Въпреки че уплътнението на вратата на хладилния Ви уред обикновено (и почти винаги) е почти невидимо, то всъщност представлява една значително важна част за правилното му функциониране. А каква всъщност е неговата функция? Уплътнението помага да се предотврати изтичането на студен въздух от хладилника или фризера. Следователно, ако има дефект, то сметката за ток вероятно ще се увеличи бързо (и значително), а в най-лошия случай храната може да се развали и да се наложи да е изхвърлите. В това четиво ще Ви дадем няколко съвета за предотвратяването и елиминирането на тези проблеми.

Защо трябва да сменя уплътнението хладилника и фризера ми?

Уплътненията могат да станат по-порести през годините. Причината е, че пластификаторът, който съдържат се изпарява с течение на времето и в следствие на това ги прави по-твърди, а не чак толкова гъвкави. Също така механични напрежения могат да ги „счупят“ (или скъсат). В допълнение – ако използвате твърде агресивните или силни почистващи препарати (и остри предмети) то може да се появят пукнатини в структурата на уплътнението.

Във всеки случай, каквото и да се случи с уплътнението (повреда или износване), от съществено значение е то да бъде сменено (навреме!), за да се гарантира, че хладилникът поддържа оптималния си капацитет на охлаждане.

Освен гореспоменатите случаи има и други причини за подмяна на уплътненията. Например, може да се обезцвети поради излагане на директни слънчеви и UV лъчи, почистващи препарати или определени (неблагоприятни) климатични условия.

Как да разбера дали уплътнението е дефектно?

Уплътнението на вашия хладилник изглежда да е в добро състояние, но не сте сигурни, че все още върши работа? По-долу ще Ви представим следните указания, които ще Ви помогнат да разберете дали е време да го замените или не:

  • Фризерът замръзва все по-често;
  • Когато затворите вратата на хладилника, чувате свиркане (свистене);
  • Отстрани на хладилника има конденз;
  • Започват да се образуват капки вътре в хладилника.

П.С. Възможно е да има и други симптоми, но опитът ни е доказал, че това са основните и най-лесно разпознаваемите сигнали, че уплътнението не върши работа.

Как да сменим уплътнението?

Подмяната му е деликатна операция, която, ако се извърши по неправилен начин, може да компрометира функционирането на уреда Ви. Ето защо, за да извършите тази операция, препоръчваме да се свържете с някой от нашите оторизирани центрове за техническа помощ в България, който освен доставка на резервната част, ще извърши подмяната по професионален начин. За да намерите най-близкия до вас център за техническа помощ на Liebherr, можете да се свържете с нас на националния ни център: 0800 11808.

Как да се грижим за уплътнението?

Може да прочетете лесните съвети и трика по-долу, ако искате Вашето уплътнение да издържи възможно най-дълго. По този начин няма да се наложи да го подменяте преждевременно и ще Ви е по-лесно за дългосрочната му поддръжка:

  • Почиствайте го само и единствено с вода. В редки случаи, може да добавите малко сода за хляб;
  • Като алтернатива на горното твърдение може да използвате неутрален сапун, разреден с вода (така наречената сапунена вода);
  • Никога не използвайте разтвори (или препарати), които съдържат алкохол или киселина на водна основа (като например оцет). Същото важи и за обезмаслители, които често се използват като универсални почистващи препарати в кухнята. Те перманентно увреждат уплътнението, като по този начин безвъзвратно може да доведе до неизправност и неправилно функциониране на хладилника или фризера.