Nadat de moeders een aantal dagen geleden in het zonnetje werden gezet, is het binnenkort de beurt aan alle papa’s. Want Vaderdag bestaat alleen maar omdat er ook een Moederdag is.

Hoe Vaderdag is ontstaan? Net als Moederdag vindt ook deze dag zijn oorsprong in Amerika. Geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder Moederdag had gelanceerd, was het haar landgenote Sonora Smart Dodd die Vaderdag in Amerika introduceerde.

Geschiedenis van Vaderdag

Op 27 jarige leeftijd realiseerde Sonora zich gwelke opofferingen haar alleenstaande vader had moeten maken om haar en haar vijf broers en zussen te laten opgroeien. Toen Sonora 16 jaar was stierf haar moeder bij de geboorte van haar kleinste zusje. Haar vader, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, voedde Sonora en haar broers en zussen in zijn eentje op, inclusief de nieuwste spruit. Sonora bewonderde haar vader daarom enorm en vond dat als er een Moederdag was er ook een Vaderdag moest zijn.

Oprichter van de feestdag

De eerste Vaderdag vond plaats op 19 juni 1910 in Spokane, Washington. Toenmalig president Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om alle vaders te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde een dag die de mannen in het zonnetje zette niet doorvoeren. Het gevolg hiervan was dat de dag pas tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972 officieel in de VS werd erkend.

Wanneer Vaderdag bij ons echt ingeburgerd raakte is niet duidelijk. Vast staat wel dat in de jaren vijftig heel wat scholen zowel aandacht besteedden aan Moeder- als aan Vaderdag. De dag werd toen bijna overal gevierd op de tweede zondag van juni, maar in bepaalde regio’s in Antwerpen hield men vast aan Sint-Jozefsdag op 19 maart.

Cadeautjes en ontbijt op bed

Wereldwijd worden vaders op Vaderdag in het zonnetje gezet. Hierbij is het door kinderen geven van een zelfgemaakt cadeau en het verzorgen van een ontbijt op bed al net zo populair. En omdat ook voor veel vaders een vaderdagcadeau wordt gekocht, is dit voor veel winkeliers een dag om onder de aandacht te houden.

In het buitenland

Vaderdag wordt wereldwijd gevierd, al is dat niet steeds op dezelfde datum. In Oostenrijk en het grootste deel van België wordt het iedere tweede zondag van juni gevierd, in landen als Nederland, de Verenigde Staten en Japan gebeurt dat doorgaans op de derde zondag van juni, terwijl ondermeer Spanje, Italië en Bolivië het op 19 maart vieren. In Duitsland wordt Vaderdag dan weer gevierd op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart: de dag dat Jezus volgens de katholieke leer terugkeert naar zijn vader. Bij onze oosterburen in Duitsland vieren ze het feest met het organiseren van speciale wandeltochten, waarbij er vooral veel wordt gedronken.

 

Hoe vier jij Vaderdag? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.