Koelkasten koelen uiteraard producten en boodschappen, maar ze doen dit niet noodzakelijk op een manier die u verwacht! Hoe werkt een koelkast dan? Een koelkast koelt namelijk niet, maar voert warmte af. Warmte wordt uit de levensmiddelen gehaald en afgevoerd naar de omgeving maar dit is slechts een onderdeel van de koelcyclus.

Ik geef toe, toen ik voor het eerst hoorde over de koelcyclus was mijn reactie: “Koelcyclus? Dit gaat mijn petje te boven!” Maar de koelcyclus in een koelkast is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Dus vandaag gaan we de vraag beantwoorden: “Hoe werkt een koelkast?”

In moderne compressorkoelkasten werkt het koelsysteem als volgt:

  1. Een gasvormig koelmiddel wordt samengeperst door de compressor en verwarmt tijdens dit proces.
  2. In de condensor (het zwarte condensorrooster zit meestal aan de achterkant van het toestel) condenseert het gas, waarbij hitte zich verspreidt naar de buitenomgeving.
  3. De resulterende koelvloeistof onder hoge druk vloeit daarna door een uitbreidingsklep of capillaire buizen om haar druk te verlagen en om haar stroom in de verdamper te reguleren.
  4. In de verdamper absorbeert de koelvloeistof onder lage druk hitte van het koelkastinterieur, waarbij ze verandert in een gas onder lage druk en doorstroomt naar de compressor.

cooling-cycle_4_liebherr

Het is niet moeilijk om het ‘koelprincipe van een koelkast’ in actie te zien. Bent u ooit op vakantie geweest en gaan zwemmen in de zee of een zwembad? Wanneer u uit het water komt en op uw zonnebed ligt, begint u te rillen, hoewel het 30 °C is! Dit komt doordat het water, wanneer het verdampt van de huid, warmte-energie onttrekt van uw lichaam. Als gevolg hiervan hebt u het koud. Dit is, eenvoudig uitgelegd, hetzelfde principe als dat van koelkasten.

Een ander voorbeeld: probeer het volgende terwijl u de rest van deze blog leest: lik de achterkant van uw hand en blaas er daarna op. U zal merken dat het koud aanvoelt. Dit toont aan dat koeling optreedt ten gevolge van verdamping. Hetzelfde gebeurt in uw koelkast – het is geen koude die in het toestel wordt gebracht, het is warmte die wordt onttrokken aan de opgeslagen producten en overgedragen wordt aan de omgeving erbuiten – wat verklaart waarom de achterkant van een koelkast altijd warm is!

Overigens denken veel mensen dat het koelmiddel bestaat uit een groot vloeistofvolume die rond de koelkast circuleert. Dat is helemaal niet het geval! Het koelmiddel is eigenlijk een gas en er bevindt zich slechts 20-65 gram van het koelmiddel in het koelsysteem, afhankelijk van het model.

 

Hebt u vragen over de koudekringloop of de werking van een koelkast? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.