Veel mensen hebben ze in de tuin, op de vensterbank of op het balkon staan. We hebben het natuurlijk over zelf gekweekte kruidenplantjes. Verse kruiden zijn natuurlijk erg handig en lekker om tijdens het koken te gebruiken, maar de meeste kruiden zijn alleen ’s zomers te oogsten. Om nog langer van uw eigen kruiden te genieten geven we u in dit artikel tips om ze het hele jaar door te kunnen gebruiken.

Kruidenolie

Olijfolie met bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn of tijm is erg lekker en heel makkelijk om thuis zelf te maken. U kunt bijna alle kruiden hiervoor gebruiken, maar ook chilipeper en citroenschil zijn overheerlijk.

Kneus de verse kruiden voorzichtig in een vijzel, of gebruik de platte kant van een mes. Gebruikt u chilipeper of citroenschil? Snijd deze dan in reepjes. Voeg de smaakmakers toe aan een fles extra vierge olijfolie en bewaar deze 4 tot 6 weken. Zeef de olie voor een mooi helder resultaat. U kunt uw eigen kruidenolie lang bewaren, doe dit wel op een koele en donkere plek. Let op: hebt u kruidenolie gemaakt met knoflook? Deze kunt u beter niet bewaren.

Kruidenzout

Combineer uw kruiden met zout voor een echte smaakmaker. Combineer de kruiden die u lekker vindt, hak ze fijn, laat ze even drogen en meng ze in een verhouding van 1 : 3 met zeezout. Omdat zout een natuurlijk conserveermiddel is kunt u ook verse kruiden lang bewaren. Bewaar uw kruidenzout in een goed afsluitbaar potje.

Verse pesto

Een zomergerecht bij uitstek is spaghetti met verse groene pesto, en die pesto maakt u natuurlijk lekker zelf! Pesto maken is heel eenvoudig. Rooster 30 gram pijnboompitten, rasp 50 gram Parmezaan en vijzel met 30 gram basilicum, 1 teentje knoflook en wat extra vierge olijfolie. Voeg eventueel wat citroensap of wat verse chilipeper toe.

Wilt u uw verse pesto bewaren? Doe het dan in een schoon weckpotje, giet er een dun laagje olijfolie overheen en sluit goed af. Zo blijft de pesto tot 2 maanden houdbaar. Na opening kunt u de pesto het beste binnen een week opmaken.

Gedroogde kruiden

Het drogen van uw verse kruiden is een makkelijke manier om ze ook in de herfst- en wintermaanden nog te kunnen gebruiken. Pluk uw kruiden, bundel ze samen en hang ze ondersteboven te drogen in een goed geventileerde ruimte. Zorg ervoor dat de kruiden volledig droog zijn voordat u ze opslaat, zo voorkomt u schimmelgroei.

Bewaar uw verse kruiden langer

Als u uw verse kruiden niet direct gebruikt kunt u ze in de koelkast bewaren. Ze blijven dan nog een dag of 6 vers. Hebt u een Liebherr koelkast met BioFresh? Je kruiden zijn dan tot 13 dagen nog net zo vers als na het plukken!

Wanneer u uw kruiden nog langer wilt bewaren kunt u ze invriezen. Invriezen doet u het eenvoudigst met een invriesplateau. Met dit plateau voorkomt u dat de kruiden aan elkaar vriezen en kunt u ze daarna makkelijk portioneren en verpakken. Bij gevoelige kruiden zoals basilicum zorgt u er zo voor dat de vorm van het blad mooi blijft.

 

Hebt u vragen over dit artikel of hebt u zelf nog een andere leuke tip? Schrijf ons! Reageer onder het artikel of discussieer met ons op Facebook.