Отговорът на този въпрос изглежда доста лесен на пръв поглед!  Бялото вино и розето се сервират охладени от хладилника, а червеното вино на стайна температура. Но, за съжаление, ситуацията не е толкова лесна. Всъщност, ако следваме тези принципи, то ние пием бялото си вино твърде студено, а червеното твърде топло.

Само при подходящата температура вкусът и качествата на напитката се открояват. Дори няколко градуса разлика могат да имат голямо влияние върху цялостното изживяване изживяване. Поради това много ресторанти, сомелиери и любители на виното съхраняват своите вина в специален шкаф (климатизатор) с множество температурни зони. Но на каква температура трябва да го настроите?

Идеалната температура за дългосрочно съхранение на вината е 12°С. Но това не е най-добрата температура за пиене на много от тях. Като цяло, колкото по-младо и по-сладко е виното, толкова по-ниска е температурата на сервиране. И обратно, това означава, че „сложните“ и отлежалите изискват по-висока температура.

Газирано вино

Повечето пенливи вина като Шампанско, Просекко и Кава се сервират при 6-8°С. По-сложните имат повече вкус и могат да бъдат сервирани малко по-топли, при 8-10°С. По този начин могат да бъдат усетени и вкусени по-добре.

 

Бяло вино

Вина като Sauvignon Blanc се сервират най-добре при 8-10°C. Ако сервирате тези вина директно от хладилника (5°C), миризмата и вкусът ще присъстват много по-малко.

 

Розе

Ако предпочитате вкуса и аромата на плодовете, то тогава е добре да розето си охладено до температура между 10 – 12°С. По този начин плодовият характер наистина идва сам по себе. От друга страна, ако го сервирате твърде студено, ще усетите леко неприятния киселинен вкус на напитката.

 

Плодово червено вино

Плодовият характер на вина като Pinot Noir, Beaujolais и Gamay се очертава и изпъква при температура на сервиране между 15-16°C.

 

Отлежало и зряло вино

Вина като Мерло, Каберне Совиньон, Сира и Санджовезе традиционно се пият охладени до стайна температура. Само че в днешно време температурата в помещението обикновено е над 20 градуса. За съжаление, при такива температури вкусът и ароматът на вашето вино почти изчезват и не се усещат. Затова, сервирайте тези вина при температура между 16-18°C, за да усетите различните вкусове и леки „нотки“.

Нямате винотека?

Не разполагате с охладител или климатизатор за вино и искате да пиете напитката при правилната температура на сервиране? Можете също така да поставите бутилката вино за кратко в хладилника, за да го охладите! Обърнете внимание, че насоките по-долу са ориентировъчни. За да сте напълно сигурни в температурата на бутилката вино може да проверите точната температура със специален термометър.

6-8°C – ± 4 часа охлаждане

8-10°С – ± 3 часа охлаждане

10-12°С – ± 2 часа охлаждане

15-16°С – ± 1 час охлаждане

16-18°C – ± 30 минути охлаждане