Heeft u een koelkast of diepvriezer in uw veranda of garage staan, waar het in de winter vaak kouder is dan +10°C of in de zomer warmer dan +43°C? Dan is het van vitaal belang dat u aandacht schenkt aan de klimaatklasse-informatie op het toestel aangezien de werking, de levensduur en de energie-efficiëntie van uw toestel nadelig worden beïnvloed.

De Household Refrigerating Appliances standard (norm voor huishoudelijke koelapparaten) IEC 62552 helpt u hiermee. Deze specificeert de eigenschappen van de koelkasten en diepvriezers en de testmethoden die erbij zijn gebruikt. Toestellen krijgen een of meer van de vier klimaatklassen toegewezen. De klimaatklassen worden aangegeven op het toestel en specificeren het temperatuurbereik waarin het toestel geschikt is voor gebruik.

De klimaatklassen

  • SN = Subnormaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C
  • N = Normaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C
  • ST = Subtropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +38°C
  • T = Tropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C

Een samenstelling hiervan kan ook, bijna alle Liebherr apparaten hebben klimaatklasse SN-T en koelen daarom bij +10°C net zo goed als bij +43°C. Sommige van onze toestellen, zoals onze koel/vriescombinaties met DuoCooling en diepvriezers met NoFrost en SmartFrost, kunnen worden gebruikt in koudere omgevingen, waardoor ze de standaardvereisten overtreffen.

De drie gevallen hierboven uitgezonderd, mag u een toestel ontworpen voor gebruik binnen het SN-T bereik niet gebruiken in temperaturen lager dan +10°C omdat de olie in de compressor dan viskeuzer zal worden. Met dit verlies van vloeibaarheid is een optimale ‘smering’ niet meer verzekerd en kan de compressor beschadigd raken.

U vindt de informatie over de klimaatklasse van uw toestel op het typeplaatje en in de gebruikshandleiding.

Heeft u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Reageer onder dit artikel of discussieer met ons op Facebook.