Misschien heb je een klein gezinnetje, kocht je een groot brood of eet je slechts af en toe brood. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je lang doet over een brood. Maar als het gaat schimmelen, vliegt het sowieso de vuilbak in. Je koelkast en diepvriezer zijn dan ook perfect om de houdbaarheid van je brood te verlengen! Maar wacht eens even … Zei de vriendin van de neef van je beste vriend onlangs op zijn verjaardagsfeestje niet dat je restjes brood best niet in de koelkast bewaart? Waarom was dat ook alweer? Heeft ze gelijk en moeten we ons brood – tegen onze wil in – dus vaker in de vuilbak gooien?

In dit artikel vertellen wij jou hoe je brood goed kunt bewaren en wat je kunt doen met overgebleven brood.

Een vers, vochtig brood is een gedroomde voedingsbodem voor schimmelsporen. Dat komt omdat schimmel nu eenmaal van vochtigheid houdt. In de meeste gezinnen bestaat ongeveer 15 procent van het voedsel dat wordt weggegooid, uit brood en andere gebakken producten. Daarom is het ook een goed idee om brood in de koelkast te bewaren en dus de omstandigheden minder aantrekkelijk te maken voor schimmels. Helaas komt dit de kwaliteit van het brood niet ten goede. Tussen drie en vijf graden Celsius zal het brood sneller oudbakken worden. Er zit dus toch iets van waarheid in de mythe. Maar wat moet je dan wel doen?

Voor- en nadelen: van geval tot geval beslissen

Beter oudbakken dan beschimmeld! Als je heel lang over een brood doet, is invriezen de beste optie. Snijd het in sneetjes en vries het dan in kleine porties in. Je broodrooster tovert je ijskoude sneetjes in een mum van tijd weer om in knapperig, lekker brood. Of je kunt het brood ook een paar uur voordat je het wilt opeten, uit de diepvriezer halen en het aan de lucht laten ontdooien. Een heel brood heeft ongeveer vijf uur nodig om te ontdooien.

Behalve op warme en vochtige zomerdagen is kamertemperatuur perfect geschikt om brood te bewaren. Temperaturen tussen 15 °C en 18 °C en een droge en goed verluchte plaats zijn dan ook ideaal. Met enkele tips in het achterhoofd blijft je brood langer houdbaar. Plastic zakken en andere luchtdichte verpakkingen zijn niet geschikt als bewaarmethode. Dat komt omdat luchtdichte verpakkingen uitdroging voorkomen en dus schimmelvorming bevorderen. Het vocht in het brood wordt naar de buitenkant getrokken. Als het niet kan verdampen, verzamelt het zich aan de oppervlakte. En zo wordt het een gemakkelijke prooi voor schimmel en andere ziektekiemen.

Plastic zakken of andere luchtdichte verpakkingen bieden geen geschikte bewaaromstandigheden en bevorderen zelfs de groei van schimmels.

Betere alternatieven zijn potten in aardewerk of keramiek met een deksel of broodzakken.  Let wel, de gewone papieren zakken die je bij de bakker krijgt, zijn niet ideaal, omdat ze extra vocht aan het brood onttrekken. Hierdoor wordt het brood ook sneller oudbakken. Over het algemeen bewaar je brood best met de gesneden kant naar beneden. Zo blijft het langer vers. Zorg er bovendien ook voor dat alles schoon blijft door regelmatig restjes en kruimels te verwijderen en de bewaarbak een keer per week schoon te maken met water en azijn. Nog een tip: koop altijd kleine hoeveelheden brood, dan is de kans kleiner dat je beschimmeld brood moet weggooien.

Kwaliteit van in het begin: let op als je brood koopt

Afhankelijk van het soort brood en de kwaliteit die je koopt, zal het brood minder snel oudbakken worden. Volkoren- en zuurdesembrood is over het algemeen langer houdbaar dan wit of gistbrood. De vuistregel is: hoe witter het brood, hoe sneller het bederft. Dat komt door het bijzonder hoge tarwegehalte. Rogge- en volkorenmeel en zuurdesem daarentegen houden het vocht aanzienlijk beter vast, waardoor het brood langer vers blijft. Wit brood bijvoorbeeld blijft onder ideale bewaaromstandigheden maximaal drie dagen vers, terwijl roggebrood vaak een hele week houdbaar is.

Wist je dat? Lichtgekleurde broden bederven sneller.

Ook de productiemethode is bepalend voor de versheid. Het geheim hier is een lange rijstijd. Het brood krijgt dan meer tijd om te rijzen en het meel meer tijd om zich te binden met het toegevoegde water. Dat betekent dat bakkers nog meer water kunnen toevoegen. Resultaat? Heel erg vochtig brood, dat langer vers blijft, zelfs in de koelkast. Koop je brood dus best bij een bakker die je vertrouwt, want de hogere kwaliteit maakt het meer dan de moeite waard.

Lang niet slecht: droog brood toch lekker maken

In tegenstelling tot schimmelvorming hoeft droogte geen reden te zijn om brood weg te gooien. Dankzij de volgende mogelijkheden kan je toch nog van je brood genieten in plaats van droog brood te moeten kauwen. Zo kan je brood en andere gebakken producten inwrijven met wat water en dan in de oven afbakken. Na ongeveer tien minuten is het meestal weer lekker. Zelfs de sneetjes gewoon roosteren kan verrassende resultaten opleveren en voor een overheerlijke en knapperige smaak zorgen. Daarnaast zijn er nog andere creatieve manieren om oud brood te gebruiken. Of je er nu zelfgemaakt paneermeel, broodpudding of krokante croutons en broodchips mee maakt, er is echt geen reden om schimmelvrij brood weg te gooien!

Gooi oud brood nooit weg! Met een beetje gesmolten boter of olie, uien, knoflook en kruiden, kan je heerlijke broodchips maken.

Broodchips is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om te maken met een beetje gesmolten boter of olie, ajuin, knoflook en kruiden. Snijd het oude brood in heel dunne plakjes, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de plakjes met de gekruide boter of olie. Na een paar minuten in een oven van 180 °C kleuren de plakjes goudbruin en zijn ze heerlijk krokant. De afgekoelde chips kan je enkele dagen of zelfs weken bewaren in een glazen pot of een koekjestrommel. Houd er wel rekening mee dat verse ingrediënten zoals ajuin en knoflook de houdbaarheid aanzienlijk verkorten.

 

Lees ook:

Brainfood – voedsel voor de hersenen

Pizza – ook in Italië gaat de liefde door de maag

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.