Of het nu in het dagelijkse leven is, op het werk of tijdens de examenperiode, een helder hoofd is altijd een voordeel. Een verminderde concentratie daarentegen maakt het moeilijker om dagdagelijkse taken tot een goed einde te brengen. Kan voeding helpen in zo’n situaties? En wat valt er dan precies onder de categorie van het beruchte brainfood? In welke mate kunnen onze hersenprestaties worden verbeterd? Het antwoord op deze vragen lees je hier.

Concentratieproblemen kan je aanpakken. Zo beïnvloedt onze dagelijkse voedingskeuze onze hersenprestaties aanzienlijk. Voeding is echter geen wondermiddel. Alleen een regelmatige consumptie van specifieke voedingsstoffen verhoogt de hersenactiviteit. Het goede nieuws is dat je je hele lichaam er een plezier mee doet en dat je er geen dure – en soms dubieuze – gespecialiseerde producten voor nodig hebt.

In dit artikel leer je hoe brainfood de prestaties van onze hersenen kan bevorderen.

Een optimale zuurstoftoevoer voor een frisse kijk

Een cruciale factor voor een heldere geest is voldoende zuurstoftoevoer naar onze hersenen. Die wordt verzekerd door een goede bloeddoorstroming naar de hersenen. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen en voldoende vochtinname verbeteren de doorbloeding aanzienlijk. Dus bij deze alvast een gouden tip: hydrateer! De beste manier om dat te doen, is met water, ongezoete thee of vruchtensap gemengd met een flinke hoeveelheid bruiswater (twee keer zoveel water als sap). Zorg ervoor dat je doorheen de dag anderhalve tot twee liter vocht opneemt.

Een constante energietoevoer in plaats van snelle ‘kicks’

Bloed vervoert niet alleen zuurstof, maar ook belangrijke voedingsstoffen. Als je hersenen alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgen, is dat niet alleen goed voor je mentale prestaties, maar ook voor je fysieke welzijn. Onze hersenen hebben eerst en vooral energie nodig in de vorm van suiker. Let wel, je bewijst jezelf geen dienst met druivensuiker, zoetigheid of producten op basis van witte bloem. Deze voedingsmiddelen bevorderen geen langdurige concentratie. Deze koolhydraten doen de bloedsuikerspiegel snel stijgen om daarna weer even plots te dalen. De hersenen vragen dan om meer, wat kan leiden tot rusteloosheid en een verminderde concentratie.

Ga daarom voor complexe koolhydraten. Volkoren granen, fruit, groenten, gedroogd fruit, peulvruchten en noten zijn stuk voor stuk voedingsmiddelen die langzaam energie afgeven aan de bloedbaan, zodat de hersenen gedurende een langere periode worden bevoorraad. Tegelijkertijd verhindert de langzame stijging van de bloedsuikerspiegel een terugval. En zo voorkom je plotselinge vermoeidheid of vreetbuien. Resultaat? Je komt je dag langer door zonder knorrende buik of energieverlies.

Volle granen, fruit, groenten, gedroogd fruit, peulvruchten of noten geven energie langzaam af aan het bloed, zodat onze hersenen er over een langere periode van worden voorzien.

De juiste voeding voor een helder hoofd

Niet alleen koolhydraten hebben een positief effect op onze grijze massa. Neurotransmitters zoals serotonine en melatonine kunnen in het lichaam worden aangemaakt door de inname van de juiste hoeveelheid eiwitten. Voedingsmiddelen die het aminozuur tryptofaan als eiwitbouwsteen bevatten, spelen een heel belangrijke rol bij de aanmaak van neurotransmitters. Serotonine heeft een positief effect op het concentratievermogen en het geheugenbehoud, terwijl melatonine je helpt om rustiger te slapen. In peulvruchten, noten, kaas, eieren, vlees en vis, bijvoorbeeld, zit een flinke dosis tryptofaan.

Daarnaast zijn gezonde vetzuren ook van groot belang voor een fit brein. Meervoudig onverzadigde vetten vormen een fundamenteel bestanddeel van de vetstructuren van onze hersenen. Zelfs in de baarmoeder al kan de hersenontwikkeling van een foetus positief worden beïnvloed door een gerichte inname van omega-3-vetzuurverbindingen. Omdat deze onverzadigde vetten de wanden van de hersencellen verstevigen, verhogen ze de celprestaties. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zijn bijvoorbeeld noten, lijnzaad-, walnoot- en koolzaadolie, vis en zeevruchten.

Andere voedingsstoffen voor een blij brein

Ook de inname van andere voedingsstoffen is noodzakelijk voor onze hersenen. Het sporenelement ijzer is daar een mooi voorbeeld van. Dat komt omdat ijzer een bestanddeel is van rode hemoglobine en zich bindt met zuurstof. Naast lichaamsbeweging en vochtinname draagt ook een constant en hoog ijzergehalte bij tot een goede zuurstoftoevoer naar onze hersenen. IJzer zit in rood vlees, maar ook in heel wat plantaardige voedingsmiddelen. Als je peulvruchten, haver, gierst of volkorenbrood combineert met groenten of fruit dat rijk is aan vitamine C, wordt het ijzer in deze voedingsmiddelen bovendien beter opgenomen.

Een normaal hoog ijzergehalte draagt ook bij tot de zuurstofvoorziening van de hersenen.

Ook bepaalde vitamines maken je brein blij. Vitamine B, bijvoorbeeld, bevordert onze stofwisseling en is dus belangrijk voor onze hersenen. Noten, bananen, volkoren granen, peulvruchten, zuivelproducten en vis bevatten veel vitamine B. Maar over het algemeen is het de interactie tussen alle mineralen, sporenelementen, vitamines en andere stoffen zoals antioxidanten die van doorslaggevend belang is voor onze fysieke en mentale fitheid. Een evenwichtige en gevarieerde voeding in combinatie met lichaamsbeweging, voldoende slaap en ontspanning vormen dan ook de basis voor een betere gezondheid, een beter welzijn en betere prestaties. Alle hierboven vermelde, voedzame voedingsmiddelen zijn brainfood.

 

Lees ook:

Pizza – ook in Italië gaat de liefde door de maag

Middagdip – tips om vermoeidheid na de lunchpauze tegen te gaan

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.