Безброй пъти сте чували мантрата –  „Закуската е най-важното хранене за деня“.

Диетите често я включват като средство за справяне с чувството на глад в по-късните часове на деня.

След проведени научни експерименти обаче, изследователите сравнили резултатите от загубата на тегло на група хора, които са си хапвали закуска с тези, които не са.

Изводът бил, че особени разлики при двете групи – нямало.

Проведените проучвания, показват също, че няма особена разлика в изгореното количество калории при хората, които имат закуска и тези, които я пропускат.

Пропускането на закуската не води до намаляване на теглото? 

Това изглежда парадоксално – пропускаш хранене, а трупаш килограми?

Нека да уточним какво имаме предвид и доколко това твърдение може да бъде прието.

След пропускането на закуска, общия прием на дневни калории може да бъде намален с около 400 калории, което е логично, тъй като се пропуска  цяло хранене.

На база дилемата – закуска или пропускане, са проведени контролирани изследвания, които са публикувани в медията –The American Journal of Clinical Nutrition. 

Резултатите са доста любопитни.

Четиримесечното контролирано проучване, включващо сравнения на ефективността на препоръките от специалисти (с и без закуска) при 309 човека с наднормено тегло.

След този период в теглото и на двете групи няма разлика.

Просто няма значение, дали са закусвали или не са.

Тези резултати са подкрепени от други проучвания за ефектите от навика за закуска, които също доказват, че общия енергиен баланс се запазва почти еднакъв.

Пропускането на закуската може да има и положителни ползи за здравето.

То често участва, като част от периодичен метод за гладуване.

Метода 16/8 включва 16 часа гладуване, последвано от 8 часов прозорец, в които се консумира храна.Обикновено той е от обяд до вечеря и пропуска именно закуската.

Доказано е, че периодичното гладуване, ефективно намалява приема на калории и също подобрява метаболитното здраве (виж още изследвания: 1,2,3,4,5).

Ефектите, обаче са различни. При някои хора се наблюдават и отрицателни такива – главоболие, спадане на кръвната захар, липса на концентрация.

Изводите:

Няма нищо специално в закуската.

Независимо дали вашият организъм се нуждае или не от закуска, по – важното е да се храните здравословно през целия ден.

Закуската е точно толкова задължителна, колкото и личните предпочитания на нашия организъм. Ако чувствате глад в началото на деня, тогава хапнете си нещо полезно, за да имате енрегия (яйцата са чудесен избор за закуска).

Време е да преосмислим закуската.

Живейте според вашите индивидуални нужди.

Ако не ви се закусва, просто не го правете.