Zondag 10 mei is het weer Moederdag. Kinderen proberen al dagen hun verrassing geheim te houden. Voor sommigen is Moederdag de unieke kans om moeders in het zonnetje te zetten. Anderen vinden het maar een verplicht commercieel nummer.

Over het ontstaan van Moederdag bestaan verschillende ideeën. Zo zou in Middeleeuws Europa Moeder Zondag een kerkelijke feestdag zijn. Het werd gevierd op de zondag voor Pasen. Op die dag kwamen de kinderen thuis van een lange tijd buitenshuis werken of leren en namen ze cadeautjes mee voor hun moeder.

moederdag bloemen

Oorspronkelijk Amerikaans

Waarschijnlijker is het verhaal over de Amerikaanse Anna Jarvis, dochter van een plaatselijke predikant. Haar moeder was actief in het volksontwikkelingswerk en streed ‘for better mothers, better homes, better men and women’. Om die gedachte kracht bij te zetten leek het haar goed een ‘memorial mothers day for mothers living and dead’ te houden. Het was uiteindelijk haar dochter die dit plan uitvoerde. Zij koos hiervoor de tweede zondag in mei, de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder. Op 12 mei 1907 werd in de Methodist Episcopal Church van Grafton, West Virginia, voor het eerst Moederdag gevierd. In 1914 riep toenmalig president Wilson, Moederdag uit tot nationale feestdag.

moederdag papa ontbijt

Moederdag in Nederland

Sinds 1925 wordt Moederdag in Nederland gevierd. De rol en plaats van de moeder is in de loop der jaren wel veranderd. In de tijd dat Moederdag opkwam, bestond het leven van een moeder uit zorgen: koken, wassen, strijken, sokken stoppen, poetsen en boenen.  Bovendien waren gezinnen met zes of meer kinderen eerder regel dan uitzondering. Moederdag werd dan ook gevierd als de dag dat moeder even niet hoefde te zorgen. Nu zijn in veel gezinnen de zorgtaken verdeeld tussen man en vrouw, staan huishoudelijke apparaten de huisvrouw terzijde en ligt het aantal kinderen gemiddeld op 1,6. Een grote omwenteling aan het begin van de jaren zeventig was bovendien dat het warme eten ’s avonds werd opgediend in plaats van ‘s middags. Huisvrouwen konden vanaf die tijd hun dag beter inplannen en buitenshuis gaan werken.

moederdag chocoladeWat krijgt moeder op Moederdag?

De meeste moeders krijgen bloemen. Op de tweede plek staat een cosmeticaproduct en de top-3 wordt afgesloten door chocolade of bonbons. Ook huishoudelijke apparatuur is een geliefd cadeau. Hoe ironisch; de dag die ingesteld werd om moeder één dag van haar huishoudelijke taken te ontheffen, kan met het nieuwe huishoudelijke apparaat weer ruimschoots worden ingehaald. Ondanks weerzin bij sommigen tegen het gekunstelde of commerciële karakter van de moederdagviering – niet voor niets wordt deze dag ook wel de dag van de middenstand genoemd – is het feest in Nederland nog altijd populair.

Wist je trouwens dat je chocolade het beste in de koelkast kunt bewaren? In dit artikel lees je er alles over.