eggs

Яйцата са една от най-богатите на полезни вещества храни в света! Те съдържат протеини, аминокиселини, витамини и мазнини, които ни поддържат в добро здраве. Когато говорим за яйца, които стават за консумация, ние обикновено мислим за кокошите, които са и най-разпространените сред нас. Съществуват обаче и няколко други вида, които също са вкусни и полезни.

В тази статия ще ви разкажем за тях:

Патешки яйца

патешки яйца

Патешките яйца са много сходни с кокошите с тази разлика, че са с малко по-голям жълтък, вкусът им е по-богат и съдържат повече мазнини и протеини. Патешките имат по-дебела черупка, която им позволява да останат свежи за по-дълъг период от време.

Пуешки яйца

пуешки яйца

Пуешките яйца са подобни на патешките по размер и вкус. Яйцето е с по-голям жълтък и белтък, което придава на ястията, в които се слага кремообразен вкус и плътна консистенция. Пуешките яйца често са предпочитани за приготвянето на домашни сладкиши, тъй като имат по-концентрирана текстура. Рядко ще намерите пуешки яйца в магазина, тъй като хората, които отглеждат пуйки получават повече стойност от развитието на яйцето в птица, отколкото от продажбата му.

Гъши яйца

Гъши яйца

Гъшите яйца са около два пъти по-големи от кокошите. Освен това имат по-тежък и плътен вкус с по-високо съдържание на протеини. Черупките им са доста дебели и е необходима малко повече сила, за да се счупи едно гъше яйце. Те са доста по-рядко срещани от пилешките, защото гъските снасят само около 40 яйца годишно.

Пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчи яйца

Тези яйца са малки и деликатни.

Вкусът им е по-лек от повечето ядливи яйца, а хранителната им стойност е подобна на кокошите. Въпреки това заради малкия си размер ще трябва да хапнете няколко пъдпъдъчи яйца, за да си осигурите протеините и витамините на едно пилешко яйце. В много страни тези миниатюрни яйчица се считат за деликатес. Пъдпъдъчи яйца могат да се намерят сравнително лесно по магазините.

Яйца от фазан

Яйца от фазан

Да, те също могат да се консумират.

Яйцата на фазана са подобни по размер на патешките, което ги прави малко по-големи от пилешките. Вкусът им е лек и по-малко богат от пъдпъдъчите. Въпреки това имат по-силна нотка на дивечов вкус, тъй като фазана все пак е дива птица.

Щраусови яйца

Щраусови яйца

Станалите популярни и у нас щраусови яйца са с тегло от цели 3 кг за брой, което ги прави най-големите от всички птичи яйца. Това е с 20 пъти повече от големината на едно кокоше яйце. Черупките им са кремави на цвят и са изключително плътни и твърди. Ако успеете да счупите едно щраусово яйце (което никак не е лесно) и го изсипете в тигана, ще получите омлет с над 2000 калории. Щраусововите яйца притежават сходни хранителни вещества с тези на кокошите яйца – разликата е в размера.

Яйца от ему

Яйца от ему

Яйцата на емуто също са доста големи. Като размер са по-малки от щраусовите и тежат около 2 кг. Те са с тъмна черупка, която обикновено е черна в основата си с пъстри наситено зелени петна. Яйцата на емуто са едни от най-богатите на вкус и хранителни вещества. Белтъкът и жълтъкът са толкова гъсти, че наподобяват лепило. Дори когато са счупени, течността трудно излиза от тях.

Всички сме опитвали кокоши яйца.

Хапваме ги почти ежедневно – дали като вкусен омлет или като съставна част на любимите ни сладкиши. Но както виждате има и други видове различаващи се по размер и вкус, които също може да пробвате.

Е, опитвали ли сте някой от тези видове яйца?