сирники рецепта

Сирниките са неизменна част от закуската в Русия, Украйна и Беларус.

Името на тези „бухтички“ идва от руската дума за сирене «сыр» и представлява пържени мекички, направени от смесването на брашно и извара.

За направата на 5-6 сирники ще са ви необходими:

 1. 500 гр. извара
 2. 1-2 яйца
 3. 10-20 гр. захар или пудра захар
 4. около 100 гр. брашно

Начин на приготвяне на сирники:

Най-напред изварата се смесва със захар.

След това към сместа се добавя брашното и 1-2 яйца до образуването на хомогенно тесто. Оформят се като плоски бухтички, които се пържат в олио на тиган. Вече изпържените сирники се гарнират със сладко, конфитюр, мед, пудра захар или друга добавка по ваш избор.

Трябва да внимавате за следното:

извараСирниките са лесни за приготвяне. Но изискват и внимание, защото можете да ги прегорите, да станат прекалено сухи или да се разпаднат в тигана. За да избегнете подобни проблеми е добре да съобразните не само съотношение между продуктите и последователността на приготвяне, но и някои допълнителни съображения, които ще посочим в статията.

 • Винаги използвайте свежа извара

Това ще гарантира страхотния вкус на сирниките. Когато избирате каква точно извара ще използвате, винаги се придържайте към правилото за златната среда. А именно – изварата не трябва да е нито прекалено суха, нито прекалено разводнена.

Съвет: Ако след приготвянето на сирниките ви остане неизползвана извара, поставете остатъка в BioFresh-отделението на вашия хладилник. Така изварата ще запази свежестта си още дълго време.


bf-safe_blup_p_hydro_01
 • Не добавяйте много яйца

Не добавяйте повече от 1-2 яйца на половин килограм извара. В противен случай тестото за сирниките ще стане прекалено течно. Ако това се случи, ще трябва да добавите допълнително брашно, което може да развали вкуса и консистенцията на сирниките.

 • Не прекалявайте със захарта

Не добавяте прекалено много захар към тестото, защото при пърженето тя може да се карамелизира. А това ще повлияе на консистенцията на сирниките. Затова ви препоръчваме по възможност да подсладите най-накрая, като да добавите пудра захар, пресни плодове, плодов конфитюр.

 • Използвайте по-малко брашно

За да изпържите пухкави сирники, добавете възможно най-малко брашно. Тестото трябва да е с еднородна консистенция, така че от него лесно да се оформят отделните сирники.

 • Експериментирайте с допълнителни съставки

Можете да придадете на сирниките допълнителни вкусови нюанси с помощта на разнообразни съставки. Например можете да добавите сушени плодове, ядки, кокосови стърготини и т.н.

 • Оформете добре

От тестото направете малки дискове, за да оформите отделните сирники. За една сирника е необходимо толкова тесто, колкото можете да загребете със супена лъжица. Ако дисковете са по-големи, те ще се обръщат по-трудно в тигана и могат да се разпаднат.

 • Изпържете на среден огън

Добавете малко количество олио и  изпържете сирниките на среден огън докато се появи апетитна жълта коричка. Когато бухнат, задължително покрийте тигана с капак.

Когато са вече изпържени, сервирайте ги в красива купа. Добавете конфитюр, мед, пудра захар или друг сладък топинг.

Да ви е сладко!