Iedere wijnliefhebber weet dat je wijn koel en donker moet bewaren. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En wat gebeurt er als je dat niet doet?

Wijn is een ronduit verbluffende drank. Enerzijds kan hij jaren- of zelfs decennialang bewaard worden, waarbij de kwaliteit er niet op achteruit gaat, maar net beter wordt. Welk ander levensmiddel kan dat zeggen? Anderzijds kunnen een paar onschuldige lichtstralen deze schijnbaar zo stabiele vloeistof al fataal worden. Dat je wijn op een donkere plaats moet bewaren, heeft namelijk wel degelijk een reden: de smaak van wijn kan onder invloed van het licht al op relatief korte tijd helemaal omslaan, en niet in goede zin. Daarom is het zo belangrijk dat wijn in correcte omstandigheden wordt bewaard.

Korte uv-stralen zijn uiterst schadelijk voor uw wijnen. Precies om die reden zijn de deuren van onze wijnkasten bijvoorbeeld uitgerust met uv-bestendig glas.

Over deze problematiek werden al heel wat wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd, waarbij steevast werd aangetoond dat vooral korte uv-stralen uiterst schadelijk zijn. Zo publiceerde de gerenommeerde Fachhochschule Geisenheim uit de Rheingau een studie waaruit bleek dat het aroma van witte en roséwijn in doorzichtige glazen flessen al na amper vier maanden blootstelling aan licht aanzienlijk kan verslechteren. Het gebruik van bruinkleurig glas voor die flessen kon dat effect bij normale lichtomstandigheden in eerste instantie voorkomen, maar bij een intense belichting of langere blootstelling aan licht konden ook in deze bewaaromstandigheden negatieve effecten worden aangetoond. Wie dus geen donkere kelder heeft om zijn wijn in te bewaren, moet dan ook op zoek naar een andere manier om zijn wijnschatten te beschermen. Niet alleen tegen het licht, maar ook tegen de energiehoudende stralingsdeeltjes van tl-lampen, aangezien ook die relatief snel tot een duidelijk waarneembaar kwaliteitsverlies kunnen leiden. Precies om die reden zijn de deuren van onze wijnkasten bijvoorbeeld uitgerust met uv-bestendig glas.

 

Lees ook:

Paddenstoelen – een hartige delicatesse uit het bos

 

Vond je dit een interessant artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.