Als u op zoek bent naar een nieuwe koelkast of vriezer, dan bent u de termen VCC-compressor, toerental gestuurde compressor of inverter compressor waarschijnlijk reeds tegengekomen. Maar wat betekenen deze technische termen juist? En zeggen deze iets over de kwaliteit van een koelkast?

Om te beginnen: deze drie termen betekenen precies hetzelfde! Bij Liebherr spreken we vaak over VCC-compressoren of over toerental gestuurde compressoren. Andere fabrikanten hebben het soms over inverter compressoren.

De afkorting VCC staat voor Variable Capacity Compressor, dit betekent dat de compressor op verschillende snelheden kan draaien om zo efficiënter te kunnen werken. Deze toerental gestuurde compressor wordt aangestuurd door een omvormer, de inverter. Je weet nu dus direct waar die verschillende benamingen vandaan komen.

VCC-technologie: vergelijk het met autorijden

U kan de werking van deze compressoren vergelijken met rijden in de auto: racet u van stoplicht tot stoplicht? Of rijdt u aan een rustigere constante snelheid? Uiteindelijk legt u in beide gevallen dezelfde afstand af, maar verbruikt u bij een lagere snelheid een stuk minder brandstof.

Ditzelfde gebeurt er ook in uw koelkast: een VCC-compressor draait bij normaal gebruik op een lagere snelheid dan een conventionele compressor. De looptijd zal hierdoor wat langer zijn, maar vanwege die lagere snelheid wordt er minder energie verbruikt. Ook zal het apparaat minder geluid maken, niet alleen doordat u de compressor minder hoort, maar ook doordat er vanwege het lagere toerental lagere drukverschillen in het koelsysteem zijn.

Tijdelijk extra koelvermogen

Soms vraagt het apparaat om extra koelvermogen, bijvoorbeeld als de deur lang heeft open gestaan of als u de SuperFrost-functie inschakelt. In zulke gevallen zal de compressor juist op een hogere snelheid gaan draaien om in relatief korte tijd veel warmte uit het apparaat af te voeren. Als de temperatuur op het gewenste niveau is, zal het apparaat weer terugschakelen op een laag toerental.

Hoewel steeds meer moderne apparaten met VCC-compressoren worden uitgerust, is deze techniek niet nieuw. Sterker nog, Liebherr gebruikt deze toerental gestuurde compressoren al 20 jaar in koel- en vrieskasten. De Liebherr apparaten golden daardoor destijds al als de meest energiezuinige apparaten in hun klasse.

Is een VCC-compressor of inverter compressor wezenlijk beter dan een conventionele compressor?

De VCC-technologie wordt gebruikt om apparaten zo stil en zuinig mogelijk te maken. U vindt ze daarom bijna altijd in de meest zuinige A+++ apparaten. Dit betekent echter niet dat apparaten met een conventionele compressor minder goed zijn. Ze zijn misschien iets minder zuinig, maar ze doen koeltechnisch en kwalitatief zeker niet onder voor apparaten met VCC-compressoren!

 

Vond u dit artikel leuk? Schrijf ons! Laat een reactie achter of discussieer met ons op Facebook.