В очакване на Коледа и през периода на коледните пости, божественият аромат на прясно изпечени коледни сладки и курабийки изпълва пространството в много домакинства. Вкусно! Ако търсите обаче вино, с което да придружите сладките изкушения, към кое да се насочите?


Не е учудващо, че никак не е лесно да се избере правилното вино за печените коледни лакомства – само си помислете за всичката захар, ядки, шоколад, захаросани плодове и традиционни подправки, които се влагат в тях! И все пак, при тях е приложимо същото правило, както и когато комбинирате храна с вино: първото не трябва да е по-сладко от второто, т.е. виното трябва да е поне толкова сладко колкото коледните вкусотии, или по-сладко от тях.

Кехлибарено порто за джинджифиловите сладки и сладкишите с ядки


Използвайки по-горното правило като отправна точка, ще откриете, че по-тежките и добре узрели вина са по-подходящи за компания на интензивните като вкус джинджифилови сладки и сладкишите с ядки. Кехлибареното порто, зряло няколко години, върши страхотна работа.

Със своите ядкови оттенъци и копринен, но пикантен вкус, портото допълва по страхотен начин подправките и ядките в сладкишите.

Ако добавите и шоколад (особено тъмен), южното френско десертно вино е перфектният избор – неговият сочен и дълбоко изразен плодов вкус е перфектният приятел на шоколада.

Мускатови десертни вина за щолена


От друга страна, ако сервирате традиционен немски щолен, където вкусът се доминира от захаросаните плодове, най-добре е да се насочите към вино със зрели и комплексни плодови нотки, а идеалният избор би бил: шери, мускатови десертни вина от долината на Рона и областта Лангедок-Русийон, както и традиционни десертни вина от остров Самос в Егейско море.

Като алтернатива можете да сервирате немско Beerenauslese, направено от специални плодови сортове грозде като Scheurebe, Gewürztraminer или Rieslaner.

„Панетоне“ с мускатово пенливо вино


Ако искате да сервирате по-освежаващо питие със своите сладки коледни глезотии, сервирайте парче „Панетоне“ (класическия милански сладък хляб) с чаша сладко пенливо или полупенливо мускатово вино от провинция Асти в областта Пиемонт, Северна Италия – печеливша комбинация!