замразени плодове

Когато чуем замразена храна съзнанието на повечето от нас ни насочва към мисли за преработени и дълбоко замразени пици, найлонови пликове с пилешки хапки и други подобни не особено полезни храни. Понякога обаче замразената храна може да бъде здравословна, стига да не говорим за гореизброените варианти. Разбира се, имаме предвид замразените плодове и зеленчуци.

Току що откъснатите плодчета, било то на ягоди, малини и т.н., подложени на шоково замразяване, което консервира хранителните им вещества в разцвета на силите им, осигурява по-добро качество на тези продукти, отколкото е това на онези, обозначени като пресни на рафта в местния магазин.

Причините за това са следните:

1. Пресните плодове имат ограничен живот

Пресните плодове са най-добрия избор, но дали тези в магазина са наистина пресни…?

Плодовете, като всички живи организми съзряват по свой собствен график, който за потребителя може да е по-дълъг или по-кратък, в зависимост от това, колко време са пътували от производителя до магазина. Често плодовете пътуват дълго, преди да попаднат в кошницата ви, а това е време, в което те имат възможност да узреят, а понякога и да презреят. Всичко това включва транспортиране до складове, продължителни периоди на съхранение (особено при ябълките) и допълнително излагане на етилен за по-бързо узряване. Това е и причината много от “пресните” плодове да са преминали пика на съдържание на полезни вещества, когато попаднат в дома ви.

2. Шоковото замразяване спира презряването

замразени плодове

Плодовете и зеленчуците, замразени директно при производителя се транспортират и съхраняват в пиковата им зрялост, когато имат най-много хранителни вещества.

Учените от университета в Честър потвърждават това чрез изследване, което измерва нивата на хранителни вещества в различни продукти, които са съхранявани в хладилник в продължение на 3 дни, сравнени с техните замразени еквиваленти. Те открили повече полезни хранителни вещества при повечето замразени проби – от броколи до боровинки.

В действителност, при всеки 2 от 3 случая замразените плодове и зеленчуци показали по-високи нива на атниоксиданти, включително полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротин.

В един от докладите на проучването е отбелязан случай, при който съдържанието на витамин С в прясно броколи е спаднало с 50% за една седмица, докато замразеният му вариант е отбелязал спад само с 10% в продължение на цяла година в замразено състояние.

3. Откъснатите по-рано плодове имат по-малко хранителни вещества.

Когато плодовете биват откъснати преждевременно, преди да узреят напълно, времето да развият пълния си потенциал от витамини и минерали е по-малко, а средата за това неестествена.

Макар, че на външен вид един такъв плод ще покаже нормални признаци на узряване, след като е бил откъснат, той никога няма да има същата хранителна стойност, както своите узрели събратя.

Добре изглеждащите плодове в магазина може и да придават вид на страхотно попадение за хладилника ви, но е много вероятно да не съдържат максимума витамини, който предполага апетитния им външен вид.

4. Замразените плодове са винаги в сезон.

След като веднъж са замразени, плодовете не излизат от сезон.

Замразяването осигурява добре узрели, вкусни и питателни плодове и зеленчуци, които ще са ви под ръка през цялата година.

5. Замразените плодове правят храненето по-удобно

frozen

Особено лятото възможността да добавите към любимото си смути или сладолед замразени ягоди, малини, къпини или дори банани ще направи храната или напитката ви супер освежаваща, много повече от добавянето на кубчета лед. Със замразените плодове не е нужно и да жертвате удобството си в кухнята, стига предварително да сте ги сортирали и подредили добре във фризера. Това ще ви спести миенето, чистенето и беленето на плодовете. Вместо това просто ги вадите от фризера и ги използвате по предназначение, без допълнителни усилия.

Е, разгледахме ползите от замразените плодове. Какво мислите, използвате ли такива или предпочитате да си купувате винаги пресни? Споделете в полето за коментари тук отдолу. Интересно би било и да научим от вас как предпочитате да ги размразявате…