Taarten zonder bakken kennen we al. Deze lekkernijen zijn inmiddels zo populair dat ze als voorbeeld kunnen dienen voor ander ovenvrij gebak. Zo zijn er volop ideeën voor koekjes zonder oven te maken. Wij stellen enkele van die ideeën aan jou voor, samen met wat knapperige achtergrondinfo over dit kruimelige onderwerp.

Plattekaastaart, chocoladekoekjestaart, frambozentaartjes – ieder van ons heeft ongetwijfeld al eens gesmuld van een taart die niet was gebakken. Dus waarom geen koekjes zonder oven maken?

Zoete ideeën die de concurrentie met de oven aankunnen

Toegegeven: niet alle koekjes kunnen het helemaal zonder hitte stellen. Maar het fornuis is er ook nog! Zo kunnen we gehakte noten, amandelen of sesamzaadjes roosteren in een pan en de chocolade smelten au bain-marie. Om zonder oven koekjes te maken, hebben we eigenlijk alleen maar goede ideeën nodig. Als basis voor deze koekjes kun je houdbare ingrediënten gebruiken, zoals havervlokken, noten, gedroogd fruit, geraspte kokos en kant-en-klare bakproducten zoals beschuit, boterkoekjes of boudoirs. Wil je een knapperig resultaat, dan kun je de ingrediënten binden met gekarameliseerde suiker. Ook gesmolten chocolade of boter zijn geschikt om noten, cornflakes of andere droge ingrediënten de vorm van een koekje te geven.

Laat jouw fantasie de vrije loop

Laat jou inspireren door de ingrediënten die je in jouw voorraadkast tegenkomt. Rooster noten, amandelen of havervlokken in de pan. Gebruik pindakaas, nougatpasta of gesmolten chocolade om nieuwe koekjesvarianten te creëren. Ook gedroogd fruit, dat vaak ergens achterin de voorraadkast ligt, is prima om jouw ongebakken koekjes een zoete smaak te geven. Aarzel ook niet om zacht geworden boterkoekjes of beschuit een nieuw leven te geven door ze te roosteren in een pan. Daarna zijn ze prima geschikt als ingrediënten voor jouw koekjes zonder oven.

Een klassieker in een nieuw jasje: cakepops

Kalter Hund, vergelijkbaar met keldercake of pletskeskoek, is een Duitse klassieker onder de ovenvrije lekkernijen. Boterkoekjes worden in een cakevorm laag na laag overgoten met chocoladecrème: een soort zoete lasagne. De Duitse naam ‘Kalter Hund’ verwijst enerzijds naar het feit dat deze cake uit de koelkast komt, en anderzijds naar de vorm van het cakeblik: die doet aan een mijnwagentje denken.

Waarom maken we niet eens een nieuwe, trendy variant van deze klassieker: cakepops! Smelt 100 g chocolade, meng die met 50 ml room en laat het mengsel ca. 20 minuten afkoelen. Verkruimel intussen ca. 200 g boterkoekjes. Voeg nu net genoeg chococrème aan de verkruimelde koekjes toe zodat je er gemakkelijk balletjes van kunt maken. Laat de balletjes nu ca. een halfuur in de koelkast opstijven. Om deze chocoballetjes vervolgens om te toveren tot cakepops, hebben we opnieuw gesmolten chocolade nodig. Hiervoor gebruiken we ca. 100 g couverture, die we extra vloeibaar maken door wat kokosolie toe te voegen.

Steek nu de cakepopstokjes in de afgekoelde balletjes. Dat doe je door het bovenste puntje van het stokje in de warme chocolade te dopen, waarna je het voorzichtig in het balletje steekt. De zo bereide cakepops gaan nu opnieuw de koelkast in om ervoor te zorgen dat de stokjes goed vast komen te zitten. Na een kwartiertje wachten is het nu eindelijk tijd om de cakepops te gaan versieren. Het oog wil immers ook wat! Dompel de cakepops nu onder in de gesmolten chocolade en versier ze met bijvoorbeeld gehakte en geroosterde noten of amandelen, veelkleurig strooisel of suikerhartjes. En als het sneller moet? Dan maak je in plaats van cakepops gewoon de klassieker in cakevorm en snijd je de keldercake in koekjesvormige plakken. Eet smakelijk!

 

Lees ook:

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.