Kerst is een tijd om te bakken! Zandkoekjes, speculaas, peperkoek – de lijst is eindeloos. Natuurlijk vergeet je daarbij niet hier en daar te proeven van al dat lekkers. Jouw werk mag immers beloond worden! Maar welke koekjes kunnen bij elkaar worden bewaard, welke blijven liever op zichzelf en wat is nu eigenlijk de beste manier om al die kerstkoekjes te bewaren? Om deze vragen te beantwoorden, gaan we eerst de verschillende koekjessoorten van naderbij bekijken.

Kerst is een tijd om te bakken! Zandkoekjes, speculaas, peperkoek – de lijst is eindeloos.

Voor ieder wat wils

Wie van zoetigheid houdt, kan zijn of haar hart ophalen. Elk koekje heeft andere ingrediënten, zodat er voor elke smaak wat wils is. Maar die ingrediënten zijn ook bepalend voor hoe lang de koekjes houdbaar zijn.

Krokant en knapperig, zoals het hoort

Knapperige kerstkoekjes met een goede beet, zoals notenkoekjes in leuke vormen of haverkoekjes, laat je na het bakken goed afkoelen, waarna ze droog moeten worden bewaard. Want als ze vocht opnemen, worden ze zacht en muf. Het is belangrijk dat de koekjes voor het inpakken volledig zijn afgekoeld, want anders ontstaat er condens in de trommel of verpakking. En daardoor worden de koekjes, afhankelijk van de hoeveelheid, zacht of zelfs papperig.

Over de vraag of metalen trommels of plastic dozen het beste zijn, zijn de meningen verdeeld. Wat in elk geval belangrijk is, is dat de grootte van de doos of trommel is aangepast aan de hoeveelheid kerstkoekjes die je wilt bewaren. Met andere woorden: doe de verpakking zo vol mogelijk met koekjes, zodat er zo weinig mogelijk ruimte overblijft voor vocht en zuurstof. Want hoe groter de hoeveelheid lucht in de verpakking, hoe meer vocht er bij de koekjes kan – daar worden ze zacht van – en hoe meer zuurstof er bij kan, waardoor de koekjes ranzig worden en het aroma verloren gaat.

Zoete versiering: glazuur, chocolade en zo meer

Versierde kerstkoekjes zijn niet alleen lekker, maar ook extra leuk om naar te kijken. Om dat zo te houden, moeten deze kunstwerkjes voorzichtig individueel in de trommel worden gelegd. Leg je ze op stapeltjes, zorg dan voor een vel bakpapier tussen de laagjes. Let erop dat versieringen van chocolade, suiker- of vetglazuur volledig moeten drogen of afkoelen voordat je de koekjes inpakt. Iets anders: bij grote temperatuurschommelingen tijdens het afkoelen van chocoladeglazuur of tijdens het bewaren kan de chocolade gaan zweten. Dat komt doordat cacaoboter wordt afgezet op het oppervlak van de chocolade, waardoor die er grauw gaat uitzien. Je kunt het dan nog prima eten, maar het ziet er niet mooi uit.

Zachte lekkernijen

Sommige kerstkoekjes hebben een zachte kern. Pimm’s of Jaffa Cakes zijn kleine cakejes gemaakt met een zachte koek en een knapperige chocolade topping. Ook kokosrotsjes – zoet, luchtig geklopt eiwit met geraspte kokos – smaken het best als ze zacht zijn. Dit soort koekjes moet vooral niet uitdrogen. Opslaan in goed afgesloten dozen of trommels is dus de boodschap.

Tip uit grootmoeders tijd: leg een stukje appel in de verpakking om de vochtigheid op peil te houden. Als de doos helemaal vol zit, is dat niet nodig. Alleen wanneer er veel lucht in de verpakking achterblijft, bestaat het gevaar dat de koekjes minder sappig worden doordat ze vocht aan de lucht afgeven. Gebruik je een stukje appel, let dan wel op dat dat niet beschimmelt! Heb je geen geschikte trommel of doos bij de hand? Je kunt jouw zelfgebakken lekkernijen ook tegen uitdrogen beschermen door ze in folie of een diepvrieszak te verpakken.

Zandgebak bevat meer vet dan de eerder genoemde knapperige koekjessoorten en is daardoor zachter van textuur. Bij dit type koekjes is het belangrijk om te vermijden dat het vet ranzig wordt, waardoor de smaak achteruit gaat. Bewaren op een koele plaats zonder zuurstof is hier de oplossing. Zeer vette koekjes kun je ook gewoon in jouw (Liebherr) koelkast bewaren. Haal ze dan een paar minuten voordat ze worden opgegeten uit de koelkast, want op kamertemperatuur smaken ze het best.

Handige smultips

Alle kerstkoekjes – met of zonder versiering, knapperig, sappig of zacht – hebben één ding gemeen: ze moeten op een koele, droge plek worden bewaard. Dankzij het lage vochtgehalte en het hoge suikergehalte kunnen koekjes lang worden bewaard. De koelkast is alleen geschikt voor koekjes met een vulling die snel kan bederven of voor koekjes die met kort houdbare vetsoorten worden gebakken. Zachte koekjes bewaar je niet samen met knapperige exemplaren. Ook koekjes met een sterk aroma, zoals vanille- of gemberkoekjes, bewaar je best zonder andere koekjessoorten erbij. Zo kun je ook na een lange bewaartijd nog helemaal van de smaak van jouw koekjes genieten. Trouwens: alle koekjes kunnen prima worden ingevroren. Dankzij het beperkte vochtgehalte ontdooien ze ook weer snel. Op deze manier kun je maanden na jouw bakmarathon nog steeds van jouw koekjes smullen.

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.