Честито лято! Най-хубавото време от годината, когато слънцето ни гали с топлите си лъчи и подхранва цялото ни същество. Слънцето, така жарко, любимо и важно то се грижи да ни зареди с достатъчно от така популярния напоследък витамин D.  Не случайно точно този витамин печели първи позиции по важност. Днес се запознаваме отблизо с него и всички вълнуващи факти, които го съпровождат.

Витамин D – целувка за здраве

Освен да ни обгръща с топлината си, слънцето ни целува за здраве с витамин D. Витаминът, който се грижи за добрите нива на нашия имунитет и който трудно може да бъде набавен само от хранителните продукти. Тук идва на помощ слънцето! То ни дарява с необходимите количества от витамина. Витамин D има голямо значение за имунната ни система. Изследователите са на категоричното мнение, че достатъчните нива на витамин D в организма намаляват риска от респираторни инфекции във всички възрасти. Подобряват захарния метаболизъм и укрепват здравето на клетките. В достатъчно количество, витамин D поддържа добрите нива на костния метаболизъм. Хубавата новина е, че е лято, а страната ни предлага достатъчно много и приятни места, на които да се изложим на слънце и да съберем достатъчно витамин.

Колко време ни е необходимо на слънце, за да се снабдим с достатъчно витамин D?

За да си набавите достатъчно количество витамин D, препоръчително е да излагате тялото си на директна слънчева светлина за определен период от време всеки ден.

За хората с по-светла кожа този период е около 15 минути на ден;

За тези с по-тъмна – около 30 минути;

За чернокожите – около 60 минути.

Как да разберем дали сме си набавили достатъчно от слънчевия витамин?

Редица проучвания твърдят, че между 70 и 80% от европейците имат недостиг на витамин D, както и че много болести и здравословни състояния могат да се усложнят при продължителния му дефицит.

Недостигът на витамин D може да се прояви чрез неспецифични симптоми като умора или мускулна слабост, но само кръвен тест дава ясна информация. Това от своя страна доказва необходимостта от профилактични прегледи.

Последствията от недостиг на витамин D доказват, че излагането ни на слънчева светлина е повече от необходимо. През 19 век децата от индустриализираните страни, които много рядко се показват на слънце регистрират засилени костни малформации. Тази клинична картина, която се причинява от дефицит на витамин D, при децата се нарича рахит. Възрастните също страдат от последиците от недостиг на витамин D. Тук клиничната картина е така наречената остеомалация: може да се стигне до податливост и счупени кости.

Освен витамин D, останалите витамини играят също толкова важна роля във функционирането на нашето тяло. Минералите, микроелементите и вторичните растителни вещества също е важно да присъстват в достатъчни количества. Взаимодействието на тези така наречени микронутриенти ни поддържа здрави, активни и устойчиви на вируси. С изключение на витамин D, нашата диета е от решаващо значение за оптималното снабдяване с хранителни вещества. Балансираната и разнообразна диета с прясна храна е следователно най-добрата. Вашият хладилник Liebherr ще ви подкрепи в това: Отделението BioFresh гарантира, че витамини се запазват за по-дълго време в съответните продукти, за да можете да извлечете най-доброто от храната, която сте избрали.

Селекция на храни, богати на витамин D.

Най-добрият начин да си набавим нужния ни витамин Д, всъщност не е чрез храна, таблетки или капки, а чрез редовно излагане на слънчева светлина.

Съвременният начин на живот обаче, често ни възпрепятства да си набавим здравословно количество от мастноразтворимото съединение по натурален начин. Точно поради тази причина обръщаме внимание на храните, които да заредите в хладилника.

Дали като добавка през лятото или като малък лъч надежда през зимата: Витамин D може да се намери и в някои храни. Само, в някои оттях обаче има значителни количества. Сред тях са:

  • Сьомга (особено уловена в дивата природа);
  • Скумрия;
  • Гъби.

Други храни, които съдържат по-малко количество витамин D или не са толкова популярни

  • Масло от черен дроб на треска (високо съдържание на витамин D);
  • Риба тон;
  • Сардини, консервирани в масло;
  • Черен дроб (телешко или говеждо);
  • Яйчни жълтъци;
  • Сирене.

Важно: Витамин D е един от мастноразтворимите витамини. За вас това означава, че винаги трябва да приемате добавки с витамин D с храна (която също съдържа мазнини). В празния стомах няма мазнини, но това е необходимо за усвояването на витамина.

Aко сте пред дилема какво да приготвите за вечеря, не се колебайте да включите някоя от по-горните суперхрани.

Е, покажете се на слънце и се заредете с всичко, което ще ви даде. Дишайте дълбоко, наследете се налятото и бъдете здрави! Очакваме ви във Facebook, за да си помогнем с идеи къде да си набавим oще и още витамин D.