От сладоледите на клечка до сервирането на огромни мелби, почти никой не може да устои на присъщата наслада от успокояващо сладък и разкошен сладолед или други подобни замразени лакомства. Благодарение на тази наша страст, ние събрахме 8 малко известни и интересни факта, които просто може да ви изненадат … (и да ви накарат да зажаднеете за сладолед).

Древен Китай.

Знаете ли, че историята на сладоледа започва още в древен Китай? Владетели на източната империя са създавали огромни ями за съхранение и се смята, че те са били специално пригодени за ароматизиран или овкусен лед. Междувременно в Европа римските императори имали бързи бегачи, които да донасят сняг и лед от Апенините. Те се наслаждавали на ледените лакомства, смесени с плодове, мед или розова вода. Този древен десерт е не чак толкова различно от днешния му еквивалент.

Съвременност.

През 19 век много италиански имигранти (предимно в САЩ) продават сладолед от микробус или от прозореца на дома си. За да улеснят клиентите си, продавачите поставят няколко реда дъски или малки кунхенски столчета, за да направят прозореца по-достъпен. По този начин се раждат едни от първите салони и сладкарници за сладолед.

От лимонада до сладолед на клечка.

Първият сладолед на клечка е патентован в САЩ през далечната 1923 г. Той е изобретен от производителя на лимонада Франк Епърсън, който твърди, че се е натъкнал на идеята напълно случайно през 1905 г., като е оставил чаша лимонада с лъжица в нея на студено. Замръзналата през нощта напитка е първият сладолед на клечка с вкус на лимонада. От друга страна, на 9 октомври 1923 г. сънародникът на Епърсън Хари Бъст патентова ванилов сладолед върху дървена клечка с шоколадово покритие.

Мек сладолед.

Мекият сладолед и предлагането му процъфтява през 70-те и 80-те. Този тип сладолед първоначално създава сериозни проблеми от гледна точка на хигиената: много хора се разболяват след консумацията му, тъй като съдържа в себе си сурови яйца. Днес мекият сладолед вече не съдържа сурово яйце, а професионалните машини вместо това използват пастьоризиран заместител и по този начин го правят по-безопасен.

Масово производство.

Нанси Джонсън изобретява и създава първата машината за приготвяне на сладолед през 1843 г. Революционното автоматизиране на процеса чрез ръчна манивела е сериозно предимство и „отваря много врати“ за развитието на индустрията.

 

Производителят на мляко Джейкъб Фусел от Балтимор създава и официално открива първата фабрика за масово производство на сладолед на 15 юни 1851 г. в градчето Седем долини, Пенсилвания, САЩ.

Произходът на първия сладолед във фунийка е неизвестен, но въпреки това Нюйоркският музей на модерното изкуство има в своята колекция фунийки от Italo Marchioni от 1896 г.

Малко по-късно, през 1902 г. в Манчестър (Великобритания) Антонио Валвона получава първия (известен) патент за устройство което механично да произвежда бисквитени чаши за сладолед.

Любов от Скандинавия.

В Европа скандинавските страни като Финландия, Швеция и Норвегия оглавяват класациите за консумация на сладолед с впечатляващите над дванадесет литра сладолед на глава от населението годишно. От друга страна, в Италия, която се смята за родното място на съвременния сладолед, годишната консумация на глава от населението е около 5,5 литра.