Of het nu gaat om een sapjeskuur, detox-thee of ontgiftende voeding – de lijst van manieren om te detoxen is lang. Het doel van een detox is ons lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen. Maar werken detoxen of reinigingen echt? Kunnen ze ons echt meer energie geven of ons welzijn verhogen? Kunnen ze ons zelfs helpen om een paar kilo af te vallen? Lees verder om alles te weten te komen over de veelbelovende detox-trend.

Je lichaam verjongen met een detoxkuur: definitie en indeling

Het Cambridge English dictionary definieert het woord “detox” op twee manieren. Enerzijds wordt detox gedefinieerd als de “medische behandeling in een speciaal ziekenhuis om iemand dat te veel alcohol drinkt of schadelijke drugs gebruikt te stoppen”.

Het wordt echter ook gedefinieerd als “wanneer je gedurende een bepaalde periode stopt met het innemen van ongezonde of schadelijke voedingsmiddelen, dranken of stoffen in je lichaam, om je gezondheid te verbeteren”. Het doel van een dergelijke detox kan zijn om zich te ontdoen van hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen of om gewichtsproblemen aan te pakken. Of detoxkuren echt helpen is nog niet wetenschappelijk bewezen. Het is echter belangrijk er rekening mee te houden dat ons lichaam al een eigen ontgiftingssysteem heeft, dat schadelijke gifstoffen uit het lichaam transporteert via organen als de lever, de nieren, de longen en de huid. Toch kunnen sommige kuren nuttig zijn om de darmen te reinigen en de basis te leggen voor een gezondere voeding. Bedenk wel dat ontgiftingskuren niet voor iedereen geschikt zijn: zwangere vrouwen, mensen met ondergewicht of mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem moeten bijvoorbeeld niet volledig afzien van vast voedsel. Als je van plan bent te ontgiften, is het altijd het beste om dit vooraf met jouw arts te bespreken.

Hoe werken detoxkuren?

De meeste detoxkuren zijn gebaseerd op een vrijwel uitsluitend vloeibaar dieet en raden je aan voedingsmiddelen met veel suiker en zout te vermijden, evenals snoepgoed, tarwemeelproducten, vlees, fastfood en in het algemeen alle voedingsmiddelen die gluten bevatten. Natuurlijk zijn ook allerlei stimulerende middelen zoals alcohol, nicotine en koffie verboden. Op deze manier kan een detoxkuur jou helpen om ongezonde gewoonten in de toekomst af te leren.

Sapjeskuur

Sapjeskuren zijn bijzonder populaire manieren om het lichaam te ontgiften. Lees verder om erachter te komen of dit de moeite waard is en hoe je zelf je eigen sapjeskuur kan maken.

Kan een sapjeskuur heilzaam zijn?

Zoals we al eerder zeiden, heeft ons lichaam geen sapjeskuur nodig om schadelijke gifstoffen te verdrijven. Het volgen van sapjeskuren en dat opvolgen met gezonde voeding en lichaamsbeweging kan echter wel helpen bij het afvallen en kan jouw algemeen gevoel van welzijn vergroten, terwijl het lichaam tegelijkertijd veel vitamines binnenkrijgt. Houd er wel rekening mee dat je door de lage calorie-inname tijdens de ontgiftingskuur verrassend snel gewicht kunt verliezen, dat er na de kuur ook weer bij kan komen, wat kan leiden tot jojo-diëten.

Smoothie bowls kunnen een geweldige afwisseling zijn tijdens de detox.

Waarop letten bij het kopen van sappen voor een sapjeskuur?

Als je geld wilt investeren in kant-en-klare sappen, moet je ervoor zorgen dat deze koudgeperst zijn en geen extra suiker of additieven bevatten. Dit is de enige manier om de best mogelijke ingrediënten in het sap te garanderen.
Bij een sapjeskuur worden gewoonlijk gedurende drie, vijf of zeven dagen tot zes verschillende sappen per dag geconsumeerd. Het aantal bedrijven dat sapjeskuren aanbiedt neemt elk jaar toe.

De zelfgemaakte sapjeskuur

Om jezelf wat geld te besparen en ervoor te zorgen dat je precies weet wat er in je sapjeskuur gaat, kan je het zelf thuis maken. Alles wat je nodig hebt is een sapcentrifuge – want je pureert het fruit en de groenten niet zoals bij smoothies, maar perst ze. Hersluitbare glazen flessen zijn ook handig, zodat je een lading sap kan persen en in de koelkast kan bewaren. De bereide sappen zijn in jouw Liebherr koelkast ongeveer drie dagen houdbaar.

Je kan je fantasie de vrije loop laten bij het kiezen van fruit en groenten voor je sapjeskuur. Het is echter verstandig om soorten te kiezen die bijzonder sappig zijn. Het is ook raadzaam om een derde van het sap uit groenten te laten bestaan, omdat groenten minder fructose bevatten en de bloedsuikerspiegel niet zo snel doen stijgen. Dit betekent ook dat je hongergevoelens kunt afremmen. Fruit en groenten die perfect zijn voor een sapjeskuur zijn wortels, komkommers, rode bieten, spinazie, appels, peren of citrusvruchten. Om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen uit de ingrediënten voor jouw sapjeskuur te behouden, kan je deze het beste in jouw Liebherr BioFresh koelkast bewaren.

