Лятото е тук! Но кой обича да го цакат с топла бира? Точно поради тази причина хладилната чанта все по-често печели първите позиции в списъка със задължителен багаж, но каква съдба очаква биричката ни ако забравим чантата или все още не сме си купили такава? Да не говорим за какво падение става въпрос ако мястото, към което сме се запътили не позволява да носим със себе си хладилна чанта. Е, днес изразяваме своята съпричастност към всички, които все още не са се оборудвали с чанта или пък имат навика да я забравят в изключително важен момент. Допитваме се до природата и разглеждаме спасителните варианти за охлаждане на бира през лятото.  Спокойно, не е необходимо кой знае какво и почивката ви няма да се овенчае с шетане и грижи по любимата напитка. Трябва само здрава мисъл, някоя друга хитринка и подходящите елементи на природата. 

Тук ветренце, там ветренце…

Установили сте се на открито. Гледката е чудесна, въздухът е любимият – летен. Но, момент, тихо! Дочува ли се вятър? Да? Грабвайте бирата! За да е успешен методът на охлаждане чрез вятър е препоръчително бирата да е в стъклена бутилка. Имате ли чорапи наблизо? Намокрете ги и поставете всяка бутилка в отделен чорап. Надяваме се, че компанията е достатъчно голяма и има чорапи в резерв, а и щом е за бира…жертвата си заслужава. Завържете пълния чорап на проветривото място, което сте подбрали предварително. Важно е да знаете, че колкото по-силен е вятърът, толкова по-бързо ще се изстуди бирата ви. Следователно, ако усещате добро течение наоколо, спокойно може да се възползвате. Пивото ще е готово за консумация след 20 до 30 минути. Най-хубавото от този метод (освен студената бира, разбира се) е че е лято и мокрите чорапи, които са свършили чудесна работа могат освен да изстудят, ами и и да запазят бирата приятно хладна за по-дълго време. В случай че сутринта продължавате с прехода и сухите чорапи са приоритет номер едно, бъдете спокойни, за цяла нощ ще успеят да изсъхнат. Все пак, мястото е проветливо.

Водата – верен приятел 

Винаги е истинско удоволствие да има ручейче, река, язовир, езоро или още по-добре море в близост. Доста тъжно би било да нямате студена бира при тази така любима обстановка. Ако дестинацията ви за къмпингуване или пикник е в близост до водоем то нямате никакъв проблем! Възползвайте се максимално. Този метод е еднакво ефективен както за стъклени бутилки, така и за кенчета. Може да поставите бирата в риболовна мрежа и да потопите във водата. Спокойно бихте могли да я поставите в касетка или друг дълбок съд. А в случай че не разполагате с нито едно от двете, отново е вариант да използвате придобитото знание от вятърния метод, като поставите всяка бира в отделен чорап и след това накуп потопите във водата. Това ще помогне за ускоряване на трансфера на топлина и няма да се налага да чакате прекалено дълго, за да пиете охладена бира. Важно е да се уверите в здраво закрепената бира във водата, за да не я отнесе течението (в случай че има такова). Ако се справите успешно, то след около 10 минути ще имате студена бира под ръка.

Насладете се на изживяването да охлаждате бира без наличието на хладилник/хладилна чанта! Забавлението е гарантирано, търпението в почти преливни граници, а еудорията по резултата не може да се замени с абсолютно нищо друго.

Солено не е само морето

Стигаме и до най-бързия метод за изстудяване на бира. Съответно, напълно е възможно да се превърне и във вашият фаворит. Има една голяма условност…, необходимо е в багажа да сте заредили със сол. Тази техника, както и предходната, е еднакво ефективна за стъклени бутилки и за метални кенове. Напълнете съд с вода и готварска сол. Препоръчително е съотношението да бъде 50 на 50. В случай че има бар или друго заведение наблизо, което би ви услужило с лед, то смесете вода с лед отново в съотношение 50 на 50. Според количеството вода и лед преценете колко сол да прибавите. Нека не е много, на 1 литър вода/лед около една шепа сол.  Поставете бутилките в кофата и разбърквайте често в продължение на 5 минути. Чрез разбъркването се ускорява предаването на топлината от бутилката към съдържанието на кофата. Само след 5-10 минути ще може да пиете ледено студена бира..

Може би вече се питате защо е необходимо прибавянето на сол? Разковничето е в това, че солта понижава допълнително температурата на замръзване на водата. Това означава, че водата може да стане много по-студена, но без да се превръща в лед.

Земята знае

Този вариант на изстудяване е подходящ само и единствено ако разполагате с повече време, например докато се забавлявате на открито. Земната техника не е толкова бърза като останалите, които изброихме но е единствената, в случай че около вас няма воден източник, а от вятър няма и следа. Спокойно! Просто изберете сенчесто място. Хубаво е почвата да е влажна. Ако не е, то вие я намокрете. Изкопайте дупка, в която да заровите бутилките. Колко да е голяма зависи от броя бири, а и оттова как я предпочитате, колкото по-дълбока е дупката, толкова по-студена ще е бирата след това. Запалете огън, заредете барбекюто и докато хапването е готово, бирата ще е достатъчно изстудена за една голяма наздравица.

Вестник, но не за четене

Разглеждаме и най-критичният вариант, а именно ако нито има водоем наблизо, нито подухва ветрец, нито имате достатъчно чорапи, а времето толкова е напреднало, че е достигнало биреното. Имате вестник в себе си – има надежда да пиете охладена бира. Накъсайте вестника на дълги ленти. Намокрете ги. Увийте бирата в лентите. Оставете водата да се изпари от хартията и бирата ще е готова за пиене. Необходими са около 30 минути. Пивото няма да е ледено, но ще е приятно за консумация.

Надяваме се, че тези съвети ще ви бъдат от полза в точния момент и няма да сте прецакани с топла бира посред лято.

А вие имате ли утвърдена тактика за охлаждане на бирата без хладилник? Споделете в дискусията, за да обогатим набора от техники. Наздраве и хубаво лято!