждат популярните за нас кашу, мангоса и други.

Шамията, дървото, чиито плодове познаваме като шамфъстъци, е характерно за Близкия изток храстовидно растение. Това дърво процъфтява най-добре там, защото е горещо и сухо. В България, за съжаление, се оказва твърде студено и шам дърветата не развиват своите фантастични плодове тук. Това не е повод, обаче, да не можем да се наслаждаваме на шамфъстъците. В супермаркета или на пазара, обикновено откриваме шамфъстъците в суха форма. Това ги прави достъпни за нас целогодишно. Благодарение на римляните, които са в основата на това шамфъстъкът да започне своята международна обиколка, вече над 2000 години и ние можем да черпим от блаженствата на този източен плод. До днес шам дървото расте в Африка, Азия, САЩ, Италия както и в някои други европейски страни. А водещ производител на шамфъстък е Турция.

Храстовидното дърво на шамфъстъка расте до десет метра височина и носи плодове, които са от особен интерес за нас. Наричат се каменни плодове и представляват семе, затворено от твърда, дървесна сърцевина. А семето е това, което обикновено наричаме шамфъстък: триъгълна, предимно зелена и покрита с тънка виолетова обвивка, ядка. Дървото на шамфъстъкът носи плодове само веднъж на всеки две години, което обяснява високата му цена по целия свят.

Защо шамфъстъкът е зелен?

Ядката съдържа много специфична съставка и то в относително големи количества: хлорофил. До три милиграма на сто грама от този зелен пигмент може да се намери в семената на шамфъстъка. Виолетовата обвивка получава цвета си от друг естествен пигмент, а именно антоцианин. Любопитна информация е, че къпините, обвивката на патладжана, черешите и много други лилави плодове също са оцветени от антоцианини.

Един шамфъстък се счита за узрял, когато твърдата обвивка се разтвори. Така че, съветът ни е – не купувайте напълно затворени шамфъстъци, а само тези, които са леко отворени в единия край.

Какво се крие в малкото зелено семе?

Една от съставките на шамфъстъкът се откроява по-специално: мазнина. До 60 грама мазнини могат да бъдат открити в 100 грама семена от шамфъстък. Голямото количество мазнина е и причината шамфъстъците бързо да гранясват. Как може да се предотврати този процес? Отговорът е лесен – контактът с кислород трябва да се ограничи максимално. Съхранявайте вашите скъпоценни зелени семена в херметически затворени съдове и в хладилник.

В допълнение към тази мазнина, едно семе от шамфъстък съдържа около 20% протеин. Що се отнася до минералите, по-специално се открояват калций, калий и желязо. Ето защо, тази храна е подходяща за закуска – сутрешна, следобедна или среднощна. Шамфъстъците гарантират енергиен тласък и приятни усещания, а отварянето на черупката е ритуал, който е характерен само за този вид фъстъци.

Изкусителна терапия: Шамфъстък

Има основателна причина, поради която данните за продажби на шамфъстък продължават да нарастват – ядките са изключително вкусни. Техният аромат напомня на бадеми, а зеленото семе може да се използва в сладки и солени лакомства. Най-често срещаме шамфъстъкът в изпечена форма, защото вкусът се разгръща при процеса на изпичане. Шамфъстъците се консумират заедно с тънкия слой от виолетова обвивка. Ако, обаче, предпочитате ядката без характерната ѝ обвивка, може да излеете вряща вода върху шамфъстците, да ги изплакнете и след това лесно да отделите лилавата обвивка от семето.

Освен да консумираме шамфъстъците печени и подсолени, можем да експериментираме, като ги включим в основните хранения.

Приготвяли ли сте ястие с шамфъстък? Отделили сме няколко интересни и вкусни идеи за ястия, включващи този източен плод.

Празнична баклава с шамфъстък

Смесете шамфъстъковите ядки с орехи. Намажете дъното и стените на тавичка с разтопено масло. Върху кора, наръсете от комбинацията с ядки и така до закриването с последния лист кора. Изпечете до златист загар, полейте със захарен сироп.

Домашен десерт с шамфъстък

Разтопете няколко супени лъжици захар в тенджера или тиган и добавете същото количество фъстъчени семена. Разбърквайте често докато захарта стане кафява и замирише на карамел. Разстелете върху хартия за печене и оставете да изстине. Този кратък и бърз десерт е истинско удоволствие за сетивата.

Хапки с пълнеж от шамфъстък

Шамфъстъците са хит не само, когато са подготвени като сладко лакомство. Те също са подходяща добавка и към основните ястия. Пастетът с шамфъстък, например, е чудесен начин да експериментирате. Към предварително мляно месо, добавете шепа шамфъстък, яйце, галета, лук и чесън. Подправете вкуса със сол и пипер. Върху предварително разточено бутертесто разтеглете сместа и отново покрийте с пласт от тестото. Нарежете на хапки. Изпечете за кратко и ще се сдобиете с изключително вкусно ястие, което може да гарнирате със сос по избор.

Е, несъмнено шамфъстъкът е блажено удоволствие, с чиито характеристики се запознахме отблизо.