Confituur, gelei of vruchtenpasta – confituur is er in verschillende vormen. U kunt zelfs kiezen hoe u hem wenst te bewaren, want weinigen onder ons weten dat invriezen ook een optie is. In dit artikel ontdekt u de voordelen van het invriezen.

De confituur van onze grootmoeders: een suikerbom om te bewaren

Wat sommigen in de Angelsaksische wereld ‘marmelade’ noemen, is eigenlijk het product dat wordt verkregen na het koken van citrusvruchten. Om confituur (= jam bij onze noorderburen) te maken, gebruikt u fruit zoals aardbeien, frambozen, bosbessen enz. Als u vruchtensap gebruikt in plaats van hele stukken fruit, krijgt u een gelei. Na deze verduidelijking zullen we verder in het artikel alleen het woord ‘confituur’ gebruiken om te verwijzen naar alle fruitspreads.

Waardoor kunnen we confituur bewaren? Voor oudere generaties was het universele antwoord op deze vraag: suiker. Fruit en suiker werden toen in gelijke delen gemengd. Het resultaat was natuurlijk ontegenzeggelijk lekker, maar niet bepaald ideaal voor de gezondheid.

Dankzij de introductie van geleersuiker konden we het aandeel van de suiker aanzienlijk verminderen. Suiker, vroeger ook wel het ‘witte goud’ genoemd, wordt nu toegevoegd in verhoudingen van slechts 1/2 of zelfs 1/3. Het grote voordeel van geleersuiker als ingrediënt is dat er minder schuimvorming optreedt tijdens het koken. Bovendien blijft de confituur enkele maanden of zelfs jaren houdbaar, met weinig suiker.

Minder suiker en natuurlijke ingrediënten

Wie aan voedselintoleranties lijdt of meer algemeen conserveringsmiddelen wil vermijden en toch de hoeveelheid suiker wil beperken, moet bereid zijn om compromissen te sluiten over de houdbaarheid. Natuurlijke en minder zoete confituren hebben een veel kortere houdbaarheid. Invriezen biedt in dat geval uitkomst. Lage temperaturen (-18°C) vertragen de enzymatische reacties, zodat u lang van uw confituur kunt genieten.

Invriezen verbetert het uiterlijk en de smaak

Confituur invriezen biedt nog een ander voordeel. Vooral aardbeienconfituur heeft de neiging zijn kleur te verliezen als u hem in de kelder bewaart. Dat is te wijten aan het licht, dat het natuurlijke pigment van de vrucht vernietigt. Daardoor worden de vruchten soms bruin of grijs, wat niet bepaald smakelijk oogt. Als u hem echter invriest en tijdens de bereiding een paar druppels citroensap toevoegt, zal de aardbeienconfituur ook na een jaar nog stralend rood zijn.

De diepgevroren variant onderscheidt zich ook door zijn smaak. Zet hem kort na het koken in het vriesvak en hij zal maanden later nog steeds vers smaken.

Hoe vriest u confituur in?

U mag confituur pas invriezen wanneer die volledig is afgekoeld. Bokalen zijn ideaal, omdat ze extreem hittebestendig zijn en beter bestand tegen spanning, maar in principe kunt u elk recipiënt gebruiken. Om veiligheidsredenen mag u de pot slechts tot 7/8 van zijn inhoud vullen, want in sommige gevallen kan de vloeibare confituur tijdens het invriezen een beetje in volume toenemen. U kunt ook best een pot met een zo groot mogelijke diameter gebruiken en hem verticaal opslaan.

Bent u door uw voorraad glazen recipiënten heen, dan kunt u de confituur ook in de vriezer zetten in plastic dozen die geschikt zijn om in te vriezen. IJsblokjeshouders zijn bijvoorbeeld ideaal om individuele porties te maken. IJsblokjeshouders met deksel zijn perfect. Ze worden al bij veel Liebherr koel- en vrieskasten meegeleverd of kunnen apart worden besteld in onze accessoireshop.

Voor het beste resultaat haal je de dag voor het gebruik je zelfgemaakte confituur uit de vriezer. Laat hem langzaam ontdooien en geniet ervan de volgende ochtend.

Tips om gezonde confituur te maken

  • Geleisuiker in plaats van standaardsuiker vermindert de schuimvorming bij het koken en doet ook het risico op aanbranden afnemen door de grotere kristallen.
  • Een beetje citroensap vergemakkelijkt het opstijfproces. Vooral vruchten die weinig pectine bevatten, zoals aardbeien, kersen of rabarber, moeten langer koken voordat ze opstijven. Het zuur in het citroensap bevordert de bindende werking van de pectine en verkort zo de kooktijd.
  • Om na te gaan of de confituur goed gebonden is, legt u een lepel confituur op een koud bord. Als die aan het bord blijft kleven, is de confituur klaar.
  • Als de confituur nog niet dik genoeg is, kunt u agar-agar op basis van algen toevoegen. Een theelepel van dit plantaardige verdikkingsmiddel volstaat voor een halve kilo fruit. De bindingstest met de lepel gaat hier niet op, omdat de confituur pas zal indikken zodra die is afgekoeld.
  • Zet de potjes na het vullen met hete confituur 10 minuten ondersteboven. Daardoor kan niet alleen zuurstof ontsnappen, maar wordt de ruimte tussen het product en het deksel ook gesteriliseerd.

 

Hebt u ooit al confituur ingevroren? Hebt u nog andere tips of recepten om gezonde confituur te maken? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit artikel of discussieer met ons op Facebook.