Heb jij ook de stap gezet om aankopen te doen in bulk? Het aantal bulkwinkels groeit in de grote steden, en supermarkten bieden steeds vaker netjes voor groenten en andere herbruikbare verpakkingen aan. Hoe pak je het aan? Hier zijn vijf tips om onverpakte producten te kopen en te bewaren in de koelkast. Gedaan met plastic!

Elke dag opnieuw haalt de milieubescherming de voorpagina’s. En terecht! Plastic speelt een belangrijke rol: het komt vooral door ons verpakkingsafval in de natuur terecht.

Het beste afval is afval dat we niet produceren

De gevolgen voor het milieu zijn niet te overzien. Reden te meer om ons plasticverbruik te minimaliseren. Beginnen met voedselverpakkingen is een goed idee, want dat is nu eenmaal het makkelijkst te implementeren. Natuurlijk zijn bepaalde verpakkingen onmisbaar of aan te bevelen. Ze houden het voedsel langer vers en helpen zo voedselverspilling te voorkomen. Andere verpakkingen zijn dan weer overbodig en kunnen we zonder problemen achterwege laten.

 

Biologische producten verpakt in plastic: onzin?

Als je biologische producten verpakt ziet in de supermarkt, kun je je afvragen of het biologische alternatief wel een betere keuze is. Het antwoord is duidelijk: natuurlijk wel! Supermarkten die een gewone en een biologische versie van een product aanbieden, zijn verplicht om ze te scheiden en een duidelijk onderscheid te maken. Daar is die verpakking precies voor bedoeld.

5 tips om onverpakte producten in de koelkast te bewaren

· Tip 1: Ga winkelen in biowinkels

Er bestaan al vernieuwende ideeën om te voldoen aan de verplichting om producten te identificeren en toch verpakkingen te vermijden. Een daarvan is het lasergraveren van het Europese bio-etiket in producten met een dikke huid, zoals zoete aardappelen en avocado’s bijvoorbeeld. De eenvoudigste oplossing blijft uiteraard om te winkelen in biologische winkels. Omdat ze uitsluitend gecertificeerde biologische producten verkopen, hoeven ze geen onderscheid te maken met andere producten. Met minder verpakkingsafval als resultaat.

· Tip 2: Hergebruik de dozen, tassen en andere houders die je al hebt, in plaats van geld uit te geven aan nieuwe

Voor wie het liefst direct in bulk koopt, ligt de weg open: zij hoeven niets aan te schaffen. De opbergdozen, tassen en bokalen die je in huis hebt, zijn perfect bruikbaar. Er zijn heel wat esthetische oplossingen die het aankopen zonder verpakking vergemakkelijken, maar je hebt thuis vast genoeg herbruikbare houders, zodat je niet hoeft te investeren om boodschappen te kunnen gaan doen.

Linnen tassen en opbergdozen zijn perfect voor bulkaankopen en om producten te bewaren in de koelkast.

· Tip 3: Bewaar voedingswaren in bulk in een goed gesloten houder, beschermd tegen licht en vocht, om ze langer goed te houden

Na de aankoop rijst natuurlijk de vraag hoe je de etenswaren thuis het beste kunt bewaren. Voor droge producten (zoals rijst, granen, linzen of muesli) is het belangrijk om ze in een luchtdichte verpakking te bewaren, beschermd tegen vocht en licht. Zo kun je ze zonder problemen voor een lange periode opslaan: micro-organismen en zuurstof krijgen immers weinig kans om ze te beschadigen.

Voor verse producten zoals groenten en fruit is de opslagmethode nog belangrijker voor het behoud en de versheid van de producten. De kwaliteit van verse producten gaat veel sneller achteruit vanwege hun doorgaans zeer hoge watergehalte. De speciale groente- en fruitladen BioCool & Biofresh van je Liebherr-koelkast bieden de ideale oplossing voor groenten en fruit in bulk. Ze houden het vochtgehalte van het voedsel ook zonder verpakking op peil, zodat het vers en knapperig blijft. Bovendien vertraagt de gekoelde temperatuur hun bederf aanzienlijk.

· Tip 4: Gebruik herbruikbare recipiënten om in te vriezen in plaats van wegwerpzakjes

Voor voedsel dat geschikt is om in te vriezen en dus langer te bewaren, kun je als voorstander van bulk opteren om het zonder plastic diepvrieszak in te slaan. Het beste alternatief zijn bokalen en andere glazen houders, omdat dit materiaal zich goed leent om te bevriezen. Check vooraf toch even of je glazen recipiënten in het vriesvak mogen. Een logo in de vorm van een sneeuwvlok op het object geeft aan of het materiaal bestand is tegen temperaturen onder -18 °C.

Bovendien mag je stijve materialen zoals glas niet tot de rand vullen, omdat ze kunnen exploderen als gevolg van uitzetting door bevriezing.

Als voedsel in contact komt met zuurstof in de lucht, wordt het snel ranzig en kan het niet meer worden geconsumeerd.

· Tip 5: De winkelroutine: winkel wekelijks en neem altijd een linnen tas mee

De moderne consument heeft keus te over: steeds meer winkels bieden producten in bulk aan, zonder verpakking. Probeer het gewoon. Hoe meer mensen kiezen voor bulkproducten, hoe meer het aanbod zal groeien en hoe meer bulk de norm wordt. Welbepaalde routines kunnen helpen om je te doen wennen aan bulkaankopen, tot het een reflex wordt. Zorg dat je ook altijd één of twee linnen tassen bij je hebt, dat is handig voor spontane aankopen.

Nog een tip: houd je aan een vaste dag om je wekelijkse boodschappen te doen. Dat maakt het makkelijker om je dozen, houders en tassen ’s morgens klaar te zetten en te gaan winkelen in bulkwinkels of op de markt, zonder je te moeten behelpen met onnodige plastic tassen en verpakkingen. Met deze tip wordt ecologisch consumeren al snel een reflex.