De kerstperiode is een tijd waarin het zoete calorieën regent. En na de feesten komt dan de kater: de weegschaal vertoont een nieuw record. Met deze 5 tips voor een gezonde kerst stap je zonder slecht geweten het nieuwe jaar binnen. Klaar voor onze tips? Daar gaan we!

Met deze 5 tips voor een gezonde kerst stap je zonder slecht geweten het nieuwe jaar binnen.

1) Koekjes met gezonde ingrediënten

De keuze aan koekjesrecepten is vrijwel oneindig! Typische kerstkoekjes bevatten echter grote hoeveelheden suiker, boter en bloem, waardoor er niet lang zonder schuldgevoel van valt te genieten. Gelukkig zijn er ook manieren om te smullen zonder nee te moeten zeggen tegen alle kerstkoekjes. We stellen twee alternatieve recepten aan je voor. Deze koekjes bevatten niet alleen maar suiker en vet, maar ook gezonde ingrediënten zoals noten, havervlokken en gedroogd fruit. Kijk zelf maar.

Voor haverkoekjes zonder bloem heb je alleen het volgende nodig:

 • 2 rijpe bananen
 • 160 g zachte havervlokken
 • kaneel
 • vanille
 • 70 g gedroogd fruit (bijv. pruimen en abrikozen).

Verwarm de oven voor op 175 °C met boven-en onderwarmte. Laat het gedroogde fruit eerst enkele minuten wellen in heet water. Pureer vervolgens de bananen en snijd het gedroogde fruit in kleine stukjes. Meng nu alle ingrediënten met de havervlokken, maak er balletjes van, leg ze op bakpapier op een bakplaat en druk ze plat. Na 15 minuten in de oven zijn ze al klaar!

Deze koekjes bevatten niet alleen maar suiker en vet, maar ook gezonde ingrediënten zoals noten, havervlokken en gedroogd fruit.

Voor ‘gezonde’ Oostenrijkse vanillekoekjes (Vanillekipferl) heb je wat meer ingrediënten nodig:

 • 100 g boekweitmeel
 • 100 g volkorenmeel
 • 3 el kaneel
 • 100 g gemalen hazelnoten
 • 125 g boter
 • 100 g honing
 • poedersuiker

Meng het boekweitmeel, het volkorenmeel, de kaneel en de gemalen hazelnoten met elkaar. Voeg de boter in kleine stukjes toe. Kneed er een deeg van, voeg de honing toe en roer alles nog een keer goed om. Laat het deeg ca. een uur afkoelen in je (Liebherr) koelkast. Rol het deeg vervolgens op tot een rol en snijd die rol in plakken van 1,5 cm dik. Maak halvemaantjes van de plakken en bak die ca. 12-14 minuten in een voorverwarmde oven aan 190 °C. Wentel de gebakken koekjes voorzichtig door de poedersuiker en ze zijn klaar om van te smullen!

2) Drink met mate

Kerst is niet alleen een feest waarin naastenliefde en lekker eten centraal staan: het is ook een gelegenheid om het glas te heffen. Maar let op: elke beker warme wijn bevat maar liefst 250 kcal, of 300 kcal als je er een scheut sterkedrank in doet. Voor een glas schuimwijn of wijn zitten we dan weer rond de 80 kcal maar we weten allemaal dat het niet bij dat één glas zal blijven …

Ook wanneer je een dessert of koekjes bakt, kun je recepten met alcohol het best vermijden.

3) Lekkere trek? Pak een sinaasappel of een mandarijn

Heb je een lekkere trek? Eet een stuk fruit! Denk bijvoorbeeld aan sinaasappels of mandarijnen. Ze brengen een heerlijke geur in huis en zitten bovendien boordevol vitamine C! Juist in het winterseizoen kan dit helpen om je afweersysteem te versterken, zodat je minder snel last krijgt van verkoudheid. Maar ook kaki’s, gestoofde appels en gedroogde appel- en abrikozenstukjes zijn gezonde en lekkere alternatieven.

Heb je een lekkere trek? Eet een stuk fruit!

4) Blijf in beweging, ondanks de kou

Buiten is het koud en binnen valt volop te eten: waarom zou je de deur uit gaan? En toch is ons advies: zoek na de maaltijd de frisse lucht op! Maak een wandeling of ga een rondje joggen. Zo raak je niet alleen overtollige kilo’s kwijt: ook je stress verdwijnt, zodat je weer ruimte hebt voor balans en vreugde. Want juist in de kerstperiode krijgen veel mensen last van stress door de drukke planning. En dat terwijl dit juist een tijd van bezinning en ontspanning zou moeten zijn.

5) De kerstdagen staan voor de deur: gun jezelf eens iets!

We hebben je hier een aantal tips gegeven voor gezond eten waar je slank bij blijft. Maar vergeet niet dat het feest is! Je hoeft dus niet elke calorie te tellen en je mag echt wel een beetje snoepen in deze gezellige tijd. Zolang we na afloop weer evenwichtig gaan eten en het snoepen niet tot een nieuwe gewoonte maken, valt hier niets te vrezen. Waar het om gaat, is de juiste balans tussen gezond eten en kleine snoeperijen, want die laatste horen gewoon bij kerst.

Met dit in gedachten wensen we je alvast prettige feestdagen toe!

 

Lees ook:

5 tips om voedselafval te hergebruiken

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.