Een echte Italiaanse pizza smaakt altijd, of het nu hoogzomer of putje winter is. Jong en oud smullen maar wat graag van deze deegspecialiteit en er gaat niets boven een gezellige pizza-avond met het hele gezin. Pizza gaat er altijd wel in. Maar waar komt dat eenvoudige recept van deeg en beleg eigenlijk vandaan? En hoe maak je die heerlijke klassieker zelf? Dat lees je hier.
In dit artikel kom je meer te weten over pizza.
Een platbrood op basis van deeg was al in het oude Egypte, 2000 jaar voor Christus, een vast onderdeel van de voeding van de mens. Het platte deeg werd vermoedelijk belegd met “dukkah”, een kruidenmengeling met hazelnoten en specerijen. De oorsprong van de traditionele pizza zoals we die vandaag kennen, stamt uit het culinaire epicentrum van Zuid-Europa: Italië. De eerste schriftelijke vermelding van een rudimentair belegd plat stuk deeg met tomaten, olijfolie en oregano dateert uit de 18e eeuw.
De pizza bereikte onze streken via Italiaanse gastarbeiders en kon meteen op flink wat enthousiasme rekenen. Sindsdien is pizza naast pasta een van de populairste Italiaanse gerechten in België. Uiteraard kent iedereen de gewone klassieker, maar ook de dichtgeplooide pizza of calzone en de Amerikaanse pizza met een luchtige, dikke pizzabodem kunnen op heel wat bijval rekenen. In Frankrijk kennen ze naast de gewone pizzabodem met tomatensaus ook de ‘pizza bianca’. Hierbij wordt de bodem besmeerd met zure room, waardoor het deeg een volmondige, hartige smaak krijgt.
Italiaans cultureel erfgoed: de “pizza Napolitana”
Sinds 2017 is de bereiding van de pizzaklassieker “pizza Napolitana” opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. De culinaire praktijk van het pizzabakken staat hier centraal: zogenaamde pizzaiolo’s staan in voor de bereiding volgens de traditionele regels. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar de bereidingswijze en de gebruikte grondstoffen. Enkel ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit mogen worden gebruikt. Vervolgens moet het deeg lang genoeg rusten, zodat de aroma’s zich kunnen ontplooien en het deeg zijn unieke consistentie en textuur krijgt. Daarna wordt het deeg met de alom bekende zwaaibewegingen in de lucht gedraaid.
Belegd wordt de pizza met aromatische basisingrediënten: tomaten, basilicum, knoflook, olijfolie en mozzarella. Vervolgens wordt de pizza in een gloeiend hete houtoven gedurende 60-90 seconden op 430-485 °C gebakken. Alleen zo ontstaat een knapperige pizza met een luchtige rand volgens de beschermde bereidingswijze. In Napels zorgen pizzascholen ervoor dat deze bereidingskunst als cultuurerfgoed bewaard blijft.
Wist je dat de zogenaamde pizzaiolo’s verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de traditionele bereidingsmethode? Het deeg wordt aan het eind met zwaaiende handbewegingen in de lucht gekeerd.
Traditionele bereiding thuis
Maar hoe bak je deze Italiaanse klassieker nu zelf thuis? Geen paniek: het lukt ook zonder houtoven en het enthousiast rondzwieren van je deeg tot alles tegen de muur kleeft. Eerst en vooral moet je je basisingrediënten uitkiezen. Het beste resultaat en een soepel deeg krijg je met bloem met een lage maalgraad en een voldoende hoog eiwitgehalte. Dat betekent dat je bloem niet alleen minder mineralen bevat, maar ook fijner is. Gebruik bij voorkeur bloem van het type 405 of 550. Of beter nog: een originele Italiaanse bloem van het type 00. Die vind je gemakkelijk in de speciaalzaak in je buurt.
