curiozități despre bere slider

Legea Germană a Purității Berii (denumită în germană „Reinheitsgebot”) din 1516 stipulează faptul că berea germană poate fi fabricată prin utilizarea a doar patru ingrediente: apă, orz, hamei și drojdie de bere. În onoarea aniversării a 500 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi, am adunat o colecție de curiozități interesante despre bere.

„Dacă aerul ar fi la fel de pur ca berea!”

(Richard von Weizsäcker, politician german)

500 de ani și la fel de puternică! Există câteva lucruri în viață ce rămân cu adevărat relevante, ce nu devin vreodată demodate și nu ies din trend indiferent de trecerea timpului, iar Legea Germană a Purității Berii este unul din ele. Astăzi celebrăm această lege descoperind câteva curiozități despre bere. Citiți mai departe pentru câteva adevăruri intrigante (și uneori amuzante) despre băutura alcoolică cea mai consumată din lume.

Adoptată în 1516: Legea bavareză a purității berii

Despre bere 1

Introdusă de Dukes Wilhelm IV și Ludwig X, în contextul sistemului provincial, „Reinheitsgebots”, cel mai des tradusă ca „Legea Germană a Purității Berii”, a fost adoptată pe 23 aprilie 1516 în Ingolstadt, Bavaria. S-a impus ca un regulament de stat pentru a îmbunătăți calitatea berii, care, la acel moment era o componentă importantă în dieta de zi cu zi a populației. A fost de asemenea și un motiv economic: pâinea era un aliment principial, iar ducii doreau să evite un război al prețurilor între bere și panificație, limitând astfel producția de bere la un singur tip de cereale, orzul. Această lege a acoperit inițial Ducatul de Bavaria, dar influența acesteia s-a simțit atât de puternic încât adoptarea legii la nivel național a fost una din condițiile unificării Germaniei în 1871 împotriva puternicii opoziții la bere în afara acelui stat. A devenit o lege națională în 1906.

Călugării au îmbunătățit producția de bere în Evul Mediu

Cu mult timp în urmă, berea era de cele mai multe ori preparată acasă. Pâinea a fost făcută pentru o zi și apoi o bucată mai puțin coaptă era luată ca și cultură de pornire pentru berea de pe a doua zi. Amestecate cu apă, procesele de fermentare încep cu drojdie și microorganisme prezente în aerul din jur. În Evul Mediu, călugării au acceptat producția de bere în mănăstirile lor, iar astăzi percepem abordarea lor ca fiind foarte profesională. Au observat și controlat pașii de producție individuală a berii și în acest sens, au îmbunătățit treptat procesul.

Puritatea berii este consacrată în Legea Germană

Despre bere 2

Statul de drept declară că, în conformitate cu Legea Purității Berii, doar apa, orzul, hameiul și drojdia pot fi utilizate ca ingrediente. Oricine în Germania fabrică bere în conformitate cu Legea Purității produce o serie de „preparate” protejate și nu este permisă utilizarea vreunui adaos, fie el natural sau artificial. Autoritățile din toate statele germane sunt responsabile pentru supravegherea dispozițiilor statutare, doar că ele sunt responsabili și de alte produse alimentare și consumabile de lux.

Dar nu există nicio regulă fără excepții: în Germania, specialitățile de bere care nu sunt conforme cu specificațiile de bere aprobate de Legea Purității, pot fi totuși preparate. Această hotărâre se aplică tuturor statelor germane, cu excepția Bavariei. Li se permite producătorilor să producă beri care conțin condimente cum ar fi anason, scorțișoară, cuișoare sau fructe precum portocalele și cireșele. Legea Purității Berii nu se aplică la cei care produc mai puțin de 53 de galoane pe an pentru consum personal. Există, de asemenea, scutiri pentru producția destinată exclusiv pe piețele de export.

Berile tari americane nu sunt compatibile cu Legea Purității.. dintr-un motiv

În America de Nord, orzul cu șase rânduri este la dispoziția tuturor și e ieftin, în timp ce orzul cu două rânduri trebuie să fie important la nivel premium. Orzul cu șase rânduri nu are același gust ușor și reconfortant. Pentru a ajunge cât mai aproape de gustul și textura ce doreau să o imite, producătorii americani, de multe ori imigranți germani, au adăugat porumb, orez sau mălai pentru a sensibiliza caracteristicile berii lor.

