Slider_potatoe_storage_Panther

Трябва ли да държим картофите в хладилник? И ако да, какво трябва да имаме предвид? В тази статия ще ви дадем всички отговори.

Картофът е една от най-важните храни в света. Освен за хора, той е храна за животни и суровина за хранително-вкусовата промишленост. Наслаждаваме се на картофите благодарение на цялата му плеяда от разновидности като чипс, варени, пюрирани или просто печени. Може ли да си представите, че някъде по света всяка година се прибира реколта от над 376 милиона тона картофи?

Наличието на това огромно количество, което трябва да се съхрани ни води на въпроса: Трябва ли да съхраняваме картофите в хладилник?

6 съвета за съхранение на картофи у дома

  1. Съхранявайте картофите на хладно (под 15°C), сухо и тъмно място. Мазето, избата или килера са идеални за съхранение на картофи.
  2. Един от триковете, чрез който може да запазите картофите за по-дълго е като ги покриете с хартия или директно ги поставите в хартиени торби. Това ще сведе до минимум изпаряването на влагата и преждевременното им свиване, както и предотвратяване на покълването им, заради светлината.
  3. Картофите не трябва да се съхраняват в опаковки или фолио, тъй като така бързо ще се образува влага между опаковката и картофа, а това бързо ще ги накара да мухлясат.
  4. Купувайте картофи в малки количества, тъй като много от модерните жилища не разполагат с отделно хладно помещение като килер.
  5. Картофите могат да се съхраняват безопасно в стандартен хладилник за кратко време при температура не по-ниска от 4°C.
  6. Онези картофи, които са с нарушена обвивка отделете от останалите и използвайте веднага при следващото готвене с картофи.

Идеалната температура за съхранение на картофи е от 7°C до 10°C

Най-ниската температура, подходяща за съхранение на култури като картофите (не става въпрос за пресни картофи, които е най-добре да се консумират няколко дни след прибирането на реколтата) е 4°C. Но защо точно толкова?

Под тази температура, въпреки, че процесът на стареене се забавя, много видове картофи акумулират допълнителни захари и стават още по-сладки. Сортовете предназначени за определени продукти в хранително-вкусовата промишленост (чипсовете например) винаги се съхраняват между 7°C to 10°C, температурен диапазон, който ги предпазва от натрупването на “подсладители” в картофа и от прекомерното образуване на захари като фруктоза и глюкоза.

Тези захари могат да бъдат и желани при производството на други хранителни продукти. Те играят важна роля в образуването на храни чрез т.нар. Мейлард реакция (протеините и захарите се обработват заедно по термичен начин в резултат, на което се отделят оцветяващи пигменти и ароматни съединения), приготвени при високи температури. При този процес може да се отдели и акриламид, който е вреден за здравето.

Така че ако не сте сигурни какъв е сорта картофи, който сте си купили, не ги излагайте на по-малко от 7°C . И тъй като при повечето хладилници температурата е по-ниска от това, за предпочитане е да ги съхранявате на хладно в мазето или в килера, освен ако не притежавате хладилник Либхер със специално чекмедже, създаващ климата на подобни помещения, какъвто е…

IKBV 3254 – хладилник с отделение, наподобяващо условията на изба, перфектно за съхранение на картофи

Slider_potatoe_shelf_Panther

В днешно време малко домове могат да разчита на избено помещение или килер, където да е тъмно и прохладно. Хладилникът за вграждане Либхер, модел IKBV 3254 предлага идеалното решение за съхранение на картофи у дома.

Уредът разполага с “избено помещение”, което може да се настрои да поддържа температура между  4°C и 14°C, което го прави идеален за изискванията на картофите (повече информация и цена за IKBV 3254).

Slider_IKBV_3254_Liebherr-

Ако ви хареса тази статия, абонирайте се за нашия мейл бюлетин, за да получавате още новости, съвети и новини от Либхер – направете го от тук.