плътност на виното

Един от основните начини да анализираме и говорим за едно вино е като обсъдим външния му вид, тегло и плътност. И докато обноските на един изтъкнат джентълмен или една прекрасна дама не позволяват да се коментира на всеослушание нечие “тяло” или визия, обсъждането на виното по този начин не е знак за лошо възпитание, а основен метод за анализ на вкуса, който ни оставя в устата, след като отпием.

Когато говорим за тялото на виното и неговия външен вид, не става въпрос за неговите “форми”, става въпрос за анализ на начина, по който усещаме виното в устата си.

Външният вид и плътност на виното може да се разглежда в 3 основни категории: леко, средно леко и тежко. За да си представите тази разлика още по-добре, може да направите аналогия с обезмасленото, пълномасленото мляко и сметаната, чиито различна плътност усещате при тяхната консумация.

Макар да има много фактори, които придават различни специфики на „тялото“ и външния вид на виното, алкохолът е основния фактор. Един от старите трикове да определите в каква категория влиза виното е като изпитате ефекта от съдържанието му на алкохол върху тялото си. Ние разбира се не ви препоръчваме този метод.

По любопитното тук е защо алкохолът има основен принос при формиране на външния вид и тегло на едно вино. Причината е, че той му придава специфичен вискозитет, който е отговорен за това дали ще го усетим като тежко или леко, когато отпием глътка вино.

wine3

Вискозитетът е термин, който всички ние сме изучавали в гимназията.

Това свойство, което се използва, за да се определи как една течност реагира на различни влияния/съпротивления, известна още като гъстота, при различните течности (например, водата е с по-малък вискозитет от меда, защото е по-лека и се движи по-лесно).

Алкохолът придава специфичния за всеки вид вино вискозитет, отговорен за това колко леко или тежко ще усетим виното в устата си.

Ако виното съдържа повече алкохол, вискозитетът (гъстотата) му се повишава – става по-тежко (в буквален и преносен смисъл) и така усещането в устата ни става по-плътно. Ето защо наричаме силно вискозитетното вино тежко, а това с нисък вискозитет – леко.

Ето и някои основни правила:

  • Вино със съдържание на алкохол от 12.5% (процентът винаги трябва да е изписан на етикета на бутилката) можем да кажем, че е леко. Това обикновено са белите вина, които са и по-освежаващи. Добър пример са Riesling, италианското Prosecco и Vinho Verde.
  • Вино със съдържание на алкохол между 12.5% и 13.5% се смятат за средно плътни и тежки. Добри примери за такива са розето, френското Burgundy, Pinot Grigio и Совиньон Блан.
  • Вино с над 13.5% алкохол се приемат за тежки. Примери за вина, които обикновено съдържат по-висок процент алкохол са Zinfandel, Syrah/Shiraz, Каберне, Мерло и Малбек. Докато повечето с над 13.5% алкохол обикновено са червени, Шардонето е чудесен пример за бяло вино, което често се приема за тежко и плътно.

Имате ли въпроси или коментари относно плътността и теглото на виното? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.