Zo nu en dan moet u toch echt even de binnenkant van uw koelkast schoonmaken. Ondanks de lage temperaturen kunnen micro-organismen zich in de koelkast nog steeds vermenigvuldigen. Hier volgen een aantal handige tips, dus haal uw poetsgerief maar tevoorschijn!

Voorbereiding

Maak het apparaat allereerst klaar voor de schoonmaak. Zorg ervoor dat de voorraad voedsel klein is. Stop de levensmiddelen in een koeltas met koelelement en schakel het apparaat uit.

Hebt u een vrijstaand apparaat? Trek de koelkast een beetje naar voren of zijwaarts. Gebruik een stofzuiger om het stof onder het apparaat en aan de achterzijde op de condensor (dat zwarte traliewerk) te verwijderen.

Hebt u een combinatie zonder NoFrost of een koelkast met vriesvak aan de binnenzijde? Laat deze dan een tijdje met de deur open staan totdat het ijs ontdooid is. Eventueel kan u het ontdooien versnellen door een pan warm water in het vriesdeel te zetten.

Interieurdelen schoonmaken

Haal alle losse onderdelen als deurvakken en glasplaten uit de koelkast en maak deze schoon in de wasbak met een beetje warm water en afwasmiddel. Neem de eventuele telescooprails af met een vochtige doek en maak deze met een schone doek weer droog.

Goed om te weten: Liebherr koelaccessoires kunnen in de vaatwasser worden gereinigd.

Interieur reinigen

De beste manier om de binnenzijde schoon te maken is met een beetje warm water en afwasmiddel of pH-neutraal schoonmaakmiddel en een microvezel doekje.Veeg na het reinigen de binnenkant schoon met schoon water en droog af met een doek.

Wij raden af om voor de reiniging van de koelkast azijn te gebruiken. Azijn is een zuur en kan kunststof delen aantasten. Dit geldt ook voor schuursponsjes, schuurmiddelen en andere agressieve schoonmaakmiddelen. Het is veel belangrijker om de koelkast regelmatig – iedere vier tot zes weken –  schoon te maken. U kan eigenlijk niet veel fout doen, maar voor de zekerheid, een paar dingen om te vermijden:

  • Gebruik geen stoomreiniger;
  • Gebruik geen geconcentreerde schoonmaakmiddelen;
  • Gebruik geen schuursponzen of staalwol sponzen;
  • Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen, chloor of azijn;
  • Verwijder of beschadig het typeplaatje op de linker binnenwand niet;
  • Voorkom dat schoonmaakwater in het afvoergootje, ventilatierooster of bij de elektronica komt.

De buitenkant van de koelkast schoonmaken

Hoe u de buitenkant van uw koelkast schoon moet maken hangt af van het type en materiaal van het apparaat.

Edelstaal en BlackSteel met SmartSteel

Deze apparaten hebben een SmartSteel afwerking tegen vuil en vingerafdrukken. Reinigen doet u met een zachte droge doek. Bij hardnekkig vuil kan u een beetje warm water met pH-neutraal schoonmaakmiddel gebruiken. Gebruik in ieder geval geen rvs-reinigers! Deze kunnen de SmartSteel afwerking beschadigen.

Edelstaal zonder SmartSteel

Bij hardnekkig vuil kan u het edelstaal reinigen met de edelstaal reiniger van Liebherr. Breng de reiniger met een schone droge doek aan in dezelfde richting als de borsteling van het staal. Verwijder overgebleven reiniger met een doek en lauw water. Bescherm hierna het edelstaal met het edelstaal onderhoudsmiddel van Liebherr. Breng dit ook weer aan in dezelfde richting als de borsteling van het staal.

Kunststof buitenzijde

Witte, staalgrijze en ColourLine modellen kunnen het beste worden schoongemaakt met een beetje lauwwarm water en pH-neutraal schoonmaakmiddel.

Na het reinigen

Wanneer de binnenzijde, de buitenzijde en de onderdelen schoon- en drooggemaakt zijn, kunnen alle onderdelen weer in het apparaat worden geplaatst. Na het aanzetten van het apparaat kan u, indien aanwezig, de SuperCool en SuperFrost inschakelen zodat het apparaat weer snel op temperatuur is. Wanneer de koel- en/of vrieskast voldoende koud is kunnen de levensmiddelen worden teruggeplaatst.

Uw koelkast schoonmaken is niet het leukste klusje, maar voorlopig bent u er weer klaar mee en hebt u weer een schoon en fris apparaat waarin u veilig uw verse levensmiddelen kunt bewaren!

 

Hebt u vragen over hoe u het beste uw koelkast kunt schoonmaken? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.