Producenten adviseren -18°C als ideale temperatuur voor diepvriesproducten en dus ook voor uw diepvries. Maar waarom is dit eigenlijk zo? En is dit altijd zo geweest?

-18°C vormt een optimaal compromis tussen voedselkwaliteit en energieverbruik

Achtergrondinformatie

Bij de eerste diepvriezers werd -10°C beschouwd als de veilige temperatuur voor het bewaren van ingevroren voedsel. Maar naarmate men meer en meer ontdekte over de aard en de voordelen van invriezen, werden lagere temperaturen als geschikter beschouwd. Eind jaren dertig pleitte de American Fruit and Vegetable Coalition ervoor om een vriestemperatuur van 0°F (gelijk aan -17,8°C) aan te houden, grotendeels op basis van het feit dat 0°F een mooi rond getal was, eerder dan om specifieke wetenschappelijke redenen. Het was al geruime tijd later dat de afgeronde temperatuur van -18°C werd geaccepteerd als de standaard vriestemperatuur voor voedsel in Europa.

Wetenschappelijk onderzoek

In feite vertragen lagere temperaturen de reacties en de proliferatie van micro-organismen. Er is echter geen uniforme vermindering van de snelheid waarmee chemische reacties optreden bij het verlagen van de temperatuur, hoewel in zekere mate de regel van Van’ t-Hoff wordt gevolgd (de snelheid van chemische reacties wordt twee keer of meer verhoogd bij elke temperatuurstijging van 10°C).

Experts ontdekten dat bij bewaring tussen -30°C en -18°C de reactiesnelheid voor groenten en fruit twee tot drie keer lager ligt. Vooral voor gevoelige stoffen betekent dit dat hun vitaminegehalte bij hogere temperaturen aanzienlijk sneller afneemt. Na één jaar bewaring bij -12°C, bedroeg het vitamine C-gehalte in groenten slechts ongeveer 20% van dat bij groenten die even lang zijn bewaard bij -18°C.

Conclusie

Hoe kouder de opslagomgeving, hoe beter de kwaliteit van het diepvriesvoedsel. Omdat het handhaven van lagere temperaturen echter gepaard gaat met een hoger energieverbruik, vormt -18°C een optimaal compromis tussen voedselkwaliteit en energieverbruik.

 

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer vragen over of opmerkingen bij deze post! Gebruik de commentaarfunctie onder dit artikel of discussieer met ons op Facebook.