De ce oamenii dau noroc și ciocnesc paharele?

Despre bere3

Când berea e servită, nu e neobișnuit să auzi un rând de aclamații și pahare ciocnite. Cum a început acest ritual? Răspunsul pare a fi extras direct din seria Game of Thrones: în vremurile de demult, clinchetul dintre pahare a apărut pentru a proteja viețile oamenilor. În Evul Mediu, ciocnitul zelos al halbelor de bere stabilea faptul că conținutul băuturii nu a fost otrăvit, ipoteza fiind că ciocnitul ar duce la vărsarea berii dintr-un pahar în altul. Era o metodă de siguranță că tovarășii de băutură nu aveau rele intenții sau tentative de omor. În zilele noastre, acest ritual este cu mult, mult mai.. prietenos.

Hamei pentru gust amărui și conservare; temperatura optimă de servire

Despre bere 4

Hameiul, cu acidul său tanic și componentele amărui, nu dau berii doar un gust caracteristic. Au și un efect important de conservare. În Evul Mediu, berile produse și luate în larg pe croaziere au fost fierte cu mai mult hamei pentru a le prelungi viața. Efectul de conservant al hameiului este important deoarece berile germane sunt rareori pasteurizate – cu excepția berilor fără alcool și a băuturilor mixte pe bază de bere, datorită conținutului lor de zahăr fiind pasteurizate pentru a evita fermentația. Apropo: temperatura optimă de servire a berilor germane este undeva între 7 și 8 grade Celsius, chiar dacă pentru unele varietăți temperatura optimă este între 10 și 12 grade. La aceste temperaturi, berile germane își dezvăluie gustul intens și aroma perfectă.

Cehii iubesc berea

Despre bere - cehii

Cehii au cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor din lume, aproximativ 144 litri pe an. Sunt urmați de Germania (107 litri) și Austria (104 litri). Statele Unite vin pe locul 17 pe lista globală. Când vine vorba de consumul total, Statele Unite vin pe locul doi după China.

Berea nu cauzează „burta de bere”

Nu berea este de vină pentru ceea ce numim noi „burtă de bere”. De fapt, componentele ei conspiră în stimularea apetitului nostru. Dacă mâncați mai des alimente grase, tot acel exces de calori poate duce la „burta de bere”. Regula este: berea nu te face gras, dar e foarte posibil să îți crească apetitul.

Berea conține vitamine

Sănătate, sănătate, sănătate! Berea conține vitaminele B1, B2, B6 și B7 (biotină). Fapt confirmat de cercetările sființifice, vitamina B ajută la îmbunătățirea concentrării, sprijină formarea de celule roșii din sânge, are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, stimulează metabolismul și ajută sistemul nervos pentru a funcționa corect. Bineînțeles, berea germană este atât de pură și bună, considerată de foarte mulți element nutritiv. Atât timp cât există anumite reguli și restricții, mulți angajați vor savura o mică bere la pauza lor de masă, iar acest fapt e complet acceptabil.

Egiptenii s-au bucurat de existența berii pe când construiau piramidele

Despre bere - egiptenii

Muncitorii ce construiau piramidele în Egiptul antic erau plătiți cu un galon de bere pe zi. Evident, era mai sănătos decât să bea apa murdară din Nil, dar înseamnă și că oamenii de multe ori lucrau ușor amețiți. Cine știe?

Cum se numește frica paharului gol de bere?

Despre bere - frica paharului gol

„Cenosillicaphobia”, fobia paharului gol de bere, este reală. Ei bine, așa cum fiecare băutor știe, aceasta poate fi evitată cu strigarea: „Chelner”!

Acestea fiind spuse, haideți să ridicăm toți paharul pentru legea Reinheitsgebot la aniversarea de 500 de ani. Să vă bucurați de această celebrare, iar în încheiere să ne amintim vorbele politicianului american Benjamin Franklin: „Berea este dovada că Dumnezeu ne iubește și ne vrea fericiți”.

Dacă această postare v-a plăcut sau v-a stârnit o mică poftă de bere, abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a vă ține la curent cu toate știrile și curiozitățile din lumea Liebherr. De asemenea, dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la ce ați citit, contactați-ne! Utilizați secțiunea de comentarii de mai jos sau alățurați-vă într-o discuție cu noi pe pagina de Facebook.