Wil je een grote hoeveelheid babyvoeding invriezen en in kleine porties ontdooien om tijd te besparen en zoveel mogelijk van die goede voedingsstoffen intact te houden? In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over het voorbereiden, invriezen, ontdooien en bewaren van babyvoeding.
Zelf babyvoeding klaarmaken of gewoon kopen?
Zodra ouders hun kinderen laten beginnen met vaste voeding, rijst de vraag: Maken we de babyvoeding zelf of kopen we het gewoon? En als we het zelf maken, welke groenten moeten we dan gebruiken? Vanaf ongeveer vijf of zes maanden is puree een optie. Dit is vaak een vlees/groente/aardappelmengsel waaraan je wortels, courgettes of pastinaak kunt toevoegen, om maar een paar groenten te noemen. Later kan je aardappelen en koolzaadolie toevoegen en nog later mager vlees. Over het algemeen is het een goed idee om deze puree ’s middags aan jouw kind te geven, zodat het ’s nachts beter slaapt. Probeer voor een vegetarisch of veganistisch alternatief het vlees te vervangen door peulvruchten of tofu, maar vraag jouw kinderarts om advies voordat je zelf babyvoeding gaat maken. In het algemeen wordt een vegetarisch of veganistisch dieet afgeraden voor zwangere moeders en zuigelingen.
Ongeveer een maand later kan je ’s avonds een tweede soort puree op basis van melk en granen introduceren. Hiervoor is een pap van (volkoren)vlokken samen met gepasteuriseerde of ultra-hittebehandelde koemelk een uitstekende optie. Met het oog op een goede ijzeropname mogen de andere maaltijden geen melk bevatten. Een maand later kan je ’s middags beginnen met graan- en fruitmengsels.
Na ongeveer 12 maanden kan je ook rijstpudding koken voor jouw baby, omdat de consistentie dan verteerbaar is voor jouw kind.
Waarom het een goed idee is om je babyvoeding voor te bereiden
Om de stress van het elke dag bereiden van voeding voor je baby te verminderen, kun je overwegen grote hoeveelheden en verschillende soorten babyvoeding voor te bereiden en in te vriezen. En je vermindert ook je totale energieverbruik door niet voortdurend kleinere porties te koken. Zelf babyvoeding maken bespaart ook extra middelen in vergelijking met kant-en-klare babyvoeding, omdat er minder potjes en minder transport nodig zijn. Nog een voordeel: Van groenten die niet meer helemaal vers zijn, kan nog een uitstekende puree worden gemaakt, zodat ze niet in de vuilnisbak belanden. Dubieus of bedorven voedsel mag natuurlijk nooit in de voeding van jouw zuigeling terechtkomen, en het is ook niet aan te raden om het mengsel van melk en granen in te vriezen, omdat het risico op kiemvorming dan groter is.
Babyvoeding is gemakkelijk vooraf te bereiden en in porties in te vriezen.
Babyvoeding invriezen
Bij het voorbereiden en invriezen van babyvoeding – voordat je de eerste groente hebt gesneden – is keukenhygiëne je hoogste prioriteit. Was je handen grondig voordat je begint en gebruik aparte messen en snijplanken voor vlees en groenten. Ook de bakjes die je gaat gebruiken om de voeding in te vriezen, moet je van tevoren goed schoonmaken en steriliseren. Gebruik zoveel mogelijk verse groenten. Als je toch liever diepvriesgroenten gebruikt, zorg er dan voor dat je het eindproduct zo snel mogelijk weer invriest, zodat het niet te lang op kamertemperatuur blijft.
Je kan jouw bereide babyvoeding tot wel 2 maanden in jouw Liebherr vriezer bewaren.
Met uitzondering van groenten met een hoog nitraatgehalte, zoals spinazie, venkel of bieten, kan elke groentepuree worden ingevroren. Waarom geen nitraatrijk voedsel? Een hoog nitraatgehalte zelf, maar vooral ook nitriet – dat wordt gevormd door micro-organismen wanneer het voedsel eerst wordt verhit en vervolgens warm wordt gehouden – is schadelijk voor je baby. In het algemeen moet babyvoeding zo snel mogelijk worden ingevroren om te voorkomen dat micro-organismen zich vermeerderen, wat bij kamertemperatuur nog kan gebeuren. Het is aan jou of je er aardappelen bij wilt doen, maar sommige baby’s houden niet van ontdooide aardappelpuree omdat de consistentie verandert tijdens het invriezen en ontdooien. Het zetmeel en de kleverigheid van deze knol veranderen, evenals het vermogen om zich met watermoleculen te binden. Onze aanbeveling: Voeg later aardappel toe aan de ontdooide groentepuree. In de toekomst zullen er waarschijnlijk aardappelsoorten zijn die beter geschikt zijn om in te vriezen, maar de aardappels die nu in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn over het algemeen niet op deze kwaliteit gekweekt.
Koolzaadolie moet aan het mengsel worden toegevoegd nadat het is ontdooid, omdat het ook de consistentie verandert. Je kan overwegen twee tot drie keer per week 30 g vlees aan de groente/aardappelpuree toe te voegen. Het vlees moet wel apart van de groentepuree worden ingevroren of vers worden gekookt.
Waar kun je de babyvoeding in bewaren en invriezen?
Je kunt in principe elke container gebruiken die je hebt om babyvoeding in te bewaren en in te vriezen. Als je niet zeker bent, kijk dan op de bodem van de pot voor het sneeuwvloksymbool. Als dat aanwezig is, is het potje zeker vriesbestendig. Maar je kunt ook lege potjes conserven steriliseren en invriezen. Vul ze wel voor driekwart. Als jouw baby net begint met vaste voeding, zijn ijsbakjes ook een uitstekende optie om de puree in te vriezen, maar zorg ervoor dat ja bakjes gebruikt die je kan afsluiten met een soort deksel om vriesbrand te voorkomen. Label je puree met de datum waarop het de vriezer inging, zodat je een overzicht hebt van de verschillende soorten babyvoeding die je hebt bereid.
Vers bereide babyvoeding kan gemakkelijk worden ingevroren in ijsblokjesvormpjes.
Ontdooien van babyvoeding
Wanneer je een portie babyvoeding nodig hebt, kun je die ’s nachts ontdooien in de koelkast. Je kan de puree ook opwarmen en ontdooien in een babyvoeding verwarmer of boven een waterbad. Opwarmen in de magnetron kan ook. Zorg er wel voor dat je de puree goed roert. Anders kan hij hier en daar te heet worden. In het algemeen moet je altijd de temperatuur van de puree controleren voordat je deze aan jouw baby geeft. Om de verspreiding van micro-organismen te voorkomen, mag je de puree, nadat hij ontdooid is, niet opnieuw invriezen.
Lees ook:
Op je paasbest met deze tips voor je paasbrunch!
Hoe kan detox helpen je lichaam te verjongen?
Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.