Of je nu restjes over hebt na het eten, of dat je juist expres grote hoeveelheden eten maakt om later te eten; jouw vriezer helpt jou om voedselverspilling te verminderen en zo geld en tijd te besparen. Maar mag je ontdooid eten meerdere keren invriezen? Daar gaan nogal wat verhalen over in de ronde. Tijd om dat eens uit te zoeken dus!
“Na ontdooien niet opnieuw invriezen.” We lezen dit bericht vaak op de verpakking van diepvriesproducten. Maar is dat echt waar of betekent het dat voedsel onnodig wordt weggegooid? Het hangt ervan af! Doorslaggevende criteria zijn de tijd en temperatuur tijdens het ontdooiproces, de consistentie, bereiding en kwaliteit van het voedsel en hoe lang het eten buiten de vriezer is geweest.
Wat gebeurt er in de vriezer?
De ijskoude temperatuur in de vriezer zorgt ervoor dat jouw eten in een soort koude slaap wordt gebracht en je het veel langer kunt bewaren. Maar bij vorst sterven er maar weinig ziektekiemen af. Na verloop van tijd gaat de kwaliteit toch achteruit naarmate vetten ranzig worden of de ijskristallen de structuur van de cellen aantasten.
Ontdooid eten voor een tweede keer invriezen, ja of nee?
Wat gebeurt er tijdens het ontdooien?
Zodra de temperatuur stijgt ontwaken bacteriën uit hun pauze en vermenigvuldigen ze zich soms snel. Hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe sneller de reproductie. Om dit te vertragen, raden we daarom altijd aan om bij lage koelkasttemperaturen langzaam te ontdooien en om de met kiemen verontreinigde ontdooivloeistof af te gieten. Kamertemperatuur doet het aantal ziektekiemen schrikbarend toenemen.
Voorkomen is beter dan genezen: hitte doodt ziektekiemen
Of het nu gaat om het braden van rauw vlees, het bakken van broodjes of het koken van diepvriesmaaltijden; hitte doodt de ziektekiemen. Voedsel dat tussen de vriesprocessen door grondig wordt verwarmd is daarom beter geschikt om opnieuw in te vriezen. Vooral voor bederfelijke voedingsmiddelen zoals rauw vlees of vis, is het niet aan te raden om deze voor een tweede keer rauw in te vriezen. Goed gebakken gehaktballetjes of andere gekookte gerechten kunnen daarentegen opnieuw de vriezer in. Voorwaarde: het gerecht heeft niet te lang op kamertemperatuur in de keuken gestaan en is qua uiterlijk, geur en smaak perfect.
Doorbakken gehaktballetjes kun je zonder problemen een tweede keer invriezen.
Als het gaat om voedsel dat niet kan worden verhit, zoals slagroomtaart, is de tijd buiten de vriezer doorslaggevend. Twee uur is de absolute bovengrens. IJs dat is ontdooid moet echter worden weggegooid. Groente en brood daarentegen vormen nauwelijks gezondheidsrisico’s en mogen dus weer de vriezer in.
Conclusie
De waarschuwing op de verpakking is daarom een veiligheidsmaatregel en is vooral handig voor rauwe of niet verwarmbare producten. Voedsel bederft echter niet door het te ontdooien. Rekening houdend met de bederfelijkheid, de kortst mogelijke tijd uit de vriezer en voldoende warmte, kunnen bereide producten, groente en brood zonder aarzelen worden gegeten nadat ze tweemaal zijn ingevroren en ontdooid.
Lees ook: 10 tips voor uw diepvriesproducten
Heb je hierna nog vragen over invriezen? Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.