В днешния ден споделяме изпитани трикове за украса на десерти с естествени и напълно безвредни продукти. Нека това е малък повод да подходим по различен начин към традиционната подготовка в празничния сезон. Разбира се, може би в умът ви вече изникват въпроси за цветовете. Тях ги искаме най-ярки, най-празнични и точно поради тази причина често се запътваме към щанда със сладкарска боя. Е, подготвили сме се и затова!

Стартираме с глазурата за сладки, която допринася за коледно настроение.

ГЛАЗУРАТА за сладки

Меденки, джинджифилови сладки, масленки са само сред любимите на всяко домакинство сладки за Коледа. Те обаче придобиват още по-голяма празничност когато са добре украсени. Идва въпросът, как да постигнем характерната за украсата им глазура и то като използваме натурални средства? Споделяме ви лесна и подходяща рецепта за постигането на успех!

Какво ни е необходимо?

1 чаена чаша пудра захар

1 супена лъжица сухи яйчни белтъци

2 супени лъжици вода

1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт

1/2 чаена лъжичка светъл царевичен сироп

за оцветяване:

натурална течна боя или предварително приготвен в домашни условия оцветител /виж по-долу/

плодов концентрат

Как да си приготвим?

Разбъркайте до гладкост в купа пудрата захар, сушените белтъци, водата, царевичния сироп, ваниловия екстракт и няколко капки от предварително подготвения оцветителен продукт. Разбира се, може да се доверите и на хранителна боя, но в случай че искате да използвате максимално чисти продукти, съветваме оцветител приготвен от натурални продукти.

Важна особеност е, че ако желаете да оцветите сместа с плодов концентрат, не бива да добавяте вода, т.к плодовият концентрат ще разреди достатъчно получената смес.

Добавете сок от червена боровинка за розов цвят, портокалов сок за бледо оранжево или гроздов сок за пастелно лилаво.

Напълнете глазурата в пош и декорирайте върху бисквити, торта или друго сладкарско изделие.

ЦВЕТОВЕТЕ

Червено

Задължителният цвят за Коледа! Ето затова отделяме специално внимание в неговото приготвяне по естествен и натурален начин. Червеното допринася за празничност и е сред най-изкусителните за всякакви сладки изделия. За оцветяване на десерти може да използвате пюрирани малини, ягоди, червени боровинки, червено грозде или да се доверите на сезонният нар, който определено ще достигне наситено и ярко червено. За боядисване на дипове, сосове – използвайте червен пипер, който така или иначе е характерен за солените ястия.

Зелено

Цветът на елхичките! Дали ще е по-ярко зелено или по-тъмно може да постигнете зелен цвят като добавите авокадо към светъл крем. С цел да получите възможно най-наситено зелено може да използвате и пюриран спанак. Зеленчукът е богат на хлорофил, а това допринася за силния му цвят. Освен това, сезонът позволява да използваме за получаване на зелен цвят и шишарките. Как?

250 гр. зелени шишарки или млади листа от ела се варят в 1 л. филтрирана вода

в продължение на 20-30 мин. След изстиване отварата се прецежда. Знаем, че зеленото върви ръка за ръка с червеното именно по време на коледните и новогодишни празници затова не се колебайте да експериментирате!

Кафяво

Може би вече се досещате, че първенците в оцветителите са кафето и какаото. Все пак, обаче, са празници и в случай че желаете да постигнете перлен или карамелен оттенък, направете истински карамел. Използвайки бяха захар ще получите светъл кафеникав цвят, при избор на тръстикова захар, ще получите среден оттенък кафяв цвят, а истинско кафяво, тъмно и наситено може да получите с тъмна захар. Друго средство за оцветяване в кафяво са орехите. Корите от ореха се отделят, накисват и сваряват. Получената течност се пречиства през марля и се използва за оцветяване на всякакъв тип десерти.

Декорация без захарен фондан

За украсата на празничните десерти бихте могли да се доверите също на натурални продукти, вместо да оформяте фигурки с познатия, но не особено полезен захарен фондан. Чудесни и изискани украси може да получите използвайки физалис, листа от физалис, шипки, цвят от анасон, борови клонки, портокалови корички и др.. Повече за него може да откриете тук.

Ананасът също е подходящ за украси. Нарязва се на шайби и се издълбава дупка в средата. Всяко кръгче се запича на слаба фурна до изсъхване, което прави ананаса да изглежда точно като цвят.

С кокосът пък могат да бъдат оформени различни по вид, характерни за сезона фигурки. Белият му цвят е подходящ за получаване на сняг или оформяне на снежинки.

Какви са вашите трикове за украса на десерти? Нека не забравяме, че неотдавна хората са достигали до цветовете именно чрез натурални продукти, а за декорация са използвали въображението си, плодове, домашни бонбони и сладки.

Пожелаваме ви вдъхновение!