Възможно ли е да замразите храната, без да използвате класическите пластмасови пликове или торбички? В статията събрахме няколко полезни съвета за всички налични (или повечето поне) алтернативи.

През последните няколко години рисковете за околната среда, свързани с пластмасовите отпадъци, стават все по-реални и актуални. Добрата страна е – все повече хора търсят екологични алтернативи, за да могат драстично да намалят използването на пластмаса в ежедневието си. В тази статия ще ви дадем за пример, че макар да не е лесно, е възможно да използвате алтернативи, когато искате да замразите храната си. Но първо има някои съображения, които трябва да се спазят по темата „замразяване“.

„Ледено изгаряне“ в следствие на използване на неправилен съд.

За да се запази храната непокътната, материалът на съда, в който се съхранява, е от решаващо значение. Като цяло би било най-добре да се използват само материали, които задържат влагата в храната. Това, което много хора не знаят, е, че използването на неподходящ контейнер може да изсуши храните по-бързо при ниските температури. Този „феномен“ се нарича „ледено изгаряне“.

Едни от най-подходящите контейнери със сигурност са херметическите. Когато храната се приготвя за замразяване, отстраняването на въздуха и внимателното им затваряне избягват сухотата („леденото изгаряне“) и окисляване (навлизането на кислород), но и проникване на микроорганизми.

Оптимални характеристики на контейнера за замразяване на храна:

  1. Безопасен за храна – Проверете дали контейнерът има символ, изобразяващ стъкло и вилица. Това означава, че е подходящ и безопасен за съхранение на хранително продукти.
  2. Устойчив на ниски температури – контейнерът не трябва да се разпадне или да се пръсне, дори при ниски температури.
  3. Топлоустойчив и безопасен за миене – от съществено значение, ако контейнерът е за многократна употреба.
  4. Херметичен – Трябва да осигурява защита срещу проникване на кислород, влажност и миризми.
  5. Без мирис и без вкус
  6. Устойчив на мазнини, киселини и алкални разтвори
  7. Подходящ за размразяване (микровълнова печка или фурна)
  8. Правилен размер и форма – колкото по-плосък е контейнерът толкова по-бързо студът прониква по-бързо до храната.

Най-добрите алтернативи на пластмасата:

Стъклени буркани или контейнери

Пюретата, компотите, супите или сосовете, но също и пресните подправки и горските плодове са подходящи за съхранение в буркани с винтове или стъклени контейнери. Нашият съвет: когато замразявате течностите, бурканите трябва да са пълни максимум до ¾. Стъклените купи с капак също са идеални за съхранение на храна във фризера.

Стоманени контейнери и консерви

Както при замразяването в стъкло, стоманените контейнери също не трябва да се пълнят догоре. Правилото ¾ се прилага и в този случай. Също така не трябва да се затваря твърде плътно, докато храната е извън уреда. Предимството на стоманата в сравнение със стъклото е, че тя не може да се пръсне или счупи.

Сезонни продукти без контейнер във фризера.

В зависимост от храната, можете да направите и без целия контейнер, когато замръзвате, както в случая с горски плодове. Нашият съвет: почистете ги бързо преди да ги замразите и намерете подходящо място във фризерното отделение. Този метод обаче не се препоръчва, ако искате да имате добре организирано фризерно отделение и не искате замразена храна да преминава от едната страна на чекмеджето до другата. Друг недостатък е, че този метод е подходящ за краткосрочно съхранение, тъй като може да изсуши храната в дългосрочен план. За дългосрочно съхранение храната задължително трябва да бъде добре опакована. Това е така, защото храната не би издържала на дълго съхранение без защитния си слой.

Контейнерите, които не са подходящи за фризера.

Картонът, хартията, меките тъкани или памучните торби са материали, които не са особено подходящи за съхранение на храна във фризера, защото не отговарят на много от изброените по-горе качества.

Те пропускат влагата, която може да се превърне на лед в по-студените части на фризера. Тази загуба на влага може, както вече установихме, да направи храната твърда и суха.

Заключение:

Стъклени, стоманени, винтови, херметически, с капак контейнери са добри алтернативи на пластмасовите им съперници.

Картон, хартия или памучни торбички не са подходящи за съхранение на храна във фризера.