Hoewel deurrubbers meestal niet opvallen en bijna onzichtbaar zijn, vormen ze een belangrijk onderdeel van koel- en diepvriesapparaten. Ze zorgen er immers voor dat de koude lucht niet kan ontsnappen uit het apparaat. Wanneer de afdichting defect is, loopt het bedrag van de elektriciteitsfactuur snel op en is het in het ergste geval mogelijk dat levensmiddelen gaan bederven. We tonen u wat u kunt doen om dat te verhinderen.

Verwijderbare deurrubbers op sommige Liebherr apparaten!

Waarom deurrubbers defect kunnen raken

Deurrubbers kunnen door veroudering poreus worden. De reden daarvoor is dat de aanwezige weekmakers na verloop van tijd vervliegen en de afdichtingen hard worden. Daarnaast kunnen afdichtingen van koelkasten ook defect raken als gevolg van mechanische invloeden. Zo kunnen agressieve reinigingsproducten de afdichting beschadigen of kunnen scherpe voorwerpen scheuren in het rubber veroorzaken bij het reinigen. In alle genoemde gevallen dient de afdichting zeker vervangen te worden om optimale koelprestaties van het koeltoestel te waarborgen.

Bovendien kunnen ook optische redenen aan de basis liggen van de vervanging van afdichtingen. Zo kunnen uv-licht, reinigingsproducten of bepaalde klimatologische omstandigheden tot verkleuringen van het deurrubber leiden. Met onze tips kunt u de afdichting snel vervangen en ziet uw koeltoestel er weer als nieuw uit.

Waaraan herkent u een defecte deurrubber?

De afdichting van uw koelkast ziet er nog in orde uit maar u bent niet zeker of ze nog goed werkt? Volgende verschijnselen kunnen een aanwijzing zijn dat de afdichting vervangen dient te worden:

  • meer ijsvorming in uw diepvriezer
  • piepend geluid bij het sluiten van de deur van uw diepvriezer
  • dauwvorming op de plateaus van uw diepvries- of koeltoestel
  • condensvorming op het frame van uw koeltoestel
  • druppelvorming in uw koeltoestel

Hoe kunt u het deurrubber vervangen?

Hoe u de afdichting moet vervangen, is afhankelijk van het type van uw toestel. Al onze BluPerformance apparaten en nog een aantal andere recente apparaten zijn uitgerust met verwijderbare deurrubbers. Neem gerust contact op met onze dienst na verkoop voor meer informatie of vraag een servicebezoek aan via onze website.

Deurrubber correct onderhouden

Om de levensduur van uw koelkastafdichting zo lang mogelijk te maken, sommen we hieronder enkele onderhoudstips voor u op:

  • Reinig de afdichting uitsluitend met water, waaraan u een beetje bakpoeder kunt toevoegen.
  • Als alternatief kunt u voor de reiniging ook gebruik maken van neutrale zepen die met water verdund zijn.

Gebruik in geen geval alcoholhoudende oplossingen en zuren, waterige oplossingen (zoals azijn). Hetzelfde geldt voor krachtige ontvettingsmiddelen, die vaak als keukenreiniger gebruikt worden. Die tasten de afdichtingen aan, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de prestaties van de koelkast.

 

Had u ook reeds problemen met een defecte deurrubber? Wat hebt u gedaan om het probleem op te lossen? Laat het ons weten, we kijken uit naar uw bericht. Of geef uw mening op Facebook.