Стекът! Най-вкусното парче месо с най-високото качество. Но защо?

Какво го прави толкова специален? Ще видим и какви са разликите между различните видове, като Т-бон, стек филе, филе Миньон, Антрекот, говеждо Кобе? В следващите редове ще ви разкажем за най-любопитните факти, които трябва да знаете за този вид пържолата.

Стекът е отрязано, перпендикулярно на гръбнака, парче месо. Той е с много малко сухожилия и съдържа определено количество мазнини, което прави месото толкова ароматно и нежно. Висококачественото месо може да се разпознае по силния червен цвят и деликатната структура, наподобяваща на мрамор. Стекът обикновено е от говеждо месо. Качеството на пържолата зависи най-вече от породата на говедото. Най-известните са Ангъс, Херефорд и Галоуей. Месото им е с прекрасна мраморна текстура, а вкусовете са особено сочни и нежни.

По нещо за всеки вкус.


В допълнение към породата, има и други термини, които са важни при покупката на пържола, като:  Ростбиф и Рамстек.

Говеждото месо може да се раздели на различни разфасовки – разпределението може да варира в зависимост от страната и региона. Основните са: филета, ребра, рамо и врат. Като след това се разделят на пържоли. Затова и пържолите могат да бъдат от различните части на говеждото месо.

От бедрата се изрязват стекове без кост.

Някои пържоли – подобно на Т-Bone стека съдържат кост, а други, като вратните са без. Това зависи изцяло от начина на транжиране

Антрекот са стекове добити от първите ребра на животното. Името идва от френския „Entre“, което означава между и “ côte“, ребро. Това, което малко хора знаят: Антрекот и Рибайстек са различни наименования на един и същи стек.  Рибай получава името си от типичното мазно „око“ в средата на парчето месо. Стековете, съдържащи кост се наричат ​​Т-Bone пържоли.

Името идва от характерната форма на костта.

Не се страхувайте от суровото месо в хладилника


При суровото месо най-важното е да съхранява правилно в хладилника. В чекмеджетата на хладилниците Либхер, оборудвани с технологията BioFresh DrySafe, свеото съхранение на стековете при температури малко над 0 ° C е възможно за няколко дни.

Месото трябва да е покрито от защитно фолио, освен ако не се вакумира в защитна атмосфера.

Как обичате стека си? Кървав, средно или добре изпечен?

Всеки знае този въпрос от ресторантите, но как да го получиш у дома? За начало си вземете термометър за печене.
  • Ако искате „кървяща“ пържола – наричана още „rare“ – термометърът не трябва да превишава температура на сърцевината от 45 до 50 ° С. Месото е кърваво отвътре, розово отвън и има хрупкава, кафява коричка.
  • Следващата степен е „средно“ изпечена пържола („medium”) с температура на сърцевината от 60 ° С. Месото е леко розово, отново с хрупкава, кафява коричка. Когато се натисне, трябва да е еластично.
  • С по-продължителното печене на стека, месото вече не е розово, а напълно готово. За тази цел температурата на сърцевината трябва да надвишава 72 ° С. Англичаните наричат тази степен на приготвяне „well done“.

Най-скъпят стек в света е…?

Основен специалитет в Японският регион Вайгу например е стек Кобе.

Това е най-скъпото и качествено говеждо месо в света (и най-фалшифицираното). Причината за това е, че добитъкът от говеда в Кобе е, че добитъка пасе в малки стада и се отглежда по определен начин, който изключва даването на хормони или антибиотици. Всички пържоли на Wagyu се характеризират със силно обособена мраморна структура. Съдържаната мазнина прави месото особено вкусно и сочно. Разбира се, това изключително качество има своята цена: един килограм филе от говеждо месо Wagyu струва над 250 евро.