Naast bloem spelen ook water en gist een belangrijke rol in de bereiding van je deeg. Veel gist vraagt de pizza Napolitana niet. En halve gram per kilo bloem volstaat al. Maar het allerbelangrijkste voor een geslaagde traditionele pizza Napolitana is geduld. Want het deeg laat je best in een schotel, onder een vochtige doek en afgedekt met een bord een nacht op kamertemperatuur rusten. ‘s Morgens kun je dan het deeg in kleinere, ronde stukjes verdelen die je nog eens zo’n twaalf uur in een luchtdichte bak laat rusten. Je mag het deeg daarbij niet meer kneden, zodat de ontstane luchtbelletjes bewaard blijven. Een echte Italiaanse toets geef je aan het deeg door er nog wat olijfolie van goede kwaliteit over te gieten. Voor een bijzonder knapperige bodem kun je voor het uitrollen wat hard tarwegries aan je deeg toevoegen.
In plaats van gist kun je voor je deeg ook een zuurdesemstarter gebruiken. Ooit al gehoord van lievito madre? Dat is een zachte, Italiaanse tarwezuurdesem waaraan water en bloem type 405 in een verhouding van 1:2 worden toegevoegd. Door de daaropvolgende fermentatie gedurende ongeveer drie weken vermeerderen de gist- en melkzuurbacteriën zich. Die zogenaamde moederdesem kun je vervolgens gebruiken voor verschillende recepten met bloem en zorgt voor het rijzen van het deeg tijdens het rusten. Zuurdesem leent zich bijvoorbeeld erg goed voor het bakken van brood en baguettes. Om de bacteriën- en gistcultuur actief te houden, bewaar je de zuurdesem in je Liebherr-koelkast en voed je hem om de week met verse bloem en water.
Maak je thuis je eigen pizzadeeg? Alles wat je nodig hebt zijn een paar ingrediënten en een beetje tijd.
Na de tweede keer rusten, volgt dan het creatieve gedeelte: het beleggen van de pizza naar eigen smaak! Kies best voor seizoens- en streekproducten. In de zomer smaakt bijvoorbeeld een pizza met burrata, verse basilicum en cherrytomaten het best. In de winter levert groene kool je dan weer de hoognodige dosis vitamine C. De ietwat zurige smaak past heerlijk bij gekaramelliseerde uitjes, walnoten en geitenkaas. En in het beste geval hoef je er zelfs niet voor naar de winkel te rennen. Want in principe kun je je pizza probleemloos beleggen met alle groenterestjes die je nog in je koelkast vindt!
Bak je belegde pizza liefst op de middelste plaat in een op minstens 200 °C voorverwarmde heteluchtoven gedurende 10-15 minuten. Zorg ervoor dat de oven goed heet is voor je je pizza erin schuift, want anders zullen je ingrediënten op de pizza uitdrogen voor de bodem gaar is. Meng wat olijfolie met knoflook en druppel het over je gebakken pizza. En dan hoef je er enkel nog van te genieten!
Voorbereiding en restjes eten
Staat er een filmavondje met een hele bende kinderen op het programma? Of wil je je familie uitnodigen voor een echte Italiaanse avond? Dan is het geen slecht idee om je pizzadeeg al van tevoren te bereiden. Zodra het klaar is, kun je het probleemloos drie dagen lang bewaren in je BioFresh Meat & Dairy-Safe. Let er wel op dat je het deeg in een luchtdichte bak bewaart, zodat het niet uitdroogt. Te veel pizza gemaakt? Geen probleem, maak er gewoon je eigen diepvriespizza van, voor dat hongertje tussendoor! Bak de belegde pizza vijf minuten in een voorverwarmde oven. Zodra de pizza is afgekoeld, kun je hem een maand bewaren in het vriesvak van uw koelkast. Heb je honger? Haal hem er dan uit en bak hem af. Restjes pizzadeeg kun je bovendien prachtig omtoveren tot pizzarolletjes. Lekker als tussendoortje! Buon appetito!
Lees ook:
Middagdip – tips om vermoeidheid na de lunchpauze tegen te gaan
DIY-thee: een verkoelend effect op warme dagen
Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.