Of ze nu uit de supermarkt komen of vers uit het bos geplukt zijn, witte champignons, cantharellen, oesterzwammen en porcini kunnen op vele manieren gekookt worden en hebben een indrukwekkende en unieke smaak! Als u echter graag champignons kookt, zijn er enkele dingen die u moet weten. In dit artikel leert u welke de populairste soorten zijn, hoe u ze goed kunt bewaren en hoe u paddenstoelen perfect kunt bereiden en koken. En misschien ontwikkelt u tegelijkertijd een passie voor het plukken van paddenstoelen!

Hoewel ze op soortgelijke wijze worden gebruikt, zijn paddenstoelen geen groenten. Botanisch gezien behoren deze bosbewoners tot een aparte categorie, de paddenstoelenfamilie. Eetbare paddenstoelen, die we kennen uit de supermarkt, zijn slechts een deel van de paddenstoelenfamilie. Dit zijn de delen die boven de grond groeien, de vruchtlichamen. Deze bestaan uit een hoed en een steel, waardoor de typische vorm van de paddenstoel ontstaat. Het vegetatieve deel van de paddenstoelen bevindt zich echter onder de grond en vormt een netwerk van schimmels dat mycelium wordt genoemd. Dit deel van de plant wordt niet door de mens geconsumeerd.

De populairste paddenstoelensoorten in een notendop

Paddenstoelen behoren tot de op één na grootste groep organismen, na dieren. Er zijn meer dan 100.000 wetenschappelijk gedocumenteerde soorten paddenstoelen. Hun uiterlijk kan sterk variëren, afhankelijk van het type. De hoed is het belangrijkste verschil tussen de paddenstoelvariëteiten. Niet alle soorten paddenstoelen zijn echter geschikt voor menselijke consumptie. Wij hebben hier een lijst van de bekendste en populairste eetbare paddenstoelen voor u samengesteld:

  1. Knoopchampignon

Iedereen kent ze: het zijn de champignons met de bruine of witte hoed. Deze zoete, nootachtige, commercieel geteelde paddenstoelen zijn het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar. Ze komen vaak uit Duitsland of Frankrijk. In het wild gekweekte weide- en bospaddenstoelen zijn ook verkrijgbaar in supermarkten. Ze hebben een veel intensere smaak dan commercieel geteelde paddenstoelen. Er is een grote verscheidenheid aan champignons, die uitstekend gekookt, gebakken, gestoomd of gestoofd kunnen worden. Zij zijn ook een essentieel bestanddeel van vele sauzen en soepen.

  1. Eekhoorntjesbrood

In tegenstelling tot knoopzwammen kan eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als cèpes of porcini, niet commercieel worden geteeld en groeit het alleen in het wild. Deze vlezige paddenstoelen groeien gewoonlijk in de herfst. Porcini hebben een zeer intense smaak, dus u hoeft er maar een paar van te gebruiken om een geweldige smaak te krijgen bij het koken. Een ander kenmerk van eekhoorntjesbrood is hun stevige consistentie. Verwijder voor het koken de donkere vlekken en het onderste deel van de stengel.

  1. Hanenkam

Deze goudkleurige paddenstoel met golvende hoed komt ook alleen in het wild voor. De hanenkam of cantharel is te vinden in supermarkten en weekmarkten – en misschien zelfs in uw plaatselijke bos – tussen juni en oktober. Deze paddenstoelen hebben een kenmerkende en subtiele peperachtige noot. Het beste is om de hele cantharellen te bakken in boter met een snufje zout. Voeg een beetje room toe en de champignons zijn klaar om te eten!

  1. Oesterzwam

Deze variëteit heeft een zeer opvallende verschijning! Met hun handgrootte en schelpvorm zijn deze witte of bruine paddenstoelen visueel aantrekkelijk. Omdat de smaak van oesterzwammen enigszins aan kalfsvlees doet denken, zijn ze bijzonder geschikt voor hartige gerechten. Het is raadzaam het onderste deel van de stengel te verwijderen alvorens te koken. Deze paddenstoelen worden commercieel geteeld, zodat u er het hele jaar door van kunt genieten.

  1. Shiitake paddenstoel

Deze paddenstoel komt oorspronkelijk uit China en aangezien hij al zo’n 50 jaar in Europa wordt geteeld, kunt u er ook het hele jaar door van genieten. Het is populair vanwege zijn sterke umami-smaak en daarom wordt het in gedroogde en geroosterde vorm ook wel “vegan bacon” genoemd. Door zijn oorsprong past het bijzonder goed bij Aziatische gerechten.

Het is tijd om paddenstoelen te gaan plukken!

Jong en oud struinen graag door het kreupelhout op zoek naar paddenstoelen. Maar wees voorzichtig: pluk alleen paddenstoelen die u duidelijk als eetbare soorten kunt identificeren. Een paddenstoelengids zal u hierbij helpen. Anders, volg de basisregel: pluk geen soort die je niet kent! In heel Duitsland worden elk seizoen paddenstoelenpluktochten onder leiding van deskundigen aangeboden. Dit is een geweldige manier om meer te weten te komen over de wereld van paddenstoelen.

En voor wie geen risico wil nemen: u kunt het hele jaar door genieten van commercieel geteelde champignons uit de supermarkt. Op die manier kunt u er absoluut zeker van zijn dat geen van hen giftige stoffen bevat.

De juiste opslag

Champignons zijn zeer gevoelig voor druk en moeten daarom met zoveel mogelijk lucht worden bewaard. Verwijder de folie van de verpakte champignons, anders bederven ze sneller. U kunt champignons tot drie dagen in de koelkast bewaren. In uw Liebherr koelkast met BioFresh technologie kunnen ze zelfs tot een week bewaard worden. Champignons kunnen ook worden ingevroren. Idealiter worden de champignons van tevoren kort geblancheerd.

Maak ze schoon, maar was ze niet!

Opmerking: Was de champignons indien mogelijk niet. Anders absorberen ze water, verliezen ze wat van hun smaak en worden ze een beetje hard. U kunt het beste vochtig keukenpapier of een speciale champignonborstel gebruiken. U kunt een mes gebruiken om vuil van de champignonstengels te verwijderen. Als u het vuil van de paddenstoelen moet wassen met water, zorg er dan voor dat u ze daarna goed afdroogt. Zo blijven ze knapperig tijdens het koken!

Mythe: Verwarm champignons niet opnieuw!

Lange tijd werd gezegd dat champignons nooit opnieuw opgewarmd mochten worden. Maar dankzij moderne apparatuur is dit advies nu achterhaald. Deze mythe is gebaseerd op de zeer bederfelijke aard van paddenstoelen, aangezien zij hoofdzakelijk bestaan uit water en eiwitten. De stoffen die vrijkomen bij de afbraak van de eiwitten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De voldoende snelle koeling in uw Liebherr koelkast vertraagt dit proces echter aanzienlijk, zodat u uw champignongerechten zonder zorgen opnieuw kunt opwarmen. Het is ook belangrijk dat champignons goed worden opgewarmd tot een temperatuur van ten minste 70°C.

 

Lees ook:

Kan gezonde voeding medicijnen vervangen?

 

Vond je dit een interessant artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.