Ter inspiratie raden wij een groen sapje aan dat groenten bevat maar toch zoet is. Gooi gewoon een groene appel, een halve komkommer, een beetje spinazie en een stukje gember in de sapcentrifuge en voeg dan het sap van een halve citroen en een halve limoen toe. En voilá – je hebt je eerste gezonde en zelfgemaakte detoxsap gemaakt.

Je moet groenten toevoegen aan je sapjes, zodat het fructosegehalte beheersbaar blijft.

Sapjeskuur – snelle info:

  • Een sapjeskuur bestaat uit maximaal zes verschillende sappen die gedurende de dag worden gedronken.
  • Als je je sapjeskuur kant-en-klaar wilt kopen bij een van de vele aanbieders, let er dan op dat de sappen koudgeperst zijn en geen suiker of toevoegingen bevatten.
  • Je kan geld besparen door de sappen voor je sapjeskuur zelf te maken – hiervoor heb je een sapcentrifuge nodig en, idealiter, glazen flessen om de sappen in te bewaren.
  • Kies fruit en groenten met een hoog sapgehalte. Groenten moeten ongeveer 30% van het sap uitmaken, zodat het fructosegehalte niet te hoog is.

Is de hype rond detox-thee terecht?

Detox-theeën zijn een andere populaire trend. Volgens de fabrikanten moeten deze theeën het lichaam ontgiften en helpen bij het afvallen. Ze bestaan meestal uit kruidentheemengsels die vaak planten bevatten als brandnetels, paardenbloemen, gember, citroengras, munt en groene thee. Sommige van deze ingrediënten zijn dehydraterend, wat het natuurlijke uitscheidingssysteem van het lichaam helpt stimuleren. De effecten van kant-en-klare detox-theeën zijn echter niet wetenschappelijk bewezen. Hoewel mensen op korte termijn gewichtsverlies kunnen ervaren – door de vaak laxerende en irriterende ingrediënten zoals die van de senna-plant – kan overmatige consumptie schade toebrengen aan vitale organen zoals de lever, de nieren of zelfs het hart.

Misschien wil je dus liever je eigen gezonde detox-thee maken. Koop daarvoor de kruiden naar keuze en meng ze naar wens. Zo bespaart je niet alleen geld, maar weet je ook zeker dat alle ingrediënten echt het beste voor je lichaam zijn. En een extra voordeel: deze individuele theemengsels kunnen ook dienen als een attent cadeau.

Detox-thee – snelle info:

  • De effecten van detox-thee zijn niet wetenschappelijk bewezen.
  • Senna is een veel voorkomend ingrediënt in detox-theeën. Deze stof heeft een laxerende en irriterende werking en kan voor korte tijd tot gewichtsverlies leiden, maar kan bij overmatig gebruik ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
  • Waarom probeer je niet je eigen detox-mengsels te maken van verschillende kruiden zoals paardenbloem, munt, citroenmelisse of brandnetel?

Je kan het beste je eigen detox-thee maken om een kruidenmengsel naar keuze te krijgen.

Ontgiftende voedingsmiddelen

Je kan ook vast voedsel eten en toch de ontgifting van je organen bevorderen. Bijvoorbeeld, in plaats van je alleen te concentreren op het sap van citrusvruchten, kan je jouw lichaam voorzien van alle belangrijke vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige stoffen die het nodig heeft door het hele ding op te eten. Paardenbloem is een ingrediënt dat in veel theeën voorkomt en het kan helpen het lichaam te verjongen door tal van gezonde ingrediënten te leveren. Waarom probeert je niet eens een salade vol paardenbloemengroen? Ook verschillende kruiden en specerijen uit de keuken, zoals peterselie, koriander, knoflook, gember, chili of kurkuma zijn uiterst gezond en helpen echt om het lichaam te ontgiften.

Een evenwichtige en gevarieerde voeding is alles wat we echt nodig hebben om ons natuurlijke ontgiftingssysteem te ondersteunen. Niettemin kunnen zelfgemaakte detox-theeën of sapjeskuren, mits op de juiste wijze ingenomen, helpen om een meer evenwichtige voeding op gang te brengen. Zorg er wel voor dat je dit vooraf met jouw arts bespreekt.

Ontgiftende voedingsmiddelen – snelle info:

  • De gezonde ingrediënten in citrusvruchten, paardenbloem, kruiden en specerijen zoals chili en gember helpen allemaal het natuurlijke ontgiftingssysteem van het lichaam te ondersteunen.
  • Gezond eten zorgt er al voor dat schadelijke gifstoffen door het lichaam worden afgevoerd.

Sapjeskuren en detox-theeën kunnen dit ondersteunen of een gezondere levensstijl op gang brengen.

 

Lees ook:

8 tips om energie en geld te besparen met uw koelkast

Tips & tricks voor de perfecte picknick